Sałatka wielkanocna z jajkiem: prosty przepis Magdy Gessler krok po kroku
Sałatka jarzynowa z jajkiem to zdecydowanie klasyka wielkanocnego stołu. Tym razem zachęcamy was do wypróbowania sprawdzonego przepisu Magdy Gessler.
- Łucja Jelonek
Opublikowano: 05.04.2023, 08:36
Reklama
W tym artykule:
Reklama
Jak sałatka wielkanocna, to tylko według przepisu Magdy Gessler. Znana restauratorka i kreatorka smaku słynie z tego, że jej dania zawsze smakują nie tylko wybornie, ale też bardzo swojsko. Sekretem sałatki jarzynowej a la Magda Gessler jest kilka sekretnych składników - w tym przypadku specjalny sos. Sprawdź, jak przyrządzić krok po kroku sałatkę wielkanocną z jajkiem według pomysłu Magdy Gessler już teraz poniżej.
Sałatka wielkanocna Magdy Gessler - składniki
- 3 marchewki
- 2 ziemniaki
- 2 pietruszki
- 1 mały seler
- 4 ogórki kiszone
- 1 cebula
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 1 jabłko
- 1 puszka groszku konserwowego
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
- majonez (najlepiej majonez domowy wg przepisu Magdy Gessler)
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
Sałatka wielkanocna z jajkiem: prosty przepis Magdy Gessler krok po kroku
Reklama
Sałatka wielkanocna Magdy Gessler - przygotowanie
- Myjemy marchewki, ziemniaki, pietruszki oraz seler i gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie na półmiękko. Studzimy.
- Siekamy na drobno cebulę i przelewamy wrzątkiem na sicie. Ugotowane warzywa obieramy i drobną kroimy w kostkę. Ogórki kiszone i obrane jabłko kroimy w taką samą kostkę, jak pozostałe warzywa. Jajko obieramy i kroimy w kostkę, do warzyw dodajemy też odsączony na sitku groszek z puszki.
- Przygotowujemy sos do sałatki jarzynowej – czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z majonezem (ilość wedle upodobań) i łyżką kwaśnej śmietany. Sos doprawiamy szczyptą soli, pieprzem i sokiem z cytryny. Składniki sałatki dokładnie mieszamy z sosem, w razie potrzeby doprawiamy większą ilością soli i pieprzu. Przed podaniem warto sałatkę wstawić na kilka godzin do lodówki, aby smaki przegryzły się.
Kruche ciasteczka na Boże Narodzenie - przepis Magdy Gessler
Kruche ciasteczka w kształcie choinek, gwiazdek, reniferów czy dzwoneczków to nie tylko smakowity deser, ale także piękna ozdoba świątecznego stołu. Zdradzamy, jak przygotować takie ciasteczka na Boże Narodzenie według przepisu Magdy Gessler.Reklama
Reklama
Reklama