Reklama

W tym artykule:

  1. Kapusta z grzybami wigilijna Magdy Gessler – przepis:
Reklama

Kapusta z grzybami à la Magda Gessler zachwyci każdego gościa podczas wieczerzy wigilijnej – macie to jak w banku. Co najlepsze, jej przygotowanie wcale nie jest takie trudne. Gwiazda znanych i lubianych programów „Kuchenne Rewolucje” i „MasterChef” ma jednak kilka sprawdzonych trików, z których warto skorzystać podczas przyrządzania tego tradycyjnego dania. Podstawą są oczywiście dobrej jakości składniki w odpowiednich proporcjach i staranne przygotowanie. Jak poprawnie zrobić wigilijną kapustę z grzybami według przepisu Magdy Gessle? Sprawdź już teraz poniżej i oczaruj swoich bliskich w nadchodzącej święta Bożego Narodzenia jej zniewalającym smakiem.

Kapusta z grzybami wigilijna Magdy Gessler – przepis:

Składniki:

  • 50 g suszonych prawdziwków (lub innych grzybów)
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 4 łyżki oleju lnianego (lub innego oleju roślinnego)
  • 1 jabłko złota reneta
  • 4 owoce pigwy
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szczypta soli
Reklama

Ciastka piernikowe, które zrobisz w 25 minut. Zobacz przepis od Ewy Wójcik (Ciastka z kremem)

Przedstawiamy przepis na najlepsze ciastka piernikowe od Ewy Wójcik, którą możesz kojarzyć jako Ciastka z kremem. Ich przygotowanie zajmie Ci zaledwie 25 minut. To świetna alternatywa dla klasycznego piernika. Bez wyrabiania, wałkowania i wycinania!
Ciastka piernikowe od Ewy Wójcik
fot. Aleksandra Jóźwiak / kolaż Glamour.pl

Przygotowanie:

  1. Zalej grzyby ciepłą wodą i odstaw na kilka godzin. Gdy będą miękkie, opłucz je i ugotuj zalewając ok. półtorej szklanki wody. Następnie odcedź.
  2. Posiekaj kapustę. Uwaga - nie płucz jej, aby nie straciła smaku! Kapustę razem z grzybami delikatnie obsmaż na patelni z 3 łyżkami oleju roślinnego.
  3. Obierz cebule. Następnie obsmaż w całości w garnku z 1 łyżką oleju.
  4. Obierz umyte jabłko i pokrój je w ćwiartki. Następnie dodaj do kapusty. Dodaj całą pigwę wraz z łyżeczką kminku. Dodaj cebulę i przez kilka minut duś pod przykryciem. Następnie dodaj łyżeczkę cukru (jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, to nieco więcej), dodaj soli i szczyptę kminku.
  5. Wyjmij cebulę, gdy kapusta już będzie gotowa. Gotowe danie możesz zamrozić i odgrzać na wolnym ogniu na krótko przed podaniem na stół wigilijny.

Ryba po grecku – przepis Magdy Gessler krok po kroku. Zrobicie furorę tym daniem

Kulinarna królowa Magda Gessler zdradziła przepisy na dania, które co roku przygotowuje dla swoich bliskich na Wigilię. Jednym z nich jest ryba po grecku według receptury jej mamy.
Reklama
Reklama
Reklama