Zielone nawyki: Fleksitarianizm i rolnictwo regeneratywne. Dlaczego są ważne?
Dieta fleksitariańska to złoty środek dla zdrowia i kondycji planety. Jej podstawą jest częstsze spożywanie produktów roślinnych, przy jednoczesnym umiarkowanym spożyciu wysokiej jakości produktów pochodzenia zwierzęcego – co ważne, pozyskiwanych w sposób zrównoważony.
- Redakcja
Czym jest fleksitarianizm?
To elastyczny model żywienia, który czerpie z idei wegetarianizmu, nie rezygnując jednak całkiem ze spożywania mięsa i produktów odzwierzęcych. Fleksitarianie jedzą je rzadziej, ich dieta bazuje bowiem na uprawianych lokalnie i w sposób zrównoważony warzywach i owocach. Najlepsza w tej idei jest metoda małych kroków – nie musimy od razu rezygnować z jajecznicy, ale możemy sięgnąć np. po roślinny napój zamiast mleka bądź jeść naprzemiennie jogurty i ich roślinne alternatywy.
Nie rezygnujemy ze smaku
Ograniczenie spożycia produktów odzwierzęcych nie musi wcale oznaczać, że dieta będzie nudna. Produkty pochodzenia roślinnego mają bardzo wyrafinowany smak i mnóstwo składników odżywczych. Jak głosi np. marka Alpro, roślinne może być pyszne dla ciebie i dobre dla planety.
Inwestycja w zdrowie
Wciąż spożywamy za mało wapnia i nie traktujemy jedzenia jako inwestycji w zdrowie (tak wynika z dorocznego raportu przygotowanego przez spółki DANONE). Dlatego wybierajmy te produkty pochodzenia roślinnego, które są wzbogacane w wapń i cenne witaminy.
Rolnictwo regeneratywne
Warto też weryfikować, czy produkcja odbywa się na zasadach odpowiedzialnego biznesu. Jak? Wybierając produkty takich firm, których składniki pochodzą np. z upraw rolnictwa regeneratywnego, czyli rolnictwa, które stawia na bioróżnorodność upraw oraz pozytywny wpływ na środowisko, dążąc do zerowej emisji CO2 i minimalizowania zużycia wody oraz energii. W takim modelu działa np. firma DANONE, która współpracuje z polskimi gospodarstwami rolnymi.
Wyzwanie zielonego nawyku dla Ciebie
Spróbuj każdego dnia jeden posiłek zamienić na taki, który będzie w pełni roślinny. Dzień zacznij od kawy z dodatkiem ulubionego napoju roślinnego. Naleśniki? Zrób je z napoju owsianego. A może rozważysz coś takiego jak „roślinne środy”? Spróbuj też podczas najbliższych zakupów wybrać 1–2 producentów i sprawdź na stronie, jakie mają oni podejście do rolnictwa i produkcji.
Zielone nawyki: Czym jest system depozytowy i co nam daje?
Brzmi obco, ale już wyjaśniamy! I zapewniamy, że niesie to ze sobą wiele dobrego dla środowiska! A to dopiero początek naszego cyklu „Zielone nawyki”, w którym będziemy przybliżać ważne ekologiczne kwestie, jak i podpowiadać, co wy możecie zrobić dobrego dla planety!