Syrop z cebuli: jak go zrobić? Jest świetny na kaszel i gardło
W czasach kiedy ludzie nawet nie byli w stanie wyobrazić sobie, że do pokonania choroby wystarczy jedna mała tabletka dziennie (ba, nawet nie wiedzieli, czym taka tabletka mogłaby być) prym wśród lekarstw na przeróżne dolegliwości wiodła cebula. Jakie właściwości lecznicze ma cebula? Komu może pomóc? Jak zrobić syrop z cebuli?
- Redakcja
W tym artykule:
- Syrop z cebuli: właściwości
- Syrop z cebuli: przepis
- Syrop z cebuli: dawkowanie
- Syrop z cebuli: jak przechowywać
- Syrop z cebuli w ciąży:
Od setek lat stosowano cebulę jako panaceum na wszelkiego rodzaju przeziębienia, ale z powodzeniem służyła również do łagodzenia dolegliwości reumatycznych czy trawiennych. Następnie na jej bazie wymyślono syrop. Czy specyfik ten jest skuteczny i czy ze zdrowotnych właściwości syropu cebulowego możemy czerpać do dziś? Czy słusznie w dzieciństwie uciekałyśmy i uciekaliśmy z krzykiem przed łyżką pełną domowego cebulowego syropu?
Syrop z cebuli: właściwości
Obecnie cebula nie musi już pełnić roli głównego naturalnego antybiotyku, bo wraz z rozwojem medycyny możemy sięgać po bardziej profesjonalne środki. Jednak to wcale nie znaczy, że odeszła w zapomnienie. Wręcz przeciwnie! Cebula nadal jest jednym z najlepszych darów natury, które dzięki zawartości bakteriobójczych substancji wspierają organizm w walce z przeziębieniem. Jest bogata również w takie pierwiastki jak magnez, cynk, krzem i siarka, więc bardzo dobrze wpływa na podniesienie odporności organizmu, co jest niezwykle ważne w czasie przeziębienia. Cebula dobrze działa również na wszelkiego rodzaju problemy trawienne, pomaga w walce z nadciśnieniem, obniża poziom złego cholesterolu oraz oczyszcza organizm z nagromadzonych toksyn. Oprócz tego, zawiera wiele silnych olejków aromatycznych - już sam zapach cebuli pomoże odetkać nos albo złagodzi ból zatok. W przypadku takich dolegliwości jak zatkany nos czy chore zatoki wystarczy pokroić cebulę w piórka, zatkać jedną dziurkę a drugą wdychać olejki, które uwalniają się z cebuli w trakcie krojenia. Kilka takich zabiegów powinno pomóc i złagodzić przykre objawy choroby.
Syrop z cebuli: przepis
Mimo że syrop z cebuli nie ma najprzyjemniejszego zapachu, to naprawdę warto go zrobić i stosować podczas choroby. Mało tego, jeśli czujemy, że "coś nas bierze", to syrop z cebuli może uchronić nas przed rozwinięciem się przeziębienia. Poza tym, stare porzekadło mówi, że im gorsze lekarstwo, tym lepszy efekt leczniczy! Cebula aż taka zła nie jest, a jeśli syrop zmieszamy z innymi składnikami, wtedy okaże się nie tylko skuteczna w walce z chorobą, ale i naprawdę smaczna.
Przygotowując syrop z cebuli, nie trzeba ściśle trzymać się proporcji. Tak naprawdę jedynym głównym składnikiem jest cebula, pozostałe dodatki zależą tylko od nas. Kroimy dwie cebule w pióra i wkładamy je do słoika. Tak pokrojoną cebulę możemy zasypać cukrem albo miodem. Cebula z miodem będzie na pewno dużo zdrowszym połączeniem niż cebula z cukrem. Do tak przygotowanego syropu możemy dodać sok z cytryny, czosnek lub imbir (albo wszystko razem). Syrop z cebuli, miodu i cytryny będzie dodatkowo zaopatrywał organizm w witaminę C i inne składniki odżywcze, które zawiera miód. Natomiast syrop z cebuli i czosnku będzie prawdziwą bombą antybakteryjną. Słoik z takim syropem wkładamy do lodówki, po 5 godzinach będzie gotowy do pożywania.
Syrop z cebuli: dawkowanie
Dorośli mogą przyjmować tak naprawdę dowolne ilości tego syropu (oczywiście wszystko w ramach rozsądku), jednak taką najbardziej optymalną dawką będą dwie łyżki trzy razy dziennie. Dzieci natomiast, jeśli nie ma innych przeciwwskazań lub lekarz nie zaleci inaczej, mogą przyjmować syrop z cebuli trzy razy dziennie po jednej łyżeczce. Dawkowanie syropu z cebuli zależy również od stopnia nasilenia choroby i objawów. Działa wykrztuśnie, więc w przypadku suchego lub mokrego kaszlu najlepiej przyjmować syrop maksymalnie do godziny 17. Warto pamiętać, że osoby mające problem ze słabymi naczynkami krwionośnymi np. w nosie nie powinny przesadzać z ilością syropu z cebuli i czosnku.
Syrop z cebuli: jak przechowywać
Syrop z cebuli po zrobieniu najlepiej na godzinę zostawić w cieplejszym miejscu, żeby cebula szybciej puściła sok, a następnie włożyć do lodówki. Tak przygotowany syrop możemy przechowywać w lodówce około tygodnia.
Syrop z cebuli w ciąży:
Syrop z cebuli, w przeciwieństwie do wielu leków, może być spokojnie przyjmowany przez kobiety w ciąży. Ciąża osłabia odporność, więc jest niestety bardzo prawdopodobne, że przeziębienia się pojawią. Wtedy syrop z cebuli, wzbogacony czosnkiem, imbirem i sokiem z cytryny będzie "jak znalazł". Stanowi świetną alternatywę dla niektórych leków o silnym działaniu, których w ciąży brać nie wolno. Możliwe, że dzięki temu syropowi uda się zwalczyć przeziębienie bez antybiotyku, co w ciąży jest niesłychanie ważne. Dawką całkowicie bezpieczną będą trzy łyżki syropu dziennie. Jeśli chcemy przyjmować większą ilość, wtedy najlepiej poradzić się lekarza.