Reklama

W tym artykule:

  1. Muffiny jajeczne ze szpinakiem - przepis
  2. Muffiny jajeczne z cukinią - przepis
  3. Muffiny jajeczne z papryką - przepis
  4. Muffiny jajeczne z suszonymi pomidorami - przepis
Reklama

Muffiny jajeczne ze szpinakiem - przepis

Muffiny jajeczne świetnie komponują się z wieloma warzywami i roślinami. Nie trzeba się bardzo wysilać, by znaleźć coś z czym będą świetnie smakować. Na pierwszy ogień weźmy szpinak, który z jajkami bardzo się lubi. Aby przygotować takie muffinki na śniadanie potrzebne ci będą:

  • 12 jaj
  • 50 g świeżego szpinaku
  • 100 g sera feta
  • 100 g czerwonej papryki
  • 50 g zielonej papryki
  • pęczek szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do posmarowania foremek

Przygotowanie:

  • Foremki posmaruj wewnątrz niewielką ilością oleju lub oliwy.
  • Szpinak opłucz pod bieżącą wodą, osusz i pokrój liście na mniejsze kawałki. Następnie wyłóż nimi foremki.
  • Paprykę czerwoną oraz zieloną umyj i pokrój w kostkę, a następnie dołóż do szpinaku.
  • Ser feta pokrój lub pokrusz do foremek.
  • Do miski wbij jajka, dodaj do nich sól i pieprz, a następnie dobrze rozbełtaj. Zalej nimi zawartość foremek.
  • Szczypiorek posiekaj i posyp nim wierzch każdej babeczki.
  • Piekarnik rozgrzej do 170 stopni, a następnie piecz przez ok. 20 minut. Tak przygotowane muffinki jajeczne podawaj na ciepło.

Muffiny jajeczne z cukinią - przepis

Muffiny jajeczne to idealny sposób na wykorzystanie sezonowych warzyw, np. cukinii. To świetne połączenie na śniadanie czy podwieczorek. Aby je przygotować potrzebujesz:

  • 10 jaj
  • 1 małą cukinię
  • 1 czerwoną paprykę
  • 1 czerwoną cebulę
  • garść pokrojonego drobno szpinaku
  • łyżeczkę drobno posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz i oregano do smaku

Przygotowanie:

  • Cukinię pokrój w plastry, a paprykę i cebulę w kostkę.
  • Rozgrzej olej na patelni i wsyp na nią cebulę, a gdy się zeszkli dodaj cukinię, paprykę oraz szpinak. Smaż przez 3 - 4 minuty.
  • Do miski wbij jaja, dodaj przyprawy i dobrze rozbełtaj.
  • Warzywa rozłóż równomiernie do nasmarowanych olejem foremek, a następnie zalej je jajkami i posyp natką pietruszki.
  • Rozgrzej piekarnik do 170 stopni i piecz przez ok. 20 minut.

Tak przygotowane muffinki z jajek to świetny sposób na sycące i pożywne śniadanie. Podawaj je na ciepło, bo wtedy smakują najlepiej.

Ciasto marchewkowe fit – sprawdź prosty przepis na dietetyczne ciasto marchewkowe

Muffiny jajeczne z papryką - przepis

Muffiny jajeczne z papryką, serem i szynką to świetna propozycja śniadaniowa dla wszystkich wielbicieli pysznych i pożywnych posiłków. Zaskocz swoich najbliższych w wolny dzień i zrób śniadanie, które pokochają. Potrzebujesz do tego:

  • 10 jaj
  • 10 plasterków szynki
  • 8 plasterków sera żółtego
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 1 czerwoną paprykę
  • 1 małą cebulę czerwoną
  • pęczek szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Wysmaruj foremki niewielką ilością oleju.
  • Szynkę, ser żółty, cebulę i paprykę pokrój w kostkę. Pomidorki przekrój na ćwiartki. Szczypiorek drobno posiekaj.
  • Do miski wbij jajka wraz z przyprawami i dokładnie rozbełtaj.
  • Do foremek na muffinki rozłóż równą ilość sera, cebuli, pomidorów, szynki i papryki, a następnie zalej jakami. Na wierzchu posyp posiekanym szczypiorkiem.
  • Rozgrzej piekarnik do 170 stopni i piecz przez ok. 20 minut.

Babeczki jajeczne możesz przyozdobić listkami rukoli lub rzeżuchą. Poza sezonem pomidorki koktajlowe możesz zastąpić pomidorami z puszki. Jeśli natomiast nie przepadasz za szczypiorkiem zastąp go natką pietruszki lub drobno posiekanym szpinakiem.

Muffiny jajeczne z suszonymi pomidorami - przepis

Muffiny jajeczne z suszonymi pomidorami to kolejny dowód na to, że jajka i pomidory pasują do siebie idealnie. I to nie tylko w postaci jajecznicy czy szakszuki, ale także nieco bardziej eksperymentalnych przepisów, w których patelnia zastąpiona jest piekarnikiem, a świeże pomidory suszonymi. Co z tego wyjdzie? Aby się przekonać przygotuj:

  • 10 jaj
  • 10 suszonych pomidorów
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 5 plasterków szynki
  • 5 plasterków sera żółtego
  • pół cebuli
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz, oregano i bazylię do smaku

Przygotowanie:

  • Cebulę pokrój w kostkę, a następnie zeszklij na rozgrzanej patelni. Dodaj do niej przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek oraz pokrojone liście szpinaku. Smaż przez 3 minuty.
  • Posmaruj foremki niewielką ilością oleju i wyłóż szpinak z cebulą na spód.
  • Pomidorki pokrój na mniejsze kawałki, a następnie rozłóż równomiernie do foremek wraz z pokrojonymi w kostkę szynką i serem.
  • W misce rozbełtaj jajka z przyprawami, a następnie zalej nimi zawartość foremek.
  • Rozgrzej piekarnik do 170 stopni i piecz w nim muffinki jajeczne przez ok. 20 minut.

Możesz modyfikować przepis, dodając do niego ostrą paprykę, jeśli lubisz takie smaki, czy zamieniając cebulę białą na czerwoną.

Muffinki z jajek to idealna alternatywa dla tradycyjnej jajecznicy czy różnych wersji omletów. Są bardzo proste i szybkie do zrobienia, a przy tym świetnie smakują. Można je z łatwością przyrządzić przed wyjściem do pracy. W końcu przez 20 minut robią się same, a Ty możesz przygotowywać się do kolejnego dnia. Kiedy już zaczniesz nie będziesz chciała przestać, a modyfikacje ulubionego przepisu na pewno będą pojawiać się przy następnych śniadaniach.

Pomysł na śniadanie? Specjalnie dla Was: Fancy tosty według przepisu Jagny Niedzielskiej >>>

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama