Reklama

Kulinarna podróż z Pasażami Tesco i Mateuszem Gesslerem

Wakacyjne plany legły w gruzach z powodu pandemii? Jeszcze nie wszystko stracone! Dlaczego by nie wybrać się w podróż... kulinarną!? Na pomysł wpadła sieć Centrów Handlowych Pasaż Tesco, która do współpracy (po raz kolejny już) zaprosiła Mateusza Gesslera. W efekcie powstały 4 fantastyczne przepisy, dzięki którym choć na chwilę można poczuć się jak w Grecji, we Włoszech, we Francji lub w Hiszpanii (bo to właśnie potraw z tych krajów słynny kucharz postanowił nas nauczyć). I to nie wydając majątku! Znajdziecie je na stronie pasaztesco.pl, na Facebooku marki oraz na Instagramie @pasaztesco. A jeden z nich także i u nas!

Reklama

My postanowiłyśmy wybrać się do Grecji, w końcu tamtejsza kuchnia uchodzi za jedną z najzdrowszych na świecie! Nic dziwnego, obfituje w warzywa i owoce, a także ryby i owoce morza, przyciągając aromatem świeżych ziół. Jedno z popularniejszych lokalnych dań? La spanakopita – pikantne ciasto szpinakowe z serem feta (jak na Grecję przystało). Chcecie spróbować? Mamy dla was przepis!

Tesco walczy z plagą marnowania jedzenia. Niesprzedane produkty spożywcze odda bezdomnym zwierzętom! >>>

La spanakopita – przepis na greckie ciasto szpinakowe

La spanakopita – greckie ciasto szpinakowe – składniki:

  • 500 g świeżego szpinaku8 liści ciasto filon
  • 2 cable
  • 150 g ser feta casa azzurra
  • 2 jajka
  • 50 g ricotty
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka czubata mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • 250 ml oliwy z oliwek

Przyda się też papier do pieczenia!

La spanakopita – greckie ciasto szpinakowe – przygotowanie:

  1. Siekamy liście szpinaku i natkę pietruszki.
  2. Na patelnię dodajemy cebulę wraz z oliwą z oliwek, podsmażamy 2-3 min i dodajemy szpinak. Odkładamy na bok, aby wystygło.
  3. Do miseczki dodajemy szpinak z cebulą oraz posypujemy posiekaną pietruszką. Dodajemy fetę, którą wcześniej należy rozdrobnić, pokruszoną ricottę, oliwę, sól, pierz i 2 jajka. Wszystko razem mieszamy.
  4. Bierzemy liść ciasta – pędzlujemy go oliwą z oliwek. Układamy farsz na na jednym z rogów i zakładamy metodą na trójkąt.
  5. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 20 min.

I gotowe! Potrzebujecie więcej wskazówek? Obejrzyjcie wideo. Smacznego!

Reklama

Pieczone bataty – oto 3 najlepsze marynaty do batatów >>>

Reklama
Reklama
Reklama