Detoks cukrowy. Jak zmieniają się cera, ciało i umysł po odstawieniu słodyczy?
Od dłuższego czasu myślisz o tym, by zrezygnować ze słodyczy? Po lekturze tego artykułu, nie będziesz mieć wątpliwości, że warto. Wyjaśniamy, jak detoks cukrowy wpływa na nasze ciało, cerę, a nawet umysł! Efekty zobaczysz już po 4 tygodniach!
W tym artykule:
- Detoks cukrowy, czyli dlaczego warto zrezygnować ze słodyczy
- Negatywny wpływ cukru na zdrowie fizyczne i psychiczne
- Dlaczego warto ograniczyć spożywanie cukru do minimum?
- Produkty, które nie zawierają cukru (lub zawierają go niewiele)
Nie wyobrażasz sobie życia bez słodyczy? Codziennie musisz sięgnąć choćby po ciastko do kawy albo batonika? Być może detoks cukrowy jest ci bardziej potrzebny niż mogłoby się wydawać. Wyjaśniamy, dlaczego warto zrezygnować ze słodyczy (albo przynajmniej zasadniczo ograniczyć ich spożycie) mimo że nie przychodzi to z łatwością. A także jak zmienia się ciało, cera i umysł po odstawieniu cukru. Będziesz zaskoczona. I to szybko, bo efekty widoczne są już po 4 tygodniach cukrowego detoksu.
Detoks cukrowy, czyli dlaczego warto zrezygnować ze słodyczy
W tym, że uzależniamy się od słodyczy (ale i cukru zawartego w owocach, jogurtach, napojach i innych produktach) nie ma nic dziwnego. Po ich spożyciu wzrasta w mózgu poziom dopaminy – hormonu odpowiedzialnego za odczuwanie przyjemności. Sięganie po coś słodkiego, by poprawić sobie humor jest więc w pełni uzasadnione. Chociaż to pułapka, bo po chwili znów musimy dostarczyć sobie kolejną dawkę. Tak powstaje błędne koło, na którym cierpi nie tylko nasze ciało czy skóra, ale i mózg, a nawet... dusza.
Negatywny wpływ cukru na zdrowie fizyczne i psychiczne
Cukier spożywany w nadmiarze nie tylko prowadzi do otyłości, zwiększając tym samym ryzyko cukrzycy typu drugiego, zwyrodnień stawów i kręgosłupa, zawałów serca oraz nowotworów, ale i przyspiesza proces starzenia się. To właśnie on jest winny szybszemu pojawianiu się zmarszczek i osłabia strukturę DNA. Powoduje też zakwaszenie organizmu, z którym ten próbuje sobie radzić, uwalniając duże ilości wapnia z kości i zębów, a to z kolei pierwszy krok do osteoporozy. Przyczynia się także do nadprodukcji soku żołądkowego, co może doprowadzić do wrzodów. Cukier w nadmiarze negatywnie wpływa także na działanie naszego mózgu. Może przyczynić się do zaburzeń snu czy spadku energii. Cukier warto wyeliminować więc z diety, choćby po to, by temu wszystkiemu zapobiec.
Dlaczego warto ograniczyć spożywanie cukru do minimum?
Odstawienie cukru nie jest łatwe. W pierwszym tygodniu rezygnacji ze słodyczy, słodzenia kawy czy herbaty, napojów gazowanych, słodkich jogurtów, a nawet owoców (zwłaszcza takich jak, banany czy winogrona), możesz mieć bóle głowy, odczuwać zmęczenie, rozdrażnienie i niepokój. To normalne – organizm przyzwyczajony do stałego dostępu cukru, musi odnaleźć się w nowej sytuacji. Warto jednak uzbroić się w cierpliwość, bo po 7-10 dniach od odstawienia cukru wszystkie „skutki uboczne” mijają, za to już po 4 tygodniach pojawiają się pierwsze korzyści.
- Poprawia się stan skóry, która staje się bardziej promienna, elastyczna i gładsza. Znikają też wszelkie wypryski i niedoskonałości.
- Zmniejsza się procentowa zawartość tkanki tłuszczowej w organizmie.
- Poprawia się działanie wątroby i lipidów w krwi.
- Wyostrza się smak.
- Znikają stany zapalne w organizmie.
- Mamy więcej energii do działania.
- Lepiej śpimy
Produkty, które nie zawierają cukru (lub zawierają go niewiele)
Jak wyeliminować cukier z diety skoro znajduje się on w tak wielu produktach spożywczych? Najlepiej unikać tych przetworzonych: ciastek, gotowych dań, w których nie do końca wiemy, co się znajduje, wspomnianych już słodzonych jogurtów, napojów i wybranych owoców. Co zatem pozostaje? Na szczęście lista jest długa.
Ograniczając cukier, śmiało możesz sięgać po: jajka, mięso, ryby i produkty pełnoziarniste (w tym ryż, makaron czy płatki owsiane), warzywa – w tym rośliny strączkowe (fasola, soczewica, ciecierzyca, groch, soja), mleko i produkty mleczne (bez dodatku cukru!) orzechy, masło oraz oleje roślinne: olej rzepakowy, oliwa z oliwek, olej lniany, olej kokosowy. Nie wszystkie owoce są zabronione. Mało cukru mają choćby maliny, truskawki, jagody czy papaje. W chwili słabości łyżeczkę cukru możesz zastąpić zaś miodem. O tym, że warto przekonasz się na własnej skórze (dosłownie)!
W Glamour.pl na co dzień informujemy was o trendach, stylu życia, rozrywce. Jednak w tym trudnym czasie część redakcji pracuje nad treściami skupionymi wokół sytuacji w Ukrainie. TUTAJ dowiecie się, jak pomagać, sprawdzicie, gdzie trwają zbiórki i przeczytacie, co zrobić, żeby zachować równowagę psychiczną w tych trudnych okolicznościach.