Reklama

Dietetycy zgodnie twierdzą, że odstawienie białego chleba, kajzerek i ciast jest niezbędne w walce o lepszą figurę. Pomóc w tym może nasz dzisiejszy bezglutenowy przepis na wilgotny chlebek! Świetnie sprawdzi się w roli śniadania, a podany z powidłami czy konfiturą jest nawet w stanie konkurować z rogalami z Nutellą. Koniecznie go sobie zapisz i wypróbuj niebawem!

Reklama

Czego potrzebujemy?

- 2 duże jabłka
- szklanka mąki gryczanej
- pół szklanki oleju kokosowego
- 4-5 łyżek miodu
- 2 jajka
- 100 g orzechów włoskich
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka sody oczyszczonej

Jak to zrobić?

1. Prostokątną formę do pieczenia chleba wyłóż papierem. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. C.

2. Jabłka umyj, obierz, wytnij gniazda nasienne i zetrzyj na tarce.

3. W misce wymieszaj suche składniki: mąkę, cynamon, sodę.

4. Do suchych składników dodaj pozostałe składniki na chlebek, dokładnie wymieszaj za pomocą dużej łyżki.

5. Ciasto przelej do formy i piecz przez ok. 40 minut.

6. Podawaj z konfiturą lub syropem klonowym.

Zobacz także: Od czego zacząć zdrowy styl życia? Podpowiadają Siostry Bukowskie >>>

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama