Reklama

Fit pączki? To brzmi jak oksymoron, a nawet świętokradztwo. Nic bardziej mylnego. Nawet największe guilty pleasures można dziś zweganizować lub odchudzić i nie stracić przy tym na walorach smakowych. Wciąż nie jesteście do końca przekonania/przekonane? Na szczęście wiele lokali w Warszawie oferuje roślinne, bezcukrowe lub bezglutenowe wypieki, które są zdrowszą , ale na pewno nie mniej pyszną alternatywą dla tych smażonych na głębokim tłuszczu, słodkich jak ulepek, obficie polanych lukrem. Możecie się o tym przekonać już w tłusty czwartek, który zbliża się wielkimi krokami! Gdzie w stolicy dostaniecie najlepsze fit pączki?

Reklama

Słodki maraton zacznijcie od miejsca absolutnie wyjątkowego i znanego wszystkim stołecznym roślinożercom. BAJA wegańska cukierniana na Powiślu w ofercie stałej ma pączki bombolone czekoladowo-laskowe oraz marakuja z lukrem kokosowym. A w tłusty czwartek BAJA będzie raczyć też pączkami o smaku róża z lukrem pomarańczowym i pistacja z lukrem hibiskusowym. Ślinka cieknie na samą myśl... Z Powiśla biegniemy na Saską Kępę, gdzie jest królestwo MOD donuts. Tutejszych roślinnych donutów i pączków nawet nie będziemy próbować opisać - słowa są bezradne wobec tych smaków. Oferta bogata, co miesiąc nowości. Tu w każdy czwartek jest tłusty czwartek. Podobnie zresztą sprawa ma się ze STOR Cafe (na Tamce i na Brackiej) - mekka stołecznych hipsterów ma bowiem w swojej ofercie pączki z MOD donuts. Warto dodać, że z okazji tłusto-słodkiego święta MOD donuts przejmuje na dwa dni MOD na Oleandrów 8 i jedyne, co dostaniecie w restauracji, to pączki i kawa! Słodkości z MOD donuts dostaniecie też w kawiarniach Coffeedesk (Tamka, Wilcza i Próżna).

Z Saskiej Kępy mamy rzut kamieniem do miejscówki, która nazywa się Zdrowe Ciacho, a oferuje też zdrowe pączki. Wszystkie wypieki przygotowywane w lokalu są bezglutenowe i wegańskie, nie ma w nich białego cukru ani laktozy. A mimo to mają smak nieba ;)

Eter Vegan Bakery to kolejne miejsce w stolicy, którego żaden szanujący się weganin nie może nie znać. Na tłusty czwartek zlokalizowany w Śródmieściu lokal proponuje trzy rodzaje pączków (róża-malina, cinnebomb i pralina) oraz dwa rodzaje donutów (hibiskus-malina i pistacja-matcha). Zapowiada się prawdziwa uczta. A akoro jesteśmy w Śródmieściu, musimy zajrzeć też do ekocukierni Słodki Bez, która szczyci się tym, że wszystkie jej wypieki są 100 % bez glutenu, laktozy oraz bez dodatku cukru. Ale tu nie kończy się nasza słodka, wegańska, pączkowa przygoda..

Reklama

Relax Cafe Bar (na Złotej) i Relax na Wilczej będą sprzedawać pączki z jednej z najlepszych wegańskich miejscówek w stolicy - Nancy Lee

Reklama
Reklama
Reklama