Muffiny jajeczne na 4 sposoby. Oto szybki przepis na zdrowe śniadanie
Muffiny nie muszą kojarzyć się wyłącznie z deserem. W końcu ich wytrawne wersje są coraz popularniejsze i mają wielu sympatyków. Nic dziwnego - muffiny jajeczne to świetny sposób na pyszne, sycące i pożywne śniadanie. Jak zrobić babeczki jajeczne i co do nich dodawać?
- Redakcja
W tym artykule:
- Muffiny jajeczne ze szpinakiem - przepis
- Muffiny jajeczne z cukinią - przepis
- Muffiny jajeczne z papryką - przepis
- Muffiny jajeczne z suszonymi pomidorami - przepis
Muffiny jajeczne ze szpinakiem - przepis
Muffiny jajeczne świetnie komponują się z wieloma warzywami i roślinami. Nie trzeba się bardzo wysilać, by znaleźć coś z czym będą świetnie smakować. Na pierwszy ogień weźmy szpinak, który z jajkami bardzo się lubi. Aby przygotować takie muffinki na śniadanie potrzebne ci będą:
- 12 jaj
- 50 g świeżego szpinaku
- 100 g sera feta
- 100 g czerwonej papryki
- 50 g zielonej papryki
- pęczek szczypiorku
- sól i pieprz do smaku
- olej do posmarowania foremek
Przygotowanie:
- Foremki posmaruj wewnątrz niewielką ilością oleju lub oliwy.
- Szpinak opłucz pod bieżącą wodą, osusz i pokrój liście na mniejsze kawałki. Następnie wyłóż nimi foremki.
- Paprykę czerwoną oraz zieloną umyj i pokrój w kostkę, a następnie dołóż do szpinaku.
- Ser feta pokrój lub pokrusz do foremek.
- Do miski wbij jajka, dodaj do nich sól i pieprz, a następnie dobrze rozbełtaj. Zalej nimi zawartość foremek.
- Szczypiorek posiekaj i posyp nim wierzch każdej babeczki.
- Piekarnik rozgrzej do 170 stopni, a następnie piecz przez ok. 20 minut. Tak przygotowane muffinki jajeczne podawaj na ciepło.
Muffiny jajeczne z cukinią - przepis
Muffiny jajeczne to idealny sposób na wykorzystanie sezonowych warzyw, np. cukinii. To świetne połączenie na śniadanie czy podwieczorek. Aby je przygotować potrzebujesz:
- 10 jaj
- 1 małą cukinię
- 1 czerwoną paprykę
- 1 czerwoną cebulę
- garść pokrojonego drobno szpinaku
- łyżeczkę drobno posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz i oregano do smaku
Przygotowanie:
- Cukinię pokrój w plastry, a paprykę i cebulę w kostkę.
- Rozgrzej olej na patelni i wsyp na nią cebulę, a gdy się zeszkli dodaj cukinię, paprykę oraz szpinak. Smaż przez 3 - 4 minuty.
- Do miski wbij jaja, dodaj przyprawy i dobrze rozbełtaj.
- Warzywa rozłóż równomiernie do nasmarowanych olejem foremek, a następnie zalej je jajkami i posyp natką pietruszki.
- Rozgrzej piekarnik do 170 stopni i piecz przez ok. 20 minut.
Tak przygotowane muffinki z jajek to świetny sposób na sycące i pożywne śniadanie. Podawaj je na ciepło, bo wtedy smakują najlepiej.
Ciasto marchewkowe fit – sprawdź prosty przepis na dietetyczne ciasto marchewkowe
Muffiny jajeczne z papryką - przepis
Muffiny jajeczne z papryką, serem i szynką to świetna propozycja śniadaniowa dla wszystkich wielbicieli pysznych i pożywnych posiłków. Zaskocz swoich najbliższych w wolny dzień i zrób śniadanie, które pokochają. Potrzebujesz do tego:
- 10 jaj
- 10 plasterków szynki
- 8 plasterków sera żółtego
- 8 pomidorków koktajlowych
- 1 czerwoną paprykę
- 1 małą cebulę czerwoną
- pęczek szczypiorku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Wysmaruj foremki niewielką ilością oleju.
- Szynkę, ser żółty, cebulę i paprykę pokrój w kostkę. Pomidorki przekrój na ćwiartki. Szczypiorek drobno posiekaj.
- Do miski wbij jajka wraz z przyprawami i dokładnie rozbełtaj.
- Do foremek na muffinki rozłóż równą ilość sera, cebuli, pomidorów, szynki i papryki, a następnie zalej jakami. Na wierzchu posyp posiekanym szczypiorkiem.
- Rozgrzej piekarnik do 170 stopni i piecz przez ok. 20 minut.
Babeczki jajeczne możesz przyozdobić listkami rukoli lub rzeżuchą. Poza sezonem pomidorki koktajlowe możesz zastąpić pomidorami z puszki. Jeśli natomiast nie przepadasz za szczypiorkiem zastąp go natką pietruszki lub drobno posiekanym szpinakiem.
Muffiny jajeczne z suszonymi pomidorami - przepis
Muffiny jajeczne z suszonymi pomidorami to kolejny dowód na to, że jajka i pomidory pasują do siebie idealnie. I to nie tylko w postaci jajecznicy czy szakszuki, ale także nieco bardziej eksperymentalnych przepisów, w których patelnia zastąpiona jest piekarnikiem, a świeże pomidory suszonymi. Co z tego wyjdzie? Aby się przekonać przygotuj:
- 10 jaj
- 10 suszonych pomidorów
- 100 g świeżego szpinaku
- 5 plasterków szynki
- 5 plasterków sera żółtego
- pół cebuli
- ząbek czosnku
- sól, pieprz, oregano i bazylię do smaku
Przygotowanie:
- Cebulę pokrój w kostkę, a następnie zeszklij na rozgrzanej patelni. Dodaj do niej przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek oraz pokrojone liście szpinaku. Smaż przez 3 minuty.
- Posmaruj foremki niewielką ilością oleju i wyłóż szpinak z cebulą na spód.
- Pomidorki pokrój na mniejsze kawałki, a następnie rozłóż równomiernie do foremek wraz z pokrojonymi w kostkę szynką i serem.
- W misce rozbełtaj jajka z przyprawami, a następnie zalej nimi zawartość foremek.
- Rozgrzej piekarnik do 170 stopni i piecz w nim muffinki jajeczne przez ok. 20 minut.
Możesz modyfikować przepis, dodając do niego ostrą paprykę, jeśli lubisz takie smaki, czy zamieniając cebulę białą na czerwoną.
Muffinki z jajek to idealna alternatywa dla tradycyjnej jajecznicy czy różnych wersji omletów. Są bardzo proste i szybkie do zrobienia, a przy tym świetnie smakują. Można je z łatwością przyrządzić przed wyjściem do pracy. W końcu przez 20 minut robią się same, a Ty możesz przygotowywać się do kolejnego dnia. Kiedy już zaczniesz nie będziesz chciała przestać, a modyfikacje ulubionego przepisu na pewno będą pojawiać się przy następnych śniadaniach.
Pomysł na śniadanie? Specjalnie dla Was: Fancy tosty według przepisu Jagny Niedzielskiej >>>