Kruche ciasteczka na Boże Narodzenie – przepis Magdy Gessler krok po kroku
Kruche ciasteczka w kształcie choinek, gwiazdek, reniferów czy dzwoneczków to nie tylko smakowity deser, ale także piękna ozdoba świątecznego stołu. Zdradzamy, jak przygotować takie ciasteczka na Boże Narodzenie według przepisu Magdy Gessler.
- Robert Choiński
W tym artykule:
Kruche ciasteczka w sam raz na Boże Narodzenie
Choć niektórych z was może to nieco zdziwić, kruche ciasteczka z konfiturą to w domu Magdy Gessler wręcz obowiązkowy element wigilijnej wieczerzy. Ku uciesze fanów, gwiazda programów „Kuchenne Rewolucje”, „MasterChef” i „Sexy Kuchnia” jakiś czas temu postanowiła podzielić się swoim osobistym przepisem na swój ulubiony świąteczny deser z czytelnikami magazynu „Dobre Rady”. Dzięki temu możemy wam nareszcie zdradzić sekret pysznego smaku kruchych ciasteczek na Boże Narodzenie według receptury tej sławnej restauratorki. Mamy dobre wieści dla tych, którzy nie mogą lub po prostu nie chcą spędzać długich godzin kuchni na przyrządzania świątecznych smakołyków. Przygotowanie 15 porcji tych wyśmienitych ciasteczek zajmie wam tylko 50 minut.
Świąteczne ciasteczka – przepis Magdy Gessler
Kruche ciasteczka na Boże Narodzenie – składniki:
- 3 szklanki mąki
- 2 kostki zimnego masła (prosto z lodówki)
- 1 szklanka cukru pudru
- 6-8 żółtek
- konfitura
Faworki Magdy Gessler - sprawdzony przepis na kruchy i pyszny deser
Jak przygotować idealne faworki? Najlepiej skorzystać ze sprawdzonego przepisu Magdy Gessler, którym jakiś czas temu restauratorka podzieliła się w swoim oficjalnym serwisie Smaki Życia. Jak twierdzi Gessler, kto zrobi te chruściki pierwszy raz, już nigdy nie będzie chciał jeść innych. I faktycznie ciężko się z nią nie zgodzić.Świąteczne ciasteczka Magdy Gessler – przygotowanie:
1. Magda Gessler robi ciasto kruche zawsze według proporcji: 3 części masła, 2 części mąki i 1 część cukru pudru. Zimne masło za pomocy noża energicznie należy połączyć z cukrem pudrem, żółtkami i mąką. Następnie uformować kulę, owinąć folią i na 3 godziny włożyć do lodówki.
2. Gdy ciasto się dobrze schłodzi, wałkować je na placek o grubości 3 mm. Za pomocą foremek różnych kształtów wyciąć ciasteczka.
3. Delikatnie ułożyć je na posmarowanej tłuszczem blasze i piec ok. 12 minut w temp. 180 st. C na złoty kolor. Posmarować dowolną konfiturą, skleić i posypać cukrem pudrem.
Jesteś ciekaw, jak Magda Gessler przyrządza inne świąteczne potrawy? Sprawdź koniecznie, jak łatwo i szybko gwiazda przygotowuje takie dania jak kapusta z grzybami wigilijna czy kulebiak z kapustą i łososiem.
Ryba po grecku – przepis Magdy Gessler krok po kroku. Zrobicie furorę tym daniem
Kulinarna królowa Magda Gessler zdradziła przepisy na dania, które co roku przygotowuje dla swoich bliskich na Wigilię. Jednym z nich jest ryba po grecku według receptury jej mamy.1 z 2
KRUCHE CIASTECZKA NA BOŻE NARODZENIE: PRZEPIS Magdy Gessler
2 z 2
KRUCHE CIASTECZKA NA BOŻE NARODZENIE: PRZEPIS Magdy Gessler