Reklama

Dan Barber prowadzi restauracje Blue Hill na Manhattanie oraz drugą, o tej samej nazwie Blue Hill w Stone Barns, na farmie w stanie Nowy Jork. Jest także autorem książki "The Third Plate: Field Notes on the Future of Food". Kucharz otwierając restaurację Blue Hill na wsi, postarał się o to, by pozyskać samodzielnie wszystkie składniki niezbędne do pracy w kuchni, Hoduje kury, krowy, kozy, pozyskuje mleko i sadzi własne warzywa lub współpracuje przy tej okazji z lokalnymi, ekologicznymi rolnikami. Jest także autorem pomysłu na restauracje typu pop-up, które powstają pod nazwą wastED na całym świecie, m.in. w Nowym Jorku i Londynie.

Reklama

Nazwa restauracji Dana Barbera nawiązuje do marnowania jedzenia. Końcówka "ED" to skrót od słowa "edukacja", bo to główny cel restauratora. Jego menu ma misję uświadomienia ludziom, jak wiele jedzenia marnują i jak bardzo jest to niepotrzebne. Sam pokazuje, jak ugotować dania na miarę gwiazdki Michellin z kuchennych resztek. W menu znalazły się m.in. resztki szynki jamon imerico, które Dan Barber znalazł na podłodze w jednym ze sklepów, ścinki wołowiny do buritto z restauracji Brass Rail oraz pozostałości z warzyw i owoców z Tesco.

Reklama
Reklama
Reklama