Reklama

W tym artykule:

  1. Przepis na fit pancakes
  2. Pancakes fit – przepis na ciasto owsiane
  3. Pancakes fit – przepis na ciasto bananowe
  4. Pancakes fit – z czym podawać?
Reklama

Jak powszechnie wiadomo, kuchnia amerykańska nie jest odpowiednia dla osób, które dbają o linię. Każdy przepis można jednak zmodyfikować tak, żeby smak oryginału korespondował z niską kalorycznością. Poniżej prezentujemy dwa pomysły na dietetyczne pancakes. Jeśli zwracacie szczególną uwagę na to, co jecie i / lub ograniczacie cukier w codziennej diecie, nie mogłyście / nie mogliście lepiej trafić. W tym artykule podajemy sprawdzone przepisy na zdrowe pancakes, które zachwycają swoim smakiem. Przygotowanie fit pancakes jest bardzo proste, poza tym nie zajmuje dużo czasu. Znajdziesz na to chwile nawet o poranku.

Przepis na fit pancakes

Niskokaloryczne pancakes to świetny pomysł na śniadanie, obiad albo podwieczorek dla osób, które ograniczają cukier w codziennej diecie. Gdzie szukać przepisu na fit pankejki? W sieci (np. na blogach i portalach o tematyce kulinarnych) nie brakuje treści z poradami „jak przygotować ciasto” oraz z pomysłami na ciekawe dodatki. Kilka wskazówek znajdziecie także poniżej. Mamy dla was przepis na fit pancakes. A właściwie dwa przepisy – na pancakes owsiane, jak również na pancakes bananowe. Co więcej, w dalszej części artykułu podpowiadamy, z czym podawać dietetyczne pancakes. Smacznego!

Pancakes fit – przepis na ciasto owsiane

Pancakes fit - ich sekret polega na tym, że nie zawierają mąki i cukru. Zamiast pierwszego z wymienionych składników, użyjemy płatków owsianych. Należy jednak podkreślić, że doskonale chłoną one wilgoć, więc po przygotowaniu, takie pancakes są dość suche. Nie jest to wadą, bowiem wiele osób lubi właśnie taką formę placków, jeżeli jednak zależy ci na bardziej wyrazistym smaku, dobierz ulubione dodatki. Poniżej prezentujemy przepis na fit pancakes owsiane.

Fit pancakes owsiane - składniki (na 8-9 sztuk):

  • 100 g płatków owsianych (zwykłych)
  • 100 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cynamonu
  • odrobina ekstraktu z prawdziwej wanilii
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Fit pancakes - przygotowanie:

  1. Płatki owsiane mielimy blenderem (nada się też malakser) do momentu, aż nabiorą konsystencji mąki.
  2. Dodajemy sól, cynamon, proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
  3. W oddzielnym naczyniu mieszamy mleko, jajko i ekstrakt wanilii, dodajemy przygotowane wcześniej suche składniki i dokładnie mieszamy.
  4. Smażymy na patelni do momentu uzyskania złotego koloru.

Pancakes fit – przepis na ciasto bananowe

Pancakes fit mogą być bardziej wilgotne i wyraziste. Wystarczy, że do ciasta dodamy banany. Przepis jest tak samo łatwy, jak w przypadku opisywanych wyżej owsianych pancakes, a przygotowanie - równie łatwe i szybkie. Nie lubisz spędzać całego poranka nad patelnią? Zatem polecamy ci przepis na zdrowe pancakes, które zachwycają owocowym smakiem. Zacznijmy od listy niezbędnych składników. Co będzie potrzebne?

Pancakes fit bananowe - składniki:

  • płatki owsiane (zwykłe, nie błyskawiczne) - 70 g,
  • jajka - 3,
  • obrane ze skórki banany - 2 dojrzałe owoce,
  • olej rzepakowy do smażenia - łyżeczka.

Krótka lista niezbędnych składników zwiastuje błyskawiczne przygotowanie potrawy i tak właśnie jest. Po kilku chwilach, na twoim stole zagości pyszne, zdrowe śniadanie.

Pancakes fit bananowe - przygotowanie:

przygotowane składniki umieszczamy w misce i dokładnie miksujemy ręcznym blenderem, aż do momentu uzyskania całkowicie gładkiej masy. Jeżeli nie mamy blendera, bardzo dobrze sprawdzi się malakser, ale uwaga - w tym przypadku, w pierwszej kolejności, mielimy płatki owsiane, aż uzyskamy konsystencję mąki. Następnie dodajemy jajka i banany i ponownie miksujemy, aż uzyskamy gładką masę.

Na patelnię wylewamy łyżeczkę oleju. Po rozgrzaniu wylewamy ciasto. Smażymy przez kilka minut. Gdy na ;powierzchni pojawią się bąbelki (ciasto nie może być jeszcze ścięte), odwracamy na drugą stronę.

Podane proporcje wystarczą na 8-9 placków.

Pancakes fit – z czym podawać?

Pancakes fit doskonale smakują na sucho, ale jeszcze lepiej - z ulubionymi fit-dodatkami. Wariant podstawowy, idealnie komponuje się z miodem lub z miodowym syropem, przygotowanym z dodatkiem ulubionych owoców (wybornie smakuje z malinami lub jagodami). Doskonale sprawdzi się też "klasyka gatunku", czyli syrop klonowy.

Reklama

Pancakes fit bananowe można podawać bez dodatków lub z dekoracją z plasterków świeżego banana i kawałków pomarańczy. Także w tym przypadku doskonale sprawdzi się syrop klonowy. Jeżeli możesz pozwolić sobie na odrobinę kalorycznego szaleństwa, polecamy spróbować placków z bitą śmietaną i z jagodami lub z truskawkami. Do dekoracji można użyć listków świeżej mięty.

Ciasto marchewkowe fit – idealne na drugie śniadanie lub zdrowy deser

Ciasto marchewkowe fit to deser nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Przede wszystkim ze względu na jego główny składnik – marchewkę. Pozostałe dodatki można dowolnie modyfikować. Piekąc zdrowe ciasto marchewkowe, warto eksperymentować z różnymi rodzajami mąki i bakaliami. Ciasto marchewkowe z płatkami owsianymi to źródło błonnika, a wersja z kremem sprawdzi się także w roli tortu!
Ciasto marchewkowe fit – idealne na drugie śniadanie lub zdrowy deser. Smakuje każdemu!
fot. Getty Images
Reklama
Reklama
Reklama