Reklama

W tym artykule:

  1. Maestro w kuchni
  2. Sztuka na talerzu. Jak smakuje wieczór w restauracji „Nuta”?
Reklama

Stworzona i zarządzana przez znakomitego szefa kuchni Andreę Camastrę warszawska restauracja Nuta skrywa w coś więcej niż modne połączenie tradycji z nowoczesnością. Nie bez powodu od kilku lat może pochwalić się słynną na cały świat Gwiazdką Michelin, która przyznawana jest za perfekcyjne połączenie najdoskonalszego smaku ze swego rodzaju sztuką serwowania nietuzinkowych dań. Dopóki sama się o tym nie przekonałam, nie wierzyłam, że degustacja kolejnych dań może być tak wielowymiarowym doświadczeniem. Teraz wiem, że wizyta w tym miejscu to podróż przez świat – z Polski, przez Włochy, aż po Japonię i inne dalekie zakątki.

Maestro w kuchni

Restauracja Nuta nie bez powodu zdobyła serca krytyków kulinarnych i smakoszy z całego świata. Za sterami tego wyjątkowego miejsca stoi Andrea Camastra, urodzony w 1980 roku we włoskim Monopoli mistrz kuchni, który od lat udowadnia, że pasja i precyzja pozwalają tworzyć najpiękniejsze i najpyszniejsze dzieła sztuki na talerzu. Prowadzona przez niego do 2021 roku restauracja Senses gwiazdkę przewodnika Michelin zdobywała pięciokrotnie, Nucie w tym roku udało się to po raz drugi.

Sam Camastra jest propagatorem techniki gotowania note-by-note (nuta-po-nucie – red.), czyli nowatorskiego podejścia oznaczającego sięganie po czyste związki, ekstrakty czy wręcz pojedyncze cząsteczki smaków i zapachów, pozyskiwanych z naturalnie występujących składników w przyrodzie (nie bez powodu degustacyjne menu w Nucie zostało nazwane Maestro). Filozofia chefa to także kreatywne połączenie technik molekularnych z zachowaniem szacunku do tradycyjnych metod.

Sztuka na talerzu. Jak smakuje wieczór w restauracji „Nuta”?

Wspomniane już Maestro to prawdziwa uczta dla ciała i zmysłów. Składające się z kilkunastu dań menu to wyrafinowana kompozycja różnych smaków, zapachów i tekstur, które zaskakują i niesamowicie cieszą podniebienie. To zdecydowanie nie jest zwykła kolacja – to raczej doświadczenie, które warto celebrować w towarzystwie, by móc rozmawiać o tym, czego mamy okazję próbować. Jeśli więc szukacie miejsca na specjalną okazję, Nuta z pewnością będzie strzałem w dziesiątkę.

archiwum prywatne

Właściwie już od pierwszych chwil wiedziałam, że to kulinarny spektakl na najwyższym poziomie. Każdy kolejny talerz był jak obraz artysty, który nie tylko cieszył oko, ale przede wszystkim intrygował swoim smakiem. Wciąż pamiętam solę ze szparagami – było to danie perfekcyjnie zbalansowane, odświeżające, które chce się powtórzyć. Z przyjemnością zjadłam też Pieroga z Polski, który był tak wspaniały, jak te, które od zawsze przygotowuje dla mnie moja mama. Ach, i desery! Rabarbaru w tak niespotykanie pysznym wydaniu nigdy wcześniej nie jadłam.

archiwum prywatne

Andrea Camastra ma niesamowity talent do łączenia specyficznych, intensywnych smaków i ciekawych tekstur. Każda kompozycja na talerzu przypomina starannie przemyślany utwór, którego można słuchać w zapętleniu. Jego Nuta to miejsce, które zachęca do zatrzymania się (choć na krótką chwilę) i delektowania się każdą sekundą. I choć kolacja trwa około trzech godzin, to ze względu na intensywność doznań, wydaje się mijać szybciej.

archiwum prywatne

Całości dopełniają minimalistyczne, eleganckie wnętrze, starannie dobrane oświetlenie i dyskretna obsługa, które sprawiają, że atmosfera jest jednocześnie podniosła i swobodna, czyniąc Nutę idealnym miejscem do celebrowania ważnych momentów zasługujących na wyjątkową oprawę.

Reklama

Jeśli tu wrócę (a czuję, że tak się stanie), to właśnie po to, by świętować coś ważnego. Wizyta daje poczucie wyjątkowości. Jest doświadczeniem, którym warto dzielić się dzielić z kimś bliskim. Jeśli więc marzycie o tym, by zamiast fizycznego prezentu otrzymać (lub dać) komuś wspomnienie, to to będzie absolutnie doskonałym wyborem.

Gwiazdki Michelin 2020: Trzy restauracje w Polsce uznane za najlepsze! Kto znalazł się w prestiżowym Czerwonym Przewodniku Michelin?

Gwiazdki Michelin 2020 rozdane! W najnowszym Czerwonym Przewodniku Michelin „Main Cities of Europe 2020” znalazły się trzy polskie restauracje. Do Senses i Atelier Amaro, które gwiazdką Michelin wyróżniono także rok temu, teraz dołączyła krakowska restauracja Bottiglieria 1881. Tym samym to trzecia polska restauracja z gwiazdką Michelin.
Gwiazdki Michelin 2020: Trzy restauracje w Polsce uznane za najlepsze! Kto znalazł się w prestiżowym Czerwonym Przewodniku Michelin?
fot. Instagram.com/bottiglieria1881
Reklama
Reklama
Reklama