Majonez domowy – prosty przepis Magdy Gessler w kilku krokach na pyszny dodatek do sałatek i innych potraw
Magda Gessler dzieli się swoim przepisem na najszybszy, najlżejszy i najprzyjemniejszy majonez domowy na świecie. Potrzebujesz tylko kilku podstawowych składników i kilku minut wolnego czasu.
- Robert Choiński
W tym artykule:
Magda Gessler i jej kulinarne sekrety
Magda Gessler zdradza, że przepis na majonez domowy, który idealnie sprawdzi się jako składnik nie tylko wielkanocnych i bożonarodzeniowych dań, poznała jeszcze w czasach, gdy mieszkała w Hiszpanii. Gwiazda programów „Kuchenne rewolucje” i „MasterChef” wyjaśnia, że różni się on nieco od majonezu, który można zazwyczaj kupić w polskich sklepach.
Zdaniem znanej restauratorki, sos wykonany według jej przepisu jest o wiele lżejszy od typowego majonezu, który króluje zazwyczaj na polskich stołach. Gessler zapewnia też, że jego ogromną zaletą jest łatwość i szybkość wykonania. Gwiazda TVN nie ukrywa, że do uzyskania gęstego majonezu o gładkiej strukturze zdecydowanie przyda się blender. Jeśli nie masz go w wyposażeniu swojej kuchni, to możesz po prostu użyć trzepaczki lub zwykłej łyżki. Być może nieco się zmęczysz i spędzisz na przyrządzaniu trochę więcej czasu, ale przy odpowiednim wysiłku końcowy efekt będzie dokładnie taki sam.
Prosty przepis na pyszny domowy majonez Roberta Makłowicza
Robert Makłowicz jest często pytany, który z topowych polskich majonezów wybrać. Bez wahania odpowiada, że najlepszą opcją będzie ten domowej roboty! Oto przepis w kilku krokach na szybki i prosty majonez kulinarnego guru. Sprawdźcie same i sami.Majonez domowy Magdy Gessler – przepis
Każdy, ktow choć minimalnym stopniu zna Magdę Gessler wie, że sekretem wyśmienitego smaku jej dań są przede wszystkim najwyższej jakości składniki. Dlatego do przyrządzenia jej ulubionego majonezu sławna restauratorka poleca użyć m.in. jaj z produkcji ekologicznej (czyli tzw. zerówek) oraz musztardy rosyjskiej, która ma zdecydowanie największą zawartość gorczycy spośród wszystkich rodzajów musztard dostępnych w polskich sklepach.
Składniki:
- olej rzepakowy
- 2 jajka
- musztarda rosyjska
- ocet spirytusowy
- sól
- cukier
- pieprz
- mleko
Przygotowanie:
- Do blendera wbić 2 jaja i wlać pół litra oleju.
- Dodać łyżkę musztardy, sól, cukier i 3-4 łyżki octu.
- Blendować aż do uzyskania jednolitej gęstej masy.
- Na końcu zahartować 2-3 łyżkami zimnego mleka
Majonez to nieodłączny składnik jednego z tradycyjnych dań, którego nie może zabraknąć na żadnym świątecznym stole. To oczywiście sałatka jarzynowa, która także możecie przyrządzić zgodnie z recepturą Magdy Gessler. Powodzenia i bon appétit!