Superfoods to nie tylko jagody goji i nasiona chia. Oto lista polskich superfoods
Wiedzieliście, że w Polsce również mamy produkty pełne wartościowych składników odżywczych? Poznajcie listę polskich superfoods, które znajdziecie w każdym sklepie!
- Aleksandra Jóźwiak
Moda na zdrowe odżywianie nie mija. Wręcz przeciwnie, wciąż słyszymy o kolejnych dietach, poprawiających zdrowie i przy okazji korygujących sylwetkę oraz wzmacniających ogranizm. Promocja zrównoważonego trybu życia, opierającego się na zbilansowanych, regularnych posiłkach, a także ćwiczeniach dociera do nas z każdej strony. Najnowszym trendem na 2019 rok jest peganizm, czyli dieta łącząca weganizm i paleo, eliminująca największą ich wadę – restrykcyjność. Więcej na ten temat przeczytacie TUTAJ >>>. Niezależnie jednak od trendów żywnościowych dietetycy zalecają dołączenie do swojego planu jedzeniowego tzw. superfoods, czyli produktów pełnych wartościowych składników odżywczych. Należą do nich m.in. jagody goji, które poprawiają odporność i regulują prace serca oraz nasiona chia, wspierające odchudzanie, podkręcające metabolizm i wspomagające pracę mózgu i układu nerwowego. Czym tak naprawdę są superfoods i które z nich z najdziecie w polskich sklepach? Dowiecie się poniżej. Zajrzyjcie też do naszej galerii, gdzie znajdziecie wyselekcjonowane produkty, korzystnie wpływające na nasz organizm.
Superfoods – co to jest?
Niektórzy twierdzą, że określenie „superfoods” to tylko chwyt marketingowy, który ma na celu sprawić, że poszczególne produkty stanął się bardziej interesujące dla konsumentów. Termin powstał w 1998 roku i został użyty po raz pierwszy przez publicystę Aarona Mossa w czasopiśmie Nature Nutrition. Dietetycy definiują je jako żywność bogatą w składniki odżywcze, które są uważane za szczególnie korzystne dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Superfoods są nieprzetworzonymi produktami, które zawierają takie właściwości jak: minerały, aminokwasy, witaminy, kwasy tłuszczowe omega-3 i enzymy, które wpływają na długość życia i chronią przed chorobami serca, nowotworami czy miażdżycą. Wśród najpopularniejszych superproduktów wymienia się wspomniane wcześniej jagody goji i nasiona chia, a także: spirulinę, obniżającą cholesterol i poprawiającą funkcjonowanie układu immunologicznego, chlorellę, regulującą poziom cukru we krwi i wspomagającej detoksykację organizmu, jagody acai, regulujące poziom cholesterolu i działające antybakteryjnie oraz surowe kakao, które podnosi poziom serotoniny, czyli hormonu szczęścia i zwiększa koncentrację. Superfoods, uprawiane za granią, są dostępne w naszym kraju w wyjątkowo wysokich cenach. Co więcej, nie zawsze można je kupić w najbliższym sklepie osiedlowym.
Polskie superfoods, czyli wartościowe produkty, które znajdziecie w polskich sklepach
W imię starego porzekadła „cudze chwalicie, swego nie znacie” przedstawiamy listę polskich superfoods, bogatych w witaminy i składniki mineralne, które korzystnie wpływają na nasz organizm, a przy tym są niedrogie i bardzo smaczne. „Regularne jedzenie tzw. superproduktów na pewno pozytywnie wpłynie na nasz organizm. Przy wprowadzeniu do diety produktów bogatych w błonnik –jak np. siemię lniane i kasze, warto pamiętać o równoczesnym zwiększeniu spożycia wody; w przeciwnym razie skuteczność błonnika jest ograniczona i narażamy się na dolegliwości trawienne”, przekonuje Paulina Barros, specjalista dietetyk, kierownik ds. żywienia Maczfit. Warto włączyć do codziennego jadłospisu polskie superfoods, ponieważ zazwyczaj są tańsze i łatwo dostępne. Wśród tych najpopularniejszych znajdują się: lekkostrawna kasza jaglana, mająca działanie antywirusowe, buraki, obniżające ciśnienie krwi, a także jogody i aronia, które chronią serce i wzmacniają naczynia krwionośne. Więcej na ten temat znajdziecie w naszej galerii (link TUTAJ >>>). Czeka tam na Was pełna lista polskich superfoods oraz ich właściwości.
1 z 9
Polskie superfoods: Aronia
Aronia dzięki dużej zawartości antocyjanów (ma ich więcej niż czarne porzeczki, jagody i wiśnie) doskonale zwalcza wolne rodniki, chroni serce, reguluje ciśnienie krwii wzmacnia naczynia krwionośne.
2 z 9
Polskie superfoods: Natka pietruszki
Natka pietruszki zawiera kwas foliowy, minerały: wapń, magnez. Jest również źródłem witaminy C, żelaza i kwasu foliowego, witaminy z grupy B oraz beta-karotenu.
3 z 9
Polskie superfoods: Buraki
To doskonałe źródło kwasu foliowego, żelaza i błonnika. Obniża ciśnienie krwi i ma właściwości antynowotworowe. Szklanka świeżo wyciśniętego soku z buraka z dodatkiem soku z cytryny znacznie poprawia wydolność organizmu. Osoby, które ćwiczą na siłowni, czy biegająw terenie, warto by wypijały taki sok 30 minut przed treningiem.
4 z 9
Polskie superfoods: Żurawina
Żurawina, podobnie jak seler i natka to „superźródła” witaminy C, żelaza i kwasu foliowego, witaminz grupy B oraz beta-karotenu. Mają działanie moczopędne, dzięki czemu wspomagają oczyszczanie naszego organizmu.
5 z 9
Polskie superfoods: Jagody
Jagody korzystanie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, przeciwdziałają zakrzepom i obniżają poziom złego cholesterolu LDL i mają właściwości przeciwnowotworowe. A do tego pomagają w dolegliwościach żołądkowych i jelitowych. Zawierają witaminy z grupy B, a także C, A, PP oraz selen, cynk i miedź.
6 z 9
Polskie superfoods: Seler
Seler natomiast zawiera również witaminy A i E, potasu, wapnia, cynku, fosforu i magnezu.Dodatkowo chroni układ nerwowy i moczowy, poprawia trawienie, wzmacnia odporność dobrze wpływa na wygląd naszej skóry.
7 z 9
Polskie superfoods: Kasza jaglana
Kasza jaglana jest bogata w witaminy z grupy B, żelazo, wapń, fosfor, potasi lecytynę i krzem. Jest równie smaczna ze słonymi jak i słodkimi dodatkami.
8 z 9
Polskie superfoods: Kasza gryczana
Gryka i proso to rośliny bezglutenowe. Kasza gryczana zawiera wiele składników mineralnych, witaminy z grupy B oraz sporo błonnika.
9 z 9
Polskie superfoods: Siemię lniane
Siemię to bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika i spora dawka wapnia.Zawarte w nim kwasy ALA obniżają poziom cholesterolui trójglicerydów we krwi. Dobrze wpływa również na pracę jelit, przeciwdziała nowotworom, chorobom serca i stanom zapalnym a także obniżają poziom cukru we krwi.