Reklama

W tym artykule:

  1. Rodzaje kaw – espresso
  2. Rodzaje kaw – espresso macchiato
  3. Rodzaje kaw – cappuccino
  4. Nazwy kaw – latte
  5. Rodzaje kaw – latte macchiato
  6. Rodzaje kaw – mocha
  7. Rodzaje kaw – americana
  8. Rodzaje kaw – po turecku
Reklama

Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów, serwowanych w milionach domów i restauracji na całym świecie. Ten pobudzający, kofeinowy napar przygotowywany jest z palonych, a następnie zmielonych ziaren kawowca. Jakie obecnie wyróżniamy rodzaje kaw? Czym się różni cappuccino od latte? Jakie rodzaje kaw są dostępne w większości kawiarni?

Rodzaje kaw – espresso

Jednym z najbardziej znanych rodzajów kaw jest espresso. Ten niewielki, intensywny w smaku napój zawiera w sobie dawkę kofeiny, odpowiadająca pełnej filiżance kawy. Espresso to jeden z najbardziej aromatycznych rodzajów kaw, przyrządzanych i serwowanych według specjalnych wytycznych. Napój ten serwowany jest wraz z kieliszkiem wody, służącym do przepłukania kubków smakowych w jamie ustnej. Espresso serwowane jest w malutkich filiżankach, w ilości około 30-35 ml. Ten rodzaj kawy najbardziej przypadnie do gustu osobom, lubiącym rozkoszować się pełnią smaku i aromatu kawy. Espresso sprawdzi się także w przypadku ludzi zabieganych, którzy nie chcą rezygnować z dziennej dawki kofeiny.

Rodzaje kaw – espresso macchiato

Kolejnym z rodzajów kawy o niewielkich rozmiarach i wielkiej mocy jest espresso macchiato. Napój ten określany jest również mianem espresso z mlekiem, choć nie jest to do końca zgodny opis. Ten rodzaj kawy bazuje na klasycznym, włoskim espresso. Jest bardzo podobny zarówno pod względem przygotowywania, jak i serwowania. Espresso macchiato to skoncentrowana dawka kofeiny, muśnięta odrobiną dobrze spienionego mleka nie wymieszanego z naparem. Dzięki jego dodatkowi intensywny smak napoju zostaje przełamany i złagodzony. Espresso macchiato serwuje się w filiżance o pojemności 30-35 ml. Również w przypadku tego rodzaju kawy dodatkowo podany zostaje kieliszek wody, służący do przepłukania ust. Espresso macchiato bez wątpienia trafi w gusta tych kawoszy, którzy nie wyobrażają sobie kofeinowego napoju bez mleka. Ta propozycja z pewnością przypadnie do gustu tym, którzy chcą rozkoszować się pełnym i intensywnym smakiem kawy, wzbogaconym o mleczną piankę.

Rodzaje kaw – cappuccino

Rodzajem kawy, który świetnie sprawdzi się w połączeniu ze słodką przekąską jest cappuccino. Ten kofeinowy napój składa się z delikatnej, kremowej pianki mlecznej (120 ml) oraz espresso (30 ml). Kawa ta jest bardzo łagodna w smaku. We Włoszech cappuccino najczęściej serwowane jest do śniadania, w towarzystwie croissanta lub ciasteczka. Sekretem dobrego smaku tej kawy jest odpowiednia konsystencja mlecznej piany. Powinna ona być kremowa, nie sztywna i posiadać drobne pęcherzyki powietrza. Do odpowiedniego przygotowania pianki do cappuccino wymagane jest zimne mleko o zawartości tłuszczu minimum 3.2% oraz dysza z gorącą parą. Pianka na kawie powinna mieć grubość około 2 cm. Cappuccino to napój o pojemności około 150 ml. Jest to jeden z najpopularniejszych rodzajów kaw z ekspresu. Często napój ten jest dodatkowo ozdabiany dekoracją z kakao lub startej czekolady.

Zapomnijcie o latte, teraz pije się dalgona coffee! Kawa podbija Instagram, a jest banalnie prosta do zrobienia >>>

Nazwy kaw – latte

Kolejnym z rodzajów kawy, przeznaczonych dla fanów delikatnych smaków jest klasyczne latte. Napój ten jest połączeniem kawy espresso z dużą ilością spienionego, choć wciąż płynnego mleka. Ten rodzaj kawy serwowany jest w wysokiej, wąskiej szklance, najczęściej w towarzystwie kruchego ciasteczka. Czym różni się cappuccino od latte? Przede wszystkim konsystencją mleka. Podczas gdy cappuccino w połowie składa się z mlecznej pianki, w latte główną rolę pełni spienione mleko o lejącej konsystencji. Różnica jest również w objętości, ponieważ latte serwowane jest zazwyczaj w ilości około 200 ml. Ten rodzaj kawy nie jest tak popularny, jak trójwarstwowe latte macchiato, ale posiada swoich fanów. Latte szczególnie przypadnie do gustu wszystkim fanom tradycyjnej kawy z mlekiem. Dzięki niewielkiej ilości pianki mlecznej kawa ta zachowuje swoją płynną konsystencję. W przygotowywaniu latte najważniejsza jest kolejność składników. Najpierw do szklanki trafia espresso, następnie spienione mleko. Dopełnieniem całości jest chmurka ze sztywnej mlecznej pianki na powierzchni kawy. Często latte przyozdabiane jest wiórkami czekolady lub cynamonem.

Rodzaje kaw – latte macchiato

Rodzajem kawy bardzo zbliżonym w konsystencji do cappuccino jest latte macchiato. Ten napój serwowany jest w wysokiej, wąskiej szklance wraz ze specjalną, długą łyżeczką. Najczęściej wierzch kawy przyozdabiany jest za pomocą kakao lub czekolady, a w formie dodatku serwowane jest również kruche ciasteczko. Latte macchiato to trójwarstwowy napój, składający się ze spienionego mleka, espresso oraz mlecznej pianki. Do kawy tej często dodawany jest również gęsty syrop o smaku karmelowym, waniliowym lub czekoladowym. W procesie przygotowywania latte macchiato bardzo ważna jest kolejność dodawania składników. Istotne jest, by najpierw umieścić w naczyniu spienione mleko oraz piankę mleczną, a dopiero później ostrożnie wlać espresso. Dzięki temu kawa ta zyskuje swój charakterystyczny, trójwarstwowy wygląd. Latte macchiato to rodzaj kawy, który można określić jako połączenie klasycznego latte oraz cappuccino. Najczęściej napój ten serwowany jest w ilości około 200 ml.

Rodzaje kaw – mocha

Rodzajem kawy, który z pewnością przypadnie do gustu fanom słodkości jest mocha, znana również jako mocca lub mokka. Napój ten to połączenie instensywnego espresso, gorącej czekolady, spienionego mleka oraz bitej śmietany. Formę dodatkowej dekoracji może pełnić posypka z czekolady, kakao lub cynamonu. Ten rodzaj kawy może być serwowany w wysokich, wąskich szklankach do latte lub dużych, szerokich filiżankach. Espresso oraz roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę należy umieścić w naczyniu i wymieszać ze sobą. Następnie do szklanki lub filiżanki należy dodać odrobinę spienionego mleka (około 1/5 objętości). Na górze napoju powinna znaleźć się bita śmietana. Mocha to rodzaj kawy, która idealnie sprawdzi się w połączeniu z lodami oraz owocami. Dzięki dodatkowi czekolady oraz bitej śmietany napój ten ma bardzo łagodny i delikatny smak. Napój ten może być serwowany z dodatkiem czekolady gorzkiej, mlecznej lub białej, choć tradycyjnie w skład mokki wchodzi pierwsza z nich. Pojemność tej kawy to około 200 ml.

10 powodów, dla których warto pić kawę >>>

Rodzaje kaw – americana

Rodzajem kawy najbardziej zbliżonej do popularnej w Polsce czarnej rozpuszczalnej jest cafe americana. Jest to napój, składający się z pojedynczego lub podwójnego espresso oraz gorącej wody. W dobrych kawiarniach na życzenie klienta do tego rodzaju kawy dodawany jest słodki syrop waniliowy, czekoladowy lub karmelowy. Sposób przygotowywania kawy americano różni się w zależności od regionu, w którym jest ona przygotowywana. W Ameryce napój ten funkcjonuje pod nazwą „italiano” i serwowany jest w proporcjach 1:1 (espresso oraz gorąca woda). W Polsce kawa tego rodzaju najczęściej serwowana jest z dodatkiem około 200 ml wody. Aby dodatkowo uzyskać kremową, kawową piankę na wierzchu należy zachować odpowiednią kolejność. Najpierw należy umieścić w filiżance gorącą wodę, a dopiero później espresso. Dzięki temu duża część aromatu kawy pozostanie na jej powierzchni i nie ulotni się wraz z dodaniem wrzątku. Americana to napój o dużej zawartości kofeiny, serwowany najczęściej w grubych, porcelanowych filiżankach lub kubkach. Przypadnie on do gustu szczególnie fanom tradycyjnej, czarnej kawy. Jest to jedna z najpopularniejszych wersji espresso, o pobudzającym działaniu, ale łagodniejszym i delikatniejszym smaku.

Reklama

Rodzaje kaw – po turecku

Rodzajem kawy podobnej do popularnej „kawy z fusami” jest napar, parzony po turecku. Przygotowanie tego napoju wbrew powszechnej opinii nie polega na zalaniu zmielonych ziaren kawy wrzątkiem. Do przygotowania kawy po turecku potrzebne jest specjalne naczynie, zwane tygielkiem. W tym niewielkim garnuszku należy umieścić zmielone ziarna kawy, cukier oraz przyprawy (np. cynamon). Całość zalewana jest zimną wodą, a następnie podgrzewana na małym ogniu, nie dopuszczając do jej wrzenia. Kawa po turecku powinna być serwowana w formie gorącego napoju, w filiżankach o pojemności około 100 ml. Aby pozwolić fusom opaść na dno naczynia, zalecane jest odczekanie chwili przed jej wypiciem. Kawę po turecku, przyrządzaną w odpowiedni sposób można spotkać jedynie w bardzo dobrych kawiarniach. Najczęściej mianem kawy tego rodzaju określa się zmielone ziarna kawowca, zalane wrzątkiem. Warto przed zamówieniem tego napoju zapytać o sposób jego przygotowania.

Reklama
Reklama
Reklama