Reklama

W tym artykule:

  1. Świąteczne desery w domu Gesslerów
  2. Piernik z czekoladową polewą – przepis Magdy Gessler
Reklama

Świąteczne desery w domu Gesslerów

Tradycyjna polska Wigilia to nie tylko postne potrawy z ryb, kapusty i grzybów, ale także smakowite desery, w tym oczywiście tradycyjne ciasta. Magda Gessler co roku przygotowuje dla siebie i swoich bliskich m.in. piernik z czekoladową polewą. Każdy, kto uważnie słucha rad, jakich restauratorka od wielu lat udziela adeptom sztuki kulinarnej, ten doskonale wie, że sekretem wyśmienitego smaku jej dań, są oczywiście najwyższych jakości składniki. W przypadku świątecznego ciasta mowa tu chociażby o bakaliach, konfiturze i gorzkiej czekoladzie. Przygotowanie piernika z czekoladową polewą zgodnie z recepturą gwiazdy programów „Kuchenne Rewolucje” i „MasterChef” nie jest jednak wcale takie trudne, jak mogłoby się niektórym wydawać. Podpowiadamy, jak krok po kroku upiec wigilijny piernik w stylu Magdy Gessler.

Piernik z czekoladową polewą – przepis Magdy Gessler

Czas przygotowania piernika z czekoladową polewą według autorskiej receptury Magdy Gessler wynosi stosunkowo niewiele, bo zaledwie 50 minut. Dodajmy, że poniższa ilość składników wystarczy na wykonanie 12 porcji ciasta.

Piernik z czekoladową polewą Magdy Gessler – składniki:

  • 400 g mąki
  • 3/4 szklanki miodu
  • 6 jajek
  • 200 g bakalii
  • 6-7 łyżek kakao
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 4 łyżki karmelu
  • słoik konfitury
  • tabliczka gorzkiej czekolady

Piernik z czekoladową polewą Magdy Gessler – przygotowanie w 6 prostych krokach:

1. W niewielkim rondelku ugotować miód z przyprawą do piernika.

2. Do tego dodać kakao, karmel i bakalie. Następnie ostudzić.

3. Do miodowej masy wbić żółtka, wsypać mąkę i ubite na sztywną pianę białka. Wszystko razem dokładnie wymieszać drewnianą łyżką.

4. Blachę posmarować tłuszczem, wysypać mąką. Ciasto wyłożyć na blachę. Piec 15-20 minut w 180 st. C.

5. Ciasto przekroić w poprzek na pół. Przełożyć konfiturą.

6. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Oblać nią upieczony piernik. Jeśli ciasto wyjdzie zbyt sypkie, dodać do niego 1/2 kostki stopionego masła.

Reklama

Piernik z czekoladową polewą nie jest jedynym deserem, który obowiązkowo musi się pojawić na wigilijnym stole w domu Magdy Gessler. Smakołyki, które warto przyrządzić według zaleceń sławnej restauratorki, to również kruche ciasteczka.

Wigilijny barszcz czerwony: prosty PRZEPIS Magdy Gessler

Jak przyrządzić pyszny barszcz wigilijny? Magda Gessler ujawniła swój przepis na czysty barszcz czerwony, który od lat serwuje się w jej domu na święta Bożego Narodzenia. Pewnie myślisz, że jest trudny i skomplikowany. Nic bardziej mylnego. Ugotujesz go w niecałą godzinę.
Barszcz czerwony PROSTY przepis Magdy Gessler
fot. Getty Images / Westend61
Reklama
Reklama
Reklama