Wasze ulubione słodycze, które przygotujecie w wersji fit
Kochacie raffaello albo sinckersy? Teraz możecie je jeść bez wyrzutów sumienia!
- Redakcja
1 z 2
Snickers
CZEGO POTRZEBUJEMY?
CIASTKO:
• 4 łyżki mąki kokosowej
• 1 łyżka ksylitolu
• 2 łyżki oleju kokosowego
• 2 łyżki masła orzechowego
• 2 łyżki jogurtu greckiego
KARMEL:
• 200 g suszonych daktyli
• 1 łyżka masła orzechowego
• 1 łyżeczka soli
POLEWA:
• 1 tabliczka gorzkiej
czekolady
• 2 łyżki oleju kokosowego
• 4 łyżki mleczka kokosowego
DODATKOWO:
• 150 g orzeszków arachidowych
JAK TO ZROBIĆ?
1. Przygotuj karmel: daktyle zalej wrzątkiem, odstaw na 2 godziny. W tym czasie zajmij się spodem.
2. Przygotuj sp.d: masło orzechowe i olej rozpuść w kąpieli wodnej. Gdy lekko przestygnie, dodaj do tego pozostałe składniki na ciastko. Prostokątną formę wyłóż folią aluminiową, wylej spód i włóż do zamrażarki na godzinę.
3. Po upływie 2 godzin odlej wodę z daktyli i zblenduj z pozostałymi składnikami na karmel.
4. Karmel wyłóż na spód, posyp orzeszkami i wstaw do zamrażarki na 2 godziny.
5. Gdy snickers będzie odpowiednio schłodzony, pokrój go na batoniki.
6. Przygotuj polewę: podgrzewaj mleko na małym ogniu, dodaj olej i połamaną na kawałki czekoladę. Całość mieszaj do całkowitego rozpuszczenia czekolady.
7. Oblej czekoladą jeszcze zamrożone batoniki, wstaw do lodówki na godzinę.
8. Batoniki przechowuj w lodówce.
2 z 2
Raffaello
CZEGO POTRZEBUJEMY?
• 200 g kaszy jaglanej
• 150 ml mleka + 100 ml mleczka kokosowego
• 4–5 łyżek ksylitolu
• 2 łyżki serka ricotta
• . szklanki wiórków kokosowych
• 2 łyżki serka mascarpone
JAK TO ZROBIĆ?
1. Kaszę gotuj na mleku, cały czas mieszając. Gotuj tak długo, aż wchłonie całe mleko.
2. Pod koniec gotowania kaszy dodaj ksylitol i wiórki kokosowe. Odstaw do wystudzenia.
3. Do masy dodaj serek ricotta i mascarpone, dokładnie wymieszaj. Jeśli masa okaże się za mało słodka, możesz ją dosłodzić.
4. Z powstałej masy uformuj kulki i obtocz je w wiórkach kokosowych lub podawaj w formie deseru w małych słoiczkach.