Prosty przepis na pyszny domowy majonez Roberta Makłowicza
Robert Makłowicz jest często pytany, który z topowych polskich majonezów wybrać. Bez wahania odpowiada, że najlepszą opcją będzie ten domowej roboty! Oto przepis w kilku krokach na szybki i prosty majonez kulinarnego guru. Sprawdźcie same i sami.
- Paulina Kulig
Wybór odpowiedniego majonezu na polskim stole urósł do rangi pytania o śmierć i życie. Oczywiście uwielbiamy z tego żartować, ale musimy przyznać, że ten sos ma w sobie coś wyjątkowego. Czy można sobie wyobrazić sałatkę jarzynową, czyli tradycyjny polski przysmak, bez majonezu? No właśnie. Zwłaszcza w okolicy Bożego Narodzenia i Wielkanocy ten temat powraca, choć majonezem z chęcią zajadamy się przez cały rok. Robert Makłowicz podzielił się z Polkami i Polakami swoim przepisem, aby zakończyć odwieczny spór między majonezem Kieleckim firmy Społem a Dekoracyjnym marki Winiary. Choć oczywiście notowania tego ostatniego spadły w obecnej sytuacji, ponieważ stojąca za tą marką firma Nestle wciąż obecna jest w Rosji, więc konsumentki i konsumenci bojkotują jej produkty.
W jednym z wywiadów Makłowicz wyznał, że w ciągu 10 minut przygotujemy domowy, jedwabisty i po prostu pyszny majonez. Wystarczą żółtka, trochę musztardy, czosnek i dobry olej roślinny. Wszystko należy utrzeć i już! Nieco inny, dokładniejszy przepis możemy odnaleźć w archiwalnym odcinku jego kultowego programu. Co będzie potrzebne?
Robert Makłowicz pokazał synów! Jak wyglądają Mikołaj i Ferdynand?
Robert Makłowicz opublikował na Instagramie zdjęcie, na którym pozuje wraz z synami. Jak wyglądają Mikołaj oraz Ferdynand? Czy są podobni do popularnego taty?Domowy majonez Roberta Makłowicza – przepis
Składniki:
- 2 żółtka
- odrobina octu winnego (estragonowego)
- 2 szklanki oleju
- biały pieprz
- sól
Przygotowanie:
- Do miski z dwoma żółtkami dodać ocet, sól i biały pierz.
- Następnie należy dokładnie wymieszać składniki trzepaczką.
- Kolejnym krokiem jest dodanie do emulsji jajecznej oleju. Należy robić to stopniowo małym strumykiem, a potem co raz większym. Zapobiegnie to zwarzeniu się sosu.
- Gdyby jednak okazało się, że dodaliśmy zbyt dużo oleju, można sobie z tym poradzić na dwa sposoby. Pomoże w tym albo gorąca woda (szybko rozmieszana z masą), albo jedno dodatkowe, wcześniej roztrzepane żółtko. Et voilà!