Tego lata wybierz się w podróż... kulinarną! Zacznij od Grecji i zrób „la spanakopita”, tamtejsze ciasto szpinakowe, według przepisu Mateusza Gesslera!
„La spanakopita” – pikantne ciasto z fetą i szpinakiem to jedno z najbardziej lubianych greckich dań. Nie musisz jechać do Grecji, by go skosztować. Zrób je sama według przepisu Mateusza Gesslera. Wybierz się w kulinarną podróż z Pasażami Tesco.
- Redakcja
Kulinarna podróż z Pasażami Tesco i Mateuszem Gesslerem
Wakacyjne plany legły w gruzach z powodu pandemii? Jeszcze nie wszystko stracone! Dlaczego by nie wybrać się w podróż... kulinarną!? Na pomysł wpadła sieć Centrów Handlowych Pasaż Tesco, która do współpracy (po raz kolejny już) zaprosiła Mateusza Gesslera. W efekcie powstały 4 fantastyczne przepisy, dzięki którym choć na chwilę można poczuć się jak w Grecji, we Włoszech, we Francji lub w Hiszpanii (bo to właśnie potraw z tych krajów słynny kucharz postanowił nas nauczyć). I to nie wydając majątku! Znajdziecie je na stronie pasaztesco.pl, na Facebooku marki oraz na Instagramie @pasaztesco. A jeden z nich także i u nas!
My postanowiłyśmy wybrać się do Grecji, w końcu tamtejsza kuchnia uchodzi za jedną z najzdrowszych na świecie! Nic dziwnego, obfituje w warzywa i owoce, a także ryby i owoce morza, przyciągając aromatem świeżych ziół. Jedno z popularniejszych lokalnych dań? La spanakopita – pikantne ciasto szpinakowe z serem feta (jak na Grecję przystało). Chcecie spróbować? Mamy dla was przepis!
La spanakopita – przepis na greckie ciasto szpinakowe
La spanakopita – greckie ciasto szpinakowe – składniki:
- 500 g świeżego szpinaku8 liści ciasto filon
- 2 cable
- 150 g ser feta casa azzurra
- 2 jajka
- 50 g ricotty
- natka pietruszki
- 1 łyżka czubata mąki pszennej
- sól, pieprz
- 250 ml oliwy z oliwek
Przyda się też papier do pieczenia!
La spanakopita – greckie ciasto szpinakowe – przygotowanie:
- Siekamy liście szpinaku i natkę pietruszki.
- Na patelnię dodajemy cebulę wraz z oliwą z oliwek, podsmażamy 2-3 min i dodajemy szpinak. Odkładamy na bok, aby wystygło.
- Do miseczki dodajemy szpinak z cebulą oraz posypujemy posiekaną pietruszką. Dodajemy fetę, którą wcześniej należy rozdrobnić, pokruszoną ricottę, oliwę, sól, pierz i 2 jajka. Wszystko razem mieszamy.
- Bierzemy liść ciasta – pędzlujemy go oliwą z oliwek. Układamy farsz na na jednym z rogów i zakładamy metodą na trójkąt.
- Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 20 min.
I gotowe! Potrzebujecie więcej wskazówek? Obejrzyjcie wideo. Smacznego!
Pieczone bataty – oto 3 najlepsze marynaty do batatów >>>
1 z 1
Mateusz Gessler