Ryba po grecku – przepis Magdy Gessler krok po kroku. Zrobicie furorę tym daniem
Kulinarna królowa Magda Gessler zdradziła przepisy na dania, które co roku przygotowuje dla swoich bliskich na Wigilię. Jednym z nich jest ryba po grecku według receptury jej mamy.
- Robert Choiński
W tym artykule:
Domowe przepisy Magdy Gessler sposobem na pyszne święta
Ryba po grecku to w Polsce zdecydowanie jedna ze sztandarowych potraw wigilijnych. Magda Gessler ujawniła, że co roku przygotowuje to danie na święta Bożego Narodzenia zgodnie z przepisem swojej własnej mamy. Co ciekawe, w domu rodziny Gesslerów tę tradycyjną potrawę wigilijną podaje się w dość nowoczesny sposób. Jednym ze składników ryby po grecku à la Magda Gessler jest ostra przyprawa tabasco. Sprawdź już teraz wszystkie składniki i przepis krok po kroku, który gwiazda popularnych programów „MasterChef” i „Kuchenne rewolucje” wyjawiła parę lat temu w świątecznym numerze czasopisma „Dobre Rady”.
Ryba po grecku – przepis Magdy Gessler
Przygotowanie ryby po grecku zgodnie z recepturą mamy Magdy Gessler nie jest wcale takie trudne, jak mogłoby się wydawać. Całość zajmuje tylko 45 minut. Poniższa ilość składników wystarczy na porcję dla dwóch osób. Jeśli chcecie swoim daniem nakarmić większą liczbę gości lub domowników (albo zjeść samemu – w tym wypadku to w zupełności zrozumiałe!), wystarczy, że po prostu proporcjonalnie zwiększycie ilość wszystkich wymienionych niżej komponentów rybnego przysmaku.
Składniki:
- duży filet z dorsza
- 2 bakłażany
- 2 cebule
- 8 pomidorów
- 4 papryki
- oliwa
- pół główki czosnku
- natka pietruszki
- cytryna
- tabasco
Przygotowanie:
Duży filet z dorsza skropić sokiem z cytryny. Zawinąć w posmarowaną oliwą folię aluminiową i piec. Obok na kratce piekarnika ułożyć bakłażany, pomidory, cebule i papryki. Wszystkie warzywa piec w całości ok. pół godziny w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Rybę i warzywa wyjąć z piekarnika. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Gdy wszystkie składniki będą zimne, pokroić je i zmieszać z natką pietruszki. Doprawić tabasco do smaku. Danie podawać schłodzone.
Bon appétit!
Ryba po grecku nie jest jedynym wigilijnym specjałem Magdy Gessler z ryb. Świątecznym hitem w domu sławnej restauratorki są także tatar ze śledzia czy kulebiak z kapustą i łososiem.
Wigilijny barszcz czerwony: prosty PRZEPIS Magdy Gessler
Jak przyrządzić pyszny barszcz wigilijny? Magda Gessler ujawniła swój przepis na czysty barszcz czerwony, który od lat serwuje się w jej domu na święta Bożego Narodzenia. Pewnie myślisz, że jest trudny i skomplikowany. Nic bardziej mylnego. Ugotujesz go w niecałą godzinę.1 z 1
Przepis na rybę po grecku według Magdy Gessler