Czerwona twarz po alkoholu – przyczyny, skutki, leczenie
Po imprezie budzisz się z zaczerwienioną i opuchniętą twarzą? A może wieczorny kieliszek wina powoduje, że na twojej skórze pojawiają się czerwone plamy? Wiele skutków ubocznych picia alkoholu widocznych jest gołym okiem. Przedawkowanie lub długotrwałe spożywanie „procentów” może doprowadzić do odkładania się toksyn w organizmie, a co za tym idzie, pogorszyć nasz wygląd oraz stan zdrowia. Jak radzić sobie z opuchniętą i czerwoną twarzą po piciu alkoholu? Czym dokładnie spowodowane są te niepokojące objawy? Wyjaśniamy.
- Iga Anna Pejas
W tym artykule:
- Dlaczego twarz robi się czerwona po wypiciu alkoholu?
- Jak się pozbyć opuchlizny i zaczerwienienia po alkoholu
- Sposoby na plamy na twarzy po alkoholu:
Dlaczego twarz robi się czerwona po wypiciu alkoholu?
Czerwona twarz po wypiciu paru drinków lub lampek wina to stosunkowo częsta przypadłość, która może mieć wiele przyczyn. Żeby ją lepiej zrozumieć, warto dowiedzieć się, w jaki sposób alkohol jest rozkładany w naszym organizmie. Głównym składnikiem napojów alkoholowych odpowiadającym za dobry nastrój i rozluźnienie, jest etanol. Substancja ta trafia do krwiobiegu, gdzie krąży do momentu całkowitego rozłożenia i wydalenia z organizmu. Etanol rozkładany jest przez enzymy wytwarzane przez wątrobę, a podczas całego procesu powstaje silnie toksyczna substancja: aldehyd octowy.
Światowa Organizacja Zdrowia wskazuje, że ze względu na genetyczne uwarunkowania, aż 8% społeczeństwa może mieć problemy ze skutecznym metabolizmem aldehydu octowego. Taka przypadłość prowadzi do odkładania się substancji w organizmie, a w konsekwencji występowania, takich objawów jak kołatanie serca, drżenie rąk czy właśnie zaczerwienienie na twarzy. U niektórych osób niepokojące objawy mogą pojawić się nawet po spożyciu bardzo niewielkich ilości alkoholu, jednak najczęściej występują w wyniku regularnego spożywania większej ilości substancji.
Zaczerwienienie twarzy po alkoholu może wiązać się także z tym, że jedną z właściwości substancji jest podwyższanie ciśnienia krwi i rozszerzenie naczyń krwionośnych. Duża ilość krwi zalewa więc naczynka krwionośne, co wywołuje zaczerwienienie na twarzy, tym bardziej, że kieliszek wódki lub koktajl wypity szybko może spowodować uczucie gorąca uderzające do głowy. Czasem najprostszym sposobem na pozbycie się wypieków, jest otworzenie okna lub wyjście na świeże powietrze. Trzeba jednak pamiętać, że powtarzających się uderzeń gorąca nie powinno się ignorować. Mogą być one związane z nadciśnieniem i innymi chorobami układu krwionośnego, które powinny zostać jak najszybciej zdiagnozowane przez lekarza.
Sposoby na kaca, czyli co jeść na kaca? Oto, co pomoże Wam go zwalczyć
Za każdą z tych pozycji stoją twarde naukowe dowody. To najlepsze sposoby na kaca!Po wypiciu alkoholu oprócz rumieńców na twarzy może pojawić się także opuchlizna. Taki objaw może wystąpić zarówno po jednorazowym spożyciu dużej ilości substancji, jak i w przypadku częstego sięgania po używkę. Zazwyczaj przyczyną opuchniętej twarzy jest przeciążenie wątroby, która musi rozłożyć aż 90% alkoholu na mniejsze cząsteczki lub odkładanie się wody w organizmie, spowodowane między innymi nadmiernym wypłukiwaniem witamin. W przypadku długotrwałego i intensywnego spożycia alkoholu za opuchliznę odpowiadają rozszerzone naczynia krwionośne, których struktura ulega osłabieniu.
Jak się pozbyć opuchlizny i zaczerwienienia po alkoholu
Zarówno opuchlizna, jak i zaczerwienienie na twarzy, najczęściej wskazują na to, że wypiliśmy zbyt dużo alkoholu. W związku z tym, pierwszym krokiem prowadzącym do zadbania o swoje ciało, jest ograniczenie spożycia używki. Raz na jakiś czas warto dać odpocząć naszej wątrobie, (która jest głównym organem zajmującym się oczyszczaniem organizmu z toksyn!) i zdecydować się na całkowity detoks od alkoholu. Aby wesprzeć detoksykację, warto też pić dużo wody (najlepiej z cytryną, limonką, miętą lub ogórkiem), oraz wprowadzić do naszej diety produkty takie jak żurawina, zielona herbata, buraki, kasza jaglana, kapusta, seler, natka pietruszki czy jabłka.
Jeżeli z jakiegoś powodu nie chcesz całkowicie rezygnować z picia alkoholu, najlepiej zacząć spożywać go w mniejszych ilościach, zapewniając sobie co najmniej dwa dni abstynencji w tygodniu. WHO wskazuje, że w przypadku kobiet, tygodniowe spożycie alkoholu nie powinno przekraczać dwóch butelek wina lub siedmiu półlitrowych butelek piwa, a w przypadku mężczyzn, trzech butelek wina lub 12 półlitrowych butelek piwa, z zaznaczeniem, że co najmniej dwa dni w ciągu tygodnia powinny być całkowicie wolne od alkoholu.
Aby ograniczyć negatywne skutki picia alkoholu, warto też wprowadzić do swojej rutyny większą ilość aktywności fizycznej. Ruch po zakrapianej imprezie pomoże nam szybciej dojść do siebie. Trzeba jednak pamiętać, że wypicie dużej ilości substancji wyskokowych jest dla organizmu dużym obciążeniem. Dlatego zamiast decydować się na wyjątkowo intensywny trening dzień po nocnej zabawie, lepiej zachować się empatycznie w stosunku do własnego, zmęczonego organizmu i wybrać lekką aktywność fizyczną, taką jak spacer czy joga.
Kolejnym krokiem mającym zapobiec opuchliźnie i zaczerwienieniu jest uzupełnianie poziomu witamin w organizmie. Alkohol prowadzi do wypłukiwania i utrudnionego wchłaniania mikro- i makroelementów, takich jak:
- witaminy z grupy B: alkohol powoduje zaburzenia we wchłanianiu i magazynowaniu tych związków,
- witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E i K): duże spożycie alkoholu może prowadzić do upośledzenia pracy wątroby i jelit a w konsekwencji do utrudnionego wchłaniania tłuszczów i rozpuszczalnych w nich związków,
- minerały, takie jak: cynk, selen, potas czy magnez.
Niedobór tych związków, poza wywoływaniem zaczerwienienia skóry i opuchlizny, może prowadzić do zmniejszenia odporności organizmu, zaburzeń psychicznych (takich jak depresja), pogorszenia pamięci czy chorób układu krwionośnego. Aby zminimalizować ryzyko wystąpienia widocznych objawów picia, podczas imprezy najlepiej wybierać alkohole niskoprocentowe, takie jak piwo, cydr albo wino. Warto także zwolnić z kolejkami wypijanymi w czasie jednego wieczora, aby nie przedawkować i nie przeciążyć wątroby.
Te gwiazdy nie piją alkoholu
Wiedzieliście, że ci celebryci to zdeklarowani abstynenci?Zarówno w trakcie, jak i następnego dnia po spożywaniu alkoholu, nie można zapomnieć o piciu dużej ilości wody. Alkohol bardzo szybko prowadzi do odwodnienia i wysuszenia organizmu, co poza opuchlizną może także prowadzić do innych nieprzyjemnych skutków odczuwalnych następnego dnia, takich jak: ból głowy, bóle i drżenie mięśni, bóle brzucha, nudności czy suchość w ustach.
Sposoby na plamy na twarzy po alkoholu:
Prewencja prewencją, jednak jeśli zdarzyło ci się już pofolgować z alkoholem, istnieją także doraźne sposoby na walkę z czerwoną i opuchniętą twarzą:
- Przemywanie twarzy zimną wodą i stosowanie okładów – niska temperatura obkurcza naczynia krwionośne oraz łagodzi opuchliznę
- Masaż twarzy – rozluźnia mięśnie, relaksuje i redukuje poziom stresu.
- Okłady z zielonej lub czarnej herbaty – obkurczają naczynia krwionośne i łagodzą opuchliznę.
- Maseczka aloesowa z kurzym jajkiem – łagodzi, nawilża i wyposaża skórę w witaminy, potrzebne jej po ciężkiej, alkoholowej nocy.
- Tonik z wodą różaną lub tonik aloesowy – łagodzą, wygładzają i uelastyczniają skórę.
- Przykładanie do twarzy schłodzonych plasterków ogórka – nawilża, ujędrnia, dodaje skórze świeżości, redukuje zaczerwienienia i opuchliznę.
- Maseczka ze startego ziemniaka – dostarcza skórze potrzebnych minerałów, działa napinająco, a w rezultacie zmniejsza opuchliznę.
- Okład z mleka – świeżego lub zsiadłego, rozluźni i ukoi napuchniętą twarz.
- Maseczka z płatków owsianych – koi i dostarcza twarzy składników odżywczych, redukuje zaczerwienienia.
- Maska z miodu manuka – bogata w antyoksydanty, ma działanie przeciwzapalne i lecznicze.
Warto pamiętać, że zarówno opuchlizna, jak i zaczerwienie twarzy, są sygnałami ostrzegawczymi od naszego organizmu. Staraj się nie działać wyłącznie na objawy, a każde niepokojące sytuacje konsultować z lekarzem.