Reklama

Smaki. Działają na zmysły, potrafią poprawić nastrój, otulić oraz orzeźwić. Każdy jest wyjątkowy, pasujący na różne okazje i wpisujący się w indywidualne gusta. Najczęściej dopiero w duetach nabierają głębszego znaczenia. Nie od dziś wiadomo, że słodki lubi się ze słonym, a kwaśny z ostrym i słodkim. To często z pozoru przeciwstawne smaki tworzą perfekcyjne pary, wzajemnie się uzupełniając i podkręcając.

Reklama
Materiały prasowe

Powszechnie jest nam znana sztuka łączenia jedzenia z winem, jednak nie mniejsze pole do popisu stoi przed amatorami piwa. Skomplikowany proces fermentacji wraz z szeregiem różnorodnych czynników potrafi nadać browarnym aromatom dodatkową wartość. I vice versa. Zarówno wytrawne dania, jak i słodkie desery mogą tylko zyskać na dobrym połączeniu.

Dolna fermentacja sprawia, że piwo jest lekkie i orzeźwiające. Górna – gwarantuje większą złożoność smaku. W niektórych przypadkach na końcowym etapie leżakowania dodawane są soki, nierzadko płatki owsiane nadające gładkość konsystencji, także różne odmiany chmielu potrafią skierować aromaty w zaskakujące cytrusowe czy grejpfrutowe nuty. To niewątpliwie daje inspirację do tworzenia dań, których smak może współgrać z odpowiednim stylem piwa.

Po pierwsze – beer pairing!

Kuchnie z różnych regionów świata, które zagościły w murach nowych Browarów Warszawskich w połączeniu z rzemieślniczym, lokalnie wytwarzanym browarem. Brzmi jak nie lada gratka dla lokalnych foodiesów. Źródło szczęścia znajdą tu zarówno kulinarni tradycjonaliści, wielbiciele słodkości, jak i osoby, które na co dzień zarzekają się, że zwyczajnie nie lubią smaku piwa. Dodatki w postaci musu malinowego, soku z mango czy ananasa mogą być dla niektórych prawdziwym game changerem. Ciekawi cię, z czym je parować?

Michał Toczyłowski, szef kuchni Baken, specjalnie na tę okazję przygotował pairing lekkiego piwa Saison, o owocowo-przyprawowych nutach, z Chamskim Tostem z wieprzowiną, kapustą kiszoną i gęstym musem pomidorowym. Za to żywiczne i cytrusowe aromaty American Pale ALE stworzą duet z Hot Dogiem z kiełbasą z jelenia i duńską remuladą. Na deser Śliwkowa Tarta Tatin z kwaśną śmietaną wystąpi z orzeźwiającym jasnym piwem Wiśniowym. A taki zestaw? Śledź z sosem z palonych ziemniaków i cebulą w gnieździe z ziemniaka, słonina z madziarskiej mangalicy z kwaszonym kalafiorem na andrucie czy gęsie żołądki z lebiodką, bobem, kurkami i kwaszonym liściem porzeczki – to dopiero początek kulinarnych uciech, jakie przygotowali na tę okazję mistrzowie mitycznych uczt – Wyraj.

Danie główne – wędzone żebro z dzika w sosie z leśnych grzybów, bryjką ziemniaczaną i kiszoną kapustą zestawiono przykładowo z piwem Grodziskim. Warto w te dni odwiedzić jeszcze między innymi – Bakery, Octo Pizza Pasta, A’Panu Occo, Sakana, Olivos, Sobremesa, Bombaj Masala oraz Nine’s.

Po drugie - wycieczki po Browarze Warszawskim!

Podczas zbliżającego się Festiwalu Piwa w Browarach Warszawskich będzie można nie tylko sprawdzić, jak ze poszczególnymi smakami piwa komponują się dania indyjskie, japońskie, śródziemnomorskie, adriatyckie i inne, ale też poznać bogatą historię miejsca, jakim są Browary Warszawskie. A ta aż sięga pierwszej połowy XIX wieku.

Od 25 października wszyscy odwiedzający będą mieli okazję zajrzeć za kulisy powstawania rzemieślniczego piwa w Browarze Warszawskim i zgłębić wiedzę na temat procesu jego warzenia oraz zrozumieć, jak różne składniki wpływają na jego smak i aromat. Zwiedzanie jest całkowicie darmowe i będzie dostępne od czwartku do niedzieli, między godziną 12:00 a 18:00. To szansa, by poznać proces powstawania rzemieślniczego piwa od podszewki.

Materiały prasowe

Zapisy na zwiedzanie są dostępne na oficjalnej stronie wydarzenia: TUTAJ.

Po trzecie… atrakcje!

Podczas 5-dniowego Festiwalu Piwa w Browarach Warszawskich nie zabraknie również niezapomnianych doznań kulturalnych i muzycznych, które uzupełnią piwne atrakcje. Na scenie wystąpią m.in. Arek Kłusowski, Robert Cichy oraz Resort Komedii. Postindustrialny rurociąg stanie się tłem dla swoistej galerii gatunków piwa, które warzą się w sercu Browaru Warszawskiego. Mapa w formie plakatów ma ułatwić uczestnikom Festiwalu odkrycie swojego ulubionego smaku piwa.

Materiały prasowe

Browary Warszawskie od stuleci słyną z produkcji rzemieślniczego piwa, w którym stał najsłynniejszy XIX-wieczny browar Haberbuscha i Schielego. Z uwagi na wyjątkowy charakter tego miejsca oraz jego bogatą historię, Festiwal Piwa jest dla nas szczególnym wydarzeniem w ciągu całego roku. Stanowi on także doskonałą okazję do uczczenia piwnego dziedzictwa stolicy – komentuje Karolina Prędota-Krystek, Echo Investment, Head Of Food And Beverage.

Więcej informacji i szczegółowy harmonogram Festiwalu Piwa dostępne są na wydarzeniu na Facebooku oraz na stronie Browarów Warszawskich.


Browary Warszawskie powstały w wyniku rewitalizacji pofabrycznej części warszawskiej Woli, w kwartale wyznaczonym ulicami Grzybowską i Krochmalną. Obecnie są żywym fragmentem miasta, z trzema nowoczesnymi biurowcami, pięcioma budynkami mieszkaniowymi i czterema obiektami historycznymi: Warzelnią, piwnicami Leżakowni, Willą Fabrykanta i Laboratorium.

Tu, gdzie przed laty warzono najbardziej znane w kraju piwo, powstało świetnie zaprojektowane miejsce, w którym współgrają architektura historyczna i nowoczesna, przestrzenie prywatne i publiczne, zieleń i zabudowania. Poza zaprojektowaną zgodnie z najnowszymi trendami przestrzenią biurową, nowoczesnymi budynkami mieszkalnymi, Browary Warszawskie przyciągają otwartymi, zielonymi przestrzeniami publicznymi i świetnie skrojoną ofertą gastronomiczno-rozrywkową.

Reklama

Obecnie działa tu około 40 konceptów food and beverage, w tym popularny wśród warszawiaków Food Hall Browary z punktami restauracyjnymi i barami. Potwierdzeniem sukcesu Browarów Warszawskich są także liczne nagrody.

Reklama
Reklama
Reklama