Ciastka piernikowe, które zrobisz w 25 minut. Zobacz przepis od Ewy Wójcik (Ciastka z kremem)
Przedstawiamy przepis na najlepsze ciastka piernikowe od Ewy Wójcik, którą możesz kojarzyć jako Ciastka z kremem. Ich przygotowanie zajmie Ci zaledwie 25 minut. To świetna alternatywa dla klasycznego piernika. Bez wyrabiania, wałkowania i wycinania!
- Redakcja
Tegoroczne święta zbliżają się wielkimi krokami. Najwyższa pora zastanowić się, jakie słodkości zaserwujemy podczas wigilijnej kolacji, bożonarodzeniowego spotkania z bliskimi albo wieczornego seansu Kevin sam w domu (to już tradycja!). Właśnie dlatego przypominamy najsłodszy cykl na Glamour.pl, który stworzyłyśmy wspólnie z Ewą Wójcik – influencerką i cukierniczką znaną jako Ciastka z kremem. Poniżej znajdziesz dokładny przepis na ciastka piernikowe, czyli idealny wypiek na święta. Natomiast w galerii (powyżej) czeka na Ciebie tutorial, z którego dowiesz się, jak je wykonać. Ciastka piernikowe przygotowane przez Ewę są nie tylko pyszne i bardzo instagramowe, ale również łatwe w przygotowaniu. Zrobienie ich zajmie Ci niecałe pół godziny.
Ciastka piernikowe, które przygotujesz w 25 minut
Prezentujemy recepturę na piernikowe ciastka, które są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Wykonane na bazie przepisu na amerykańskie chocolate chip cookies, autorskie pierniczki Ewy przygotujesz w 25 minut (już z upieczeniem). Oto najprostszy przepis na świąteczne słodkości!
Przepis na ciasteczka piernikowe
SKŁADNIKI:
- 115 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki białego cukru
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1,5 szklanki mąki pszennej lub tortowej
- pół łyżeczki sody
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka kakao
- pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- skórka z 1/2 pomarańczy
- złoty brokat do dekoracji
WYKONANIE:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W dużej misce utrzyj masło, cukier i jajko. Dodaj ekstrakt z wanilii, startą skórę z pomarańczy i wymieszaj. Następnie dodaj mąkę, przyprawy i wszystko dokładnie wymieszaj. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Z masy uformuj kulki i ułóż je blasze. Piecz około 13 minut. Następnie udekoruj pierniczki, najlepiej jadalnym brokatem. Smacznego!