Kim są xennialsi? Wszystko, co musicie wiedzieć o tej mikrogenracji!
Socjologowie odkryli nową mikrogenerację. Kim są xennialsi i jakie są cechy charakterystyczne tego pokolenia?
- Joanna Twaróg
Na pewno słyszeliście już o pokoleniach X oraz Y – zdaje się, że socjologowie sklasyfikowali obie te generacje pod każdym możliwym względem. Osoby należące do pokolenia X (urodzone mniej więcej w latach 1961-1983) dążą przede wszystkim do zachowania równowagi pomiędzy życiem prywatnym i zawodowym. Często zdarza się jednak, że to właśnie praca staje się ich głównym priorytetem. W przeciwieństwie do generacji Y, czyli osób urodzonych między 1980 a 1994 rokiem. Millenialsów charakteryzuje przede wszystkim optymizm, chęć poznawania świata, a także brak strachu przed zmianami. Nie liczą się dla nich rzeczy materialne, ale zebrane doświadczenia. Nie martwcie się jednak, jeżeli nie czujecie przynależności do żadnej z tych grup. Istnieje bowiem duże prawdopodobieństwo, że najbliżej wam do xennialsów – mikrogeneracji wypełniającą lukę międzypokoleniową, która została odkryta przez socjologów stosunkowo niedawno. Co charakteryzuje pokolenie „xennials”?
Najgorzej wydane pieniądze, czyli 4 błędy, które popełniają Millenialsi >>>
Kim są xennialsi?
Według socjologów, xennialsi urodzili się między 1980 a 1990 rokiem, czyli jeszcze w czasach analogowych. Jednak dorastali wraz z rozwojem technologii, przez co teraz całkowicie odnajdują się w cyfrowej rzeczywistości. Osoby przynależne do tej mikrogeneracji kochają nowinki techniczne, chcą być na bieżąco ze wszystkimi trendami, ale z sentymentem wspominają stare – dobre czasy bez telefonów komórkowych, czy komputerów. Zakłada się, że xennialsi łączą w sobie najlepsze cechy zarówno pokolenia X, jak i Y, czyli millenialsów. Są pracowici, zależy im na spokoju w życiu prywatnym, a do tego optymistycznie patrzą na otaczający ich świat, nie boją się zmian oraz nowych wyzwań. Utożsamiacie się z cechami charakterystycznymi tej generacji?
Najmniej opłacalne zawody na świecie, czyli praca bez przyszłości >>>