Piernik z czekoladową polewą. Autorski przepis Magdy Gessler na Wigilię (i nie tylko)
Piernik to ciasto, które musi się pojawić na wigilijnym stole w większości polskich domów. Nie inaczej jest u Magdy Gessler, która co roku przygotowuje ten pyszny deser. Sprawdź, jak krok po kroku upiec piernik z czekoladową polewą według autorskiej receptury gwiazdy programu „Kuchenne Rewolucje”.
- Łucja Jelonek
W tym artykule:
Świąteczne desery w domu Gesslerów
Tradycyjna polska Wigilia to nie tylko postne potrawy z ryb, kapusty i grzybów, ale także smakowite desery, w tym oczywiście tradycyjne ciasta. Magda Gessler co roku przygotowuje dla siebie i swoich bliskich m.in. piernik z czekoladową polewą. Każdy, kto uważnie słucha rad, jakich restauratorka od wielu lat udziela adeptom sztuki kulinarnej, ten doskonale wie, że sekretem wyśmienitego smaku jej dań, są oczywiście najwyższych jakości składniki. W przypadku świątecznego ciasta mowa tu chociażby o bakaliach, konfiturze i gorzkiej czekoladzie. Przygotowanie piernika z czekoladową polewą zgodnie z recepturą gwiazdy programów „Kuchenne Rewolucje” i „MasterChef” nie jest jednak wcale takie trudne, jak mogłoby się niektórym wydawać. Podpowiadamy, jak krok po kroku upiec wigilijny piernik w stylu Magdy Gessler.
Piernik z czekoladową polewą – przepis Magdy Gessler
Czas przygotowania piernika z czekoladową polewą według autorskiej receptury Magdy Gessler wynosi stosunkowo niewiele, bo zaledwie 50 minut. Dodajmy, że poniższa ilość składników wystarczy na wykonanie 12 porcji ciasta.
Piernik z czekoladową polewą Magdy Gessler – składniki:
- 400 g mąki
- 3/4 szklanki miodu
- 6 jajek
- 200 g bakalii
- 6-7 łyżek kakao
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- 4 łyżki karmelu
- słoik konfitury
- tabliczka gorzkiej czekolady
Piernik z czekoladową polewą Magdy Gessler – przygotowanie w 6 prostych krokach:
1. W niewielkim rondelku ugotować miód z przyprawą do piernika.
2. Do tego dodać kakao, karmel i bakalie. Następnie ostudzić.
3. Do miodowej masy wbić żółtka, wsypać mąkę i ubite na sztywną pianę białka. Wszystko razem dokładnie wymieszać drewnianą łyżką.
4. Blachę posmarować tłuszczem, wysypać mąką. Ciasto wyłożyć na blachę. Piec 15-20 minut w 180 st. C.
5. Ciasto przekroić w poprzek na pół. Przełożyć konfiturą.
6. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Oblać nią upieczony piernik. Jeśli ciasto wyjdzie zbyt sypkie, dodać do niego 1/2 kostki stopionego masła.
Piernik z czekoladową polewą nie jest jedynym deserem, który obowiązkowo musi się pojawić na wigilijnym stole w domu Magdy Gessler. Smakołyki, które warto przyrządzić według zaleceń sławnej restauratorki, to również kruche ciasteczka.