Wiosenna sałatka – 3 przepisy, dzięki którym poczujesz wiosnę!
Wiosenna sałatka pełna smaku i kolorów to idealne uzupełnienie śniadania i kolacji. Sprawdzi się doskonale również jako smaczna i zdrowa przekąska w ciągu dnia. Smakuje doskonale o każdej porze roku, choć oczywiście najlepsza będzie ze świeżych, sezonowych składników. Przedstawiamy trzy propozycje na wiosenną sałatkę, która cieszy wzrok i kubki smakowe. Dostarczy również mnóstwo witamin i minerałów!
- Redakcja
W tym artykule:
- Sałatka wiosenna warstwowa – przepis
- Sałatka wiosenna z jajkiem – przepis
- Sałatka wiosenna z rzodkiewką i ogórkiem – przepis
Sałatka wiosenna warstwowa – przepis
Wiosenna sałatka warstwowa to jeden z najczęściej wykorzystywanych pomysłów. Jest kolorowa, apetyczna i przypomina o przyrodzie budzącej się do życia.
Jak zrobić sałatkę wiosenną warstwową? Wybierz ulubione warzywa i szynkę oraz przygotuj dużą, przeźroczystą miskę (najlepiej szklaną). Poszczególne składniki układaj w niej warstwami!
Przykładowy przepis na wiosenną sałatkę warstwową to:
- puszka kukurydzy;
- puszka groszku zielonego;
- 15 dag żółtego sera pokrojonego w kostkę;
- 15 dag szynki pokrojonej w kostkę;
- papryka (także pokrojona w kostkę);
- pęczek rzodkiewki;
- jajka na twardo;
- kilka łyżek majonezu;
- kubek śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego.
Wszystkie składniki pokrój - najlepiej w kostkę, jednak jeśli wolisz, mogą to również być plasterki lub paski. Zrób sos majonezowy: wymieszaj majonez ze śmietaną lub jogurtem, dopraw do smaku wedle uznania.
Do miski najpierw nałóż odsączoną kukurydzę, rozłóż ją równomiernie. Na wierzchu rozłóż sos majonezowy. W następnej kolejności nałóż szynkę, groszek, rzodkiewkę, paprykę, żółty ser i jajka (kolejność dowolna). Każdą warstwę przekładaj sosem majonezowym. Nie mieszaj!
Sałatka wielkanocna z jajkiem: prosty przepis Magdy Gessler krok po kroku
Sałatka wiosenna z jajkiem – przepis
Wiosenna sałatka z jajkiem to klasyk na każdym polskim stole. Sposób przygotowania zależy w zasadzie wyłącznie od twoich upodobań. Propozycji jest mnóstwo. Sałatka z jarmużem to tylko jedna z nich.
My proponujemy tym razem szybką i lekką sałatkę z jajkiem w stylu śródziemnomorskim. Jest bardzo uniwersalna - pasuje do każdego dania.
Składniki:
- zielona sałata (lub gotowy mix sałat);
- kiełki rzodkiewki, pomidora, brokułu lub inne ulubione;
- dwa jajka ugotowane na twardo;
- kilka kulek sera mozarella;
- kilka rzodkiewek;
- kilka oliwek
- średniej wielkości pomidor;
- oliwa z oliwek lub olej lniany do podlania.
Sałatę umyj i oszusz (jeśli używasz mixu sałat, nie musisz tego robić). Pokrój pozostałe składniki wedle uznania, najlepiej w plasterki. Wsyp kiełki w ilości, która ci odpowiada, dodaj łyżkę oliwy lub oleju, dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj wszystko - gotowe!
Sałatka wiosenna z rzodkiewką i ogórkiem – przepis
Wśród propozycji na wiosenne sałatki nie może zabraknąć tej z rzodkiewką i ogórkiem zielonym!
Sposób przygotowania wiosennej sałatki z rzodkiewką i ogórkiem jest bardzo prosty.
Potrzebne składniki to:
- 3 - 4 jajka ugotowane na twardo;
- pęczek rzodkiewki;
- duży ogórek lub dwa mniejsze;
- koperek, szczypiorek, pietruszka;
- sól i pieprz do smaku;
- jogurt naturalny;
- bazylia i oregano (mogą być suszone).
Wszystkie składniki pokrój w większą kostkę. Zioła posiekaj. Do jogurtu dodaj posiekaną bazylię i oregano, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj wszystkie składniki w misce. Sałatka jest gotowa!