Żurek wielkanocny – sprawdzony i pyszny przepis Magdy Gessler krok po kroku
Żurek wielkanocny według przepisu samej Magdy Gessler to absolutna gwarancja głębokiego smaku i wyrazistego aromatu. Jak go zrobić? Wcale nie tak trudno, jak mogłoby się wydawać. Mamy sprawdzony przepis sławnej restauratorki!
Żurek wielkanocny à la Magda Gessler to danie, które z pewnością zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Poza tym jest to w wielu domach absolutna podstawa świąt wielkanocnych. Jego bazą jest samodzielnie wykonany zakwas, za przygotowanie którego trzeba się zabrać przynajmniej trzy dni przed Wielką Niedzielą. Jeśli jednak czytacie to za późno, lub po prostu nie macie czasu lub ochoty przyrządzać go samemu, nie przejmujcie się. Zakwas kupiony w sklepie powinien także dać radę, bowiem prawdziwym sekretem doskonałego smaku żurku według przepisu Magdy Gessler są bowiem przede wszystkim specjalne składniki. Co ciekawe, chodzi o... grzyby. Sprawdź, jak ugotować żurek wielkanocny Magdy Gessler krok po kroku już teraz poniżej.
Majonez domowy: prosty przepis Magdy Gessler w kilku krokach
Magda Gessler dzieli się swoim przepisem na najszybszy, najlżejszy i najprzyjemniejszy majonez domowy na świecie. Potrzebujesz tylko kilku podstawowych składników i kilku minut wolnego czasu.Żurek wielkanocny Magdy Gessler – PRZEPIS
Składniki:
- 350 gramów mąki razowej
- 1 litr wody
- 4 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
- 5 grzybów (najlepiej prawdziwków)
- 1 łyżka masła
- 1 litr bulionu warzywnego
- 250 mililitrów śmietany
- 4 jajka
- 300 gramów białej kiełbasy
- natka pietruszki
- sól
- pieprz czarny
- majeranek
Przygotowanie:
- Jeśli masz czas, zacznij od przygotowania domowego zakwasu na żur. Do wysokiego naczynia wsyp mąkę i zalej ją taką ilością wrzącej wody, aż uzyskasz gładką masę. Dolej pozostałą wodę. Dodaj 3 ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Naczynie przykryj i owiąż gazą. Odstaw na 3 dni w ciepłe miejsce. Raz na dzień delikatnie zamieszaj. Po 3 dniach przerzedź zakwas.
- Rozpuść łyżkę masła, grzyby pokrój i podsmaż na tłuszczu. Zalej bulionem i gotuj do czasu aż grzyby wyraźnie zmiękną.
- Dodaj zakwas, śmietanę, wyciśnięty ząbek czosnku oraz odrobinę majeranku. Dopraw szczyptą soli i pieprzu.
- Jajka ugotuj na twardo. Kiełbasę parz przez ok. 20 minut. Jajka pokrój na ćwiartki, a kiełbasę w kółka.
- Do każdej porcji żurku dodaj kiełbasę i jajka. Posyp posiekaną natką świeżej pietruszki.
Smacznego!