Owsianka i inne dania z płatków owsianych – 4 przepisy od kucharza Michała Toczyłowskiego
Tradycyjna owsianka, owsiane pancakes, a może owsiany baton à la Snickers? Kucharz Michał Toczyłowski przygotował dla was 4 przepisy, dzięki którym pokochacie płatki owsiane!
- Redakcja
W tym artykule:
- Przepis na owsiankę: Owsianka czekoladowo-śliwkowa z orzechami laskowymi i miodem
- Przepis na płatki owsiane: Owsianko-szarlotka
- Przepis na płatki owsiane: Owsiane pancakes z syropem klonowym, ricottą i orzechami włoskimi
- Przepis na płatki owsiane: Domowy baton z płatków owsianych à la Snickers
Podobnie jak makaron, płatki owsiane należą do grupy produktów spożywczych, które zdecydowana większość z nas ma w swojej kuchni. Szukacie pomysłu na smaczną owsiankę? W takim razie spieszymy z pomocą! Michał Toczyłowski przygotował dla was przepis na owsiankę idealną – z czekoladą, powidłami śliwkowymi, orzechami oraz miodem. Ale to nie wszystko. Autor książek „Run&cook. Kulinarny poradnik biegacza” i „Sex & cook. Miłość od kuchni”udowadnia, że płatki owsiane mają ogromny potencjał. Dlatego poniżej znajdziecie także przepisy na inne dania. Zainspirujcie się!
Dania z ryżem: 4 przepisy na potrawy z ryżem od kucharza Michała Toczyłowskiego, które będziecie chcieli jeść codziennie
Szukacie pomysłu na potrawy z ryżem? Oto sprawdzone przepisy na śniadanie, obiad i podwieczorek, które specjalnie dla Was przygotował Michał Toczyłowski – profesjonalny kucharz i współautor książek kulinarnych. Te dania z ryżem będziecie chcieli jeść w kółko!Przepis na owsiankę: Owsianka czekoladowo-śliwkowa z orzechami laskowymi i miodem
Składniki:
- 40 g płatków owsianych
- 160 g wody/mleka krowiego lub roślinnego
- Szczypta soli
- Łyżeczka gorzkiego kakao
- Łyżka miodu lipowego
- Dwie łyżki powideł śliwkowych
- Garść prażonych orzechów laskowych
Sposób przygotowania:
Owsianka jest bardzo prosta w wykonaniu, wystarczy właściwa proporcja płynu do płatków. Zalej płatki owsiane wrzącym płynem i odstaw na czas od 15 minut do 1 godziny – w zależności jaką konsystencję lubisz. Możesz też wsypać płatki do garnka, zalać odmierzoną ilością płynu i gotować do momentu, w którym owsianka osiągnie pożądaną przez Ciebie gęstość! Dodaj kakao, miód i szczyptę soli do gotowej owsianki i dokładnie wymieszaj. Nałóż na talerz, a na wierzch nałóż odrobinę powideł i pokruszone orzechy laskowe. Smacznego!
Przepis na płatki owsiane: Owsianko-szarlotka
Składniki:
- 40 g płatków owsianych
- 160 g wody/mleka krowiego lub roślinnego
- Szczypta soli
- 1 jabłko
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- Łyżka miodu
- Garść prażonych migdałów
Sposób przygotowania:
Owsianka jest bardzo prosta w wykonaniu, wystarczy właściwa proporcja płynu do płatków. Zalej płatki owsiane wrzącym płynem i odstaw na czas od 15 minut do 1 godziny – w zależności jaką konsystencję lubisz. Możesz też wsypać płatki do garnka, zalać odmierzoną ilością płynu i gotować do momentu, w którym owsianka osiągnie pożądaną przez Ciebie gęstość! Owsiankę wymieszaj z połową cynamonu i szczyptą soli.
Jabłko zetrzyj na tarce z grubymi oczkami lub pokrój w dużą kostkę i wrzuć do małego garnka z odrobiną miodu i resztą cynamonu. Podgrzewaj i duś do momentu aż jabłka zmiękną i zmienią kolor na lekko brązowy. Gotową owsiankę wyłóż na talerz, na wierzchu ułóż uduszone jabłka. Wszystko posyp pokruszonymi prażonymi migdałami. Smacznego!
Przepis na płatki owsiane: Owsiane pancakes z syropem klonowym, ricottą i orzechami włoskimi
Składniki:
Pancakes:
- 220 g zblendowanych, albo zmielonych płatków owsianych
- 2 jajka
- 300 g maślanki
- 50 g cukru pudru
- 10 g sody
- 55 g rozpuszczonego masła
- Szczypta soli
Dodatki:
- 100 g ricotty
- 3 łyżki syropu klonowego
- Garść prażonych orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na pancakes dokładnie wymieszaj. Odstaw je na 10 minut by ciasto się dokładnie połączyło, następnie zamieszaj i smaż na suchej nie przywierającej patelni – ciasto ma sporo tłuszczu więc nie powinno przywierać, ale w razie potrzeby możesz posmarować patelnie odrobiną masła. Usmażone pancakes układaj jedne na drugim, przekładając ricottą. Na sam koniec polej z góry syropem klonowym i posyp pokruszonymi orzechami włoskimi.
Przepis na płatki owsiane: Domowy baton z płatków owsianych à la Snickers
Składniki:
- 120 g płatków owsianych
- 2 łyżki miodu
- 1 laska wanilii (lub 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią)
- 130 g drylowanych daktyli
- 60 g masła orzechowego
- 50 g orzeszków ziemnych niesolonych
- 20 g Oleju kokosowego lub masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- Łyżeczka soli morskiej w płatkach (jeśli nie masz – pomiń)
Sposób przygotowania:
Surowe płatki owsiane, miód, ziarna z laski wanilii, drylowane daktyle i masło orzechowe zblenduj w blenderze na jednolitą gęstą masę. Wyłóż to na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, dokładnie wyrównaj i dociśnij. Na wierzchu rozłóż i podociskaj orzeszki ziemne. Wstaw na około 2 godziny do lodówki. Po tym czasie wyjmij stężałą masę i pokrój ją na batony. W mikrofali lub na kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z olejem kokosowym lub masłem. Każdego batona maczaj w rozpuszczonej czekoladzie i odkładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Póki czekolada nie stężeje posypuj batony solą. Możesz pominąć ten krok w zależności od preferencji. Gotowe batony włóż na 30 minut do lodówki by czekolada zastygła. Smacznego!