Reklama

W tym artykule:

  1. Syrop z cebuli: właściwości
  2. Syrop z cebuli: przepis
  3. Syrop z cebuli: dawkowanie
  4. Syrop z cebuli: jak przechowywać
  5. Syrop z cebuli w ciąży:
Reklama

Od setek lat stosowano cebulę jako panaceum na wszelkiego rodzaju przeziębienia, ale z powodzeniem służyła również do łagodzenia dolegliwości reumatycznych czy trawiennych. Następnie na jej bazie wymyślono syrop. Czy specyfik ten jest skuteczny i czy ze zdrowotnych właściwości syropu cebulowego możemy czerpać do dziś? Czy słusznie w dzieciństwie uciekałyśmy i uciekaliśmy z krzykiem przed łyżką pełną domowego cebulowego syropu?

Syrop z cebuli: właściwości

Obecnie cebula nie musi już pełnić roli głównego naturalnego antybiotyku, bo wraz z rozwojem medycyny możemy sięgać po bardziej profesjonalne środki. Jednak to wcale nie znaczy, że odeszła w zapomnienie. Wręcz przeciwnie! Cebula nadal jest jednym z najlepszych darów natury, które dzięki zawartości bakteriobójczych substancji wspierają organizm w walce z przeziębieniem. Jest bogata również w takie pierwiastki jak magnez, cynk, krzem i siarka, więc bardzo dobrze wpływa na podniesienie odporności organizmu, co jest niezwykle ważne w czasie przeziębienia. Cebula dobrze działa również na wszelkiego rodzaju problemy trawienne, pomaga w walce z nadciśnieniem, obniża poziom złego cholesterolu oraz oczyszcza organizm z nagromadzonych toksyn. Oprócz tego, zawiera wiele silnych olejków aromatycznych - już sam zapach cebuli pomoże odetkać nos albo złagodzi ból zatok. W przypadku takich dolegliwości jak zatkany nos czy chore zatoki wystarczy pokroić cebulę w piórka, zatkać jedną dziurkę a drugą wdychać olejki, które uwalniają się z cebuli w trakcie krojenia. Kilka takich zabiegów powinno pomóc i złagodzić przykre objawy choroby.

Syrop z cebuli: przepis

Mimo że syrop z cebuli nie ma najprzyjemniejszego zapachu, to naprawdę warto go zrobić i stosować podczas choroby. Mało tego, jeśli czujemy, że "coś nas bierze", to syrop z cebuli może uchronić nas przed rozwinięciem się przeziębienia. Poza tym, stare porzekadło mówi, że im gorsze lekarstwo, tym lepszy efekt leczniczy! Cebula aż taka zła nie jest, a jeśli syrop zmieszamy z innymi składnikami, wtedy okaże się nie tylko skuteczna w walce z chorobą, ale i naprawdę smaczna.

Przygotowując syrop z cebuli, nie trzeba ściśle trzymać się proporcji. Tak naprawdę jedynym głównym składnikiem jest cebula, pozostałe dodatki zależą tylko od nas. Kroimy dwie cebule w pióra i wkładamy je do słoika. Tak pokrojoną cebulę możemy zasypać cukrem albo miodem. Cebula z miodem będzie na pewno dużo zdrowszym połączeniem niż cebula z cukrem. Do tak przygotowanego syropu możemy dodać sok z cytryny, czosnek lub imbir (albo wszystko razem). Syrop z cebuli, miodu i cytryny będzie dodatkowo zaopatrywał organizm w witaminę C i inne składniki odżywcze, które zawiera miód. Natomiast syrop z cebuli i czosnku będzie prawdziwą bombą antybakteryjną. Słoik z takim syropem wkładamy do lodówki, po 5 godzinach będzie gotowy do pożywania.

Syrop z cebuli: dawkowanie

Dorośli mogą przyjmować tak naprawdę dowolne ilości tego syropu (oczywiście wszystko w ramach rozsądku), jednak taką najbardziej optymalną dawką będą dwie łyżki trzy razy dziennie. Dzieci natomiast, jeśli nie ma innych przeciwwskazań lub lekarz nie zaleci inaczej, mogą przyjmować syrop z cebuli trzy razy dziennie po jednej łyżeczce. Dawkowanie syropu z cebuli zależy również od stopnia nasilenia choroby i objawów. Działa wykrztuśnie, więc w przypadku suchego lub mokrego kaszlu najlepiej przyjmować syrop maksymalnie do godziny 17. Warto pamiętać, że osoby mające problem ze słabymi naczynkami krwionośnymi np. w nosie nie powinny przesadzać z ilością syropu z cebuli i czosnku.

Syrop z cebuli: jak przechowywać

Syrop z cebuli po zrobieniu najlepiej na godzinę zostawić w cieplejszym miejscu, żeby cebula szybciej puściła sok, a następnie włożyć do lodówki. Tak przygotowany syrop możemy przechowywać w lodówce około tygodnia.

Syrop z cebuli w ciąży:

Syrop z cebuli, w przeciwieństwie do wielu leków, może być spokojnie przyjmowany przez kobiety w ciąży. Ciąża osłabia odporność, więc jest niestety bardzo prawdopodobne, że przeziębienia się pojawią. Wtedy syrop z cebuli, wzbogacony czosnkiem, imbirem i sokiem z cytryny będzie "jak znalazł". Stanowi świetną alternatywę dla niektórych leków o silnym działaniu, których w ciąży brać nie wolno. Możliwe, że dzięki temu syropowi uda się zwalczyć przeziębienie bez antybiotyku, co w ciąży jest niesłychanie ważne. Dawką całkowicie bezpieczną będą trzy łyżki syropu dziennie. Jeśli chcemy przyjmować większą ilość, wtedy najlepiej poradzić się lekarza.

Reklama

Czytaj dalej: mikstura z kurkumą wzmacniająca odporność >>>

Reklama
Reklama
Reklama