Rolmopsy – wigilijny przepis Magdy Gessler w trzech prostych krokach
Rolmopsy to zdecydowanie jedno z najprostszych dań , które idealnie nadaje się na postny stół wigilijny. Sprawdźcie, jak co roku serwuje je sama Magda Gessler.
W tym artykule:
- Magda Gessler zdradziła swój autorski przepis na rolmopsy
- Rolmopsy – przepis Magdy Gessler na Wigilię (i nie tylko)
Magda Gessler zdradziła swój autorski przepis na rolmopsy
Magda Gessler to niezaprzeczalnie kulinarne guru dla milionów Polek i Polaków. Nic w tym dziwnego – jedna z największych gwiazd stacji TVN nawet proste tradycyjne dania kuchni polskiej podaje w ciekawy i nowoczesny sposób. Nie inaczej jest z takimi świątecznymi klasykami, jak rolmopsy. Jak dowiedzieliśmy się z jednego z grudniowych wydań czasopisma „Dobre Rady”, charyzmatyczna prowadząca „Kuchennych Rewolucji” i jurorka w równie popularnym programie „MasterChef” co roku przyrządza je na Wigilię w wersji z marynowanymi gruszkami. Dzięki temu rolmopsy w stylu Magdy Gessler mają naprawdę interesujący smak i aromat. Sprawdźcie, jak krok po kroku przyrządzić wigilijne rolmopsy według receptury Magdy Gessler. Gwarantujemy, że wcale nie będziecie musieli spędzić w kuchni wielu godzin. Przygotowanie porcji dla 6 osób zajmie wam bowiem mniej niż godzinę (ok. 50 minut).
Kapusta z grzybami wigilijna: przepis Magdy Gessler krok po kroku
Wigilijna kapusta z grzybami według przepisu Magdy Gessler zwyczajnie nie ma sobie równych. Poznaj tajemnicę idealnej kapusty wigilijnej zgodnie z recepturą sławnej restauratorki iRolmopsy – przepis Magdy Gessler na Wigilię (i nie tylko)
Składniki:
- 500 g matiasów
- 150 g ogórków kiszonych
- 150 g marynowanych gruszek
- 150 mln octu spirytusowego
- 50 ml oleju
- 2-3 marchewki
- 1 czerwona cebula
- szczypiorek
- 1 łyżka cukru
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Marchewki, ogórki kiszone oraz marynowane gruszki pokroić w słupki o ok. 3 cm dłuższe od szerokości płata śledziowego. Szczypiorek posiekać w zapałkę, a cebulę w piórka.
2. Do octu dolać 400 ml przegotowanej wody i olej. Dodać ziele, liście, sól, pieprz i cukier.
3. Płatem matiasa owijać po porcji warzyw, gruszki, szczypiorku. Spiąć każdą porcję wykałaczką. na dnie naczynia ułożyć niewykorzystaną cebulę, a na niej śledzie. Zalać je marynatą. Na koniec odstawić na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!