Szybki obiad fit – 3 fit przepisy na obiad. Są lekkie, zdrowe i proste
Fit obiad jest na tyle łatwy w przygotowaniu, że nie wymaga specjalnego talentu kulinarnego. Stołujesz się na mieście? Powiedz stop! Poniżej przedstawiamy przepisy na szybki fit obiad bez mięsa.
- Redakcja
W tym artykule:
- Fit obiad – jak łączyć produkty i czego unikać?
- Fit obiad – wersja dla jaroszy
- Fit obiad – wersja wegetariańska
- Fit obiad – wersja wegańska
Fit obiad – jak łączyć produkty i czego unikać?
Fit obiad to ważny element codziennego jadłospisu, którego nie można bagatelizować. Co w tym przypadku oznacza słowo fit? Takie dania powinny być lekkie, dietetyczne, ale muszą dostarczać organizmowi wszystkie niezbędne składniki odżywcze, w tym także zdrowe tłuszcze (świadome bycie fit nie oznacza rezygnacji z tłuszczu). Komponując jadłospis, należy zatem zadbać, by danie uwzględniało wszystkie niezbędne makroskładniki - poza wspomnianymi już dobrymi tłuszczami (czyli pochodzącymi z ryb i roślin), węglowodany (zwłaszcza złożone) i białko. Nie może zabraknąć też błonnika, który usprawnia proces trawienia.
W jakie składniki dania fit nie powinny obfitować? W tym miejscu należy wymienić przede wszystkim tłuszcz pochodzenia zwierzęcego i cholesterol. Warto też ograniczyć podaż węglowodanów prostych na rzecz złożonych. Nie należy przesadzać z solą. Odrobina, dla podkreślenia smaku - tak, ale przesolone potrawy z pewnością nie są fit. Wiele osób nie wyobraża sobie kuchni bez soli, należy jednak pamiętać, że jej nadmiar to destrukcja dla naszego zdrowia. Nadciśnienie tętnicze to tylko jedna z wielu możliwych konsekwencji.
Tyle porad, zastanówmy się teraz, jak powinien wyglądać przepis na zdrowy obiad.
Fit obiad – wersja dla jaroszy
Fit obiad w wydaniu dla jaroszy - nasza propozycja to spaghetti z soczewicą.
Fit obiad dla jaroszy - składniki:
- makaron razowy - 70 g,
- cukinia - 1/4,
- pomidor - 1 sztuka,
- soczewica konserwowa - 4 łyżki,
- oliwa z oliwek - 1 łyżka,
- pieprz - szczypta,
- czosnek niedźwiedzi - 1/3 łyżeczki.
Fit obiad dla jaroszy - przygotowanie:
po sparzeniu pomidora, zdejmujemy skórkę i kroimy w kostkę. Cukinię obieramy i kroimy w kostkę. Przygotowane warzywa podduszamy na łyżce oliwy z oliwek, dodajemy soczewicę. Mieszamy z ugotowanym makaronem, doprawiamy do smaku.
Fit obiad – wersja wegetariańska
Fit obiad w wersji dla wegetarian nie musi być skomplikowany. Nasz pomysł na obiad fit to kotleciki owsiano sojowe, serwowane z surówką z czerwonej kapusty.
Fit obiad dla wegetarian - składniki:
- płatki owsiane - 1 łyżka,
- nasiona soi - 5 łyżek,
- bułka tarta razowa - 1 łyżka,
- olej rzepakowy - 2 łyżki,
- przyprawy: czosnek suszony, pieprz, majeranek, słodka papryka - do smaku,
- czerwona kapusta - 2 szklanki szatkowanej kapusty,
- czerwona cebula - 2 łyżki pokrojonej w drobną kostkę cebuli,
- jabłko - 1/3,
- oliwa z oliwek - 1 łyżeczka.
Fit obiad dla wegetarian - przygotowanie:
soję należy namoczyć przez noc. Po odcedzeniu, gotujemy w świeżej wodzie. Odcedzamy, dodajemy płatki owsiane, bułkę tartą i przyprawy i łyżkę oleju rzepakowego. Całość rozgniatamy. Formujemy kotleciki i smażymy na łyżce oleju rzepakowego. Poszatkowaną kapustę mieszamy z cebulą i startym jabłkiem, Dodajemy oliwę z oliwek.
Fit obiad – wersja wegańska
Fit obiad w wydaniu wegańskim to nieco większe wyzwanie. Specyfika tej diety ogranicza wachlarz możliwych do wykorzystania składników, a obiad musi dostarczyć przecież wszystko, czego potrzebuje nasz organizm. Na szczęście, na to też znajdzie się rada. Przepis na lekki obiad dla wegan? Proponujemy krem orzechowo-batatowy.
Fit obiad w wersji wegańskiej - składniki:
- batat - 1 sztuka,
- masło orzechowe 100 proc. - 1 łyżka,
- cebula - 1 sztuka,
- marchew - 1 sztuka,
- czosnek - 1 ząbek,
- mielona kolendra - 1/2 łyżeczki,
- kurkuma - szczypta,
- imbir - szczypta,
- kminek - 1/2 łyżeczki,
- wędzona papryka słodka - 1 łyżeczka,
- pieprz czarny - 2 szczypty,
- sól - szczypta,
- olej rzepakowy - łyżeczka,
- chleb pełnoziarnisty - 1 kromka.
Fit obiad w wersji wegańskiej - przygotowanie:
siekamy cebulę i czosnek, następnie przekładamy do garnka i podsmażamy przez chwilę na łyżeczce oleju. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i tak samo przygotowany batat. Wsypujemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Całość podduszamy i zalewamy wodą (ok. 370 ml). Gotujemy do momentu, w którym warzywa staną się miękkie. W tym czasie, przygotowujemy grzankę z pieczywa pełnoziarnistego. Na koniec, przyprawione i ugotowane warzywa miksujemy z masłem orzechowym.
Zaprezentowane fit przepisy są łatwe do wykonania, a gotowe obiady - smaczne i pożywne. Nawet gdy na co dzień jemy mięso, warto od czasu do czasu urozmaicić swoje menu tymi daniami.