Kapusta z grzybami wigilijna: przepis Magdy Gessler krok po kroku
Wigilijna kapusta z grzybami według przepisu Magdy Gessler zwyczajnie nie ma sobie równych. Poznaj tajemnicę idealnej kapusty wigilijnej zgodnie z recepturą sławnej restauratorki i
- Robert Choiński
W tym artykule:
Kapusta z grzybami à la Magda Gessler zachwyci każdego gościa podczas wieczerzy wigilijnej – macie to jak w banku. Co najlepsze, jej przygotowanie wcale nie jest takie trudne. Gwiazda znanych i lubianych programów „Kuchenne Rewolucje” i „MasterChef” ma jednak kilka sprawdzonych trików, z których warto skorzystać podczas przyrządzania tego tradycyjnego dania. Podstawą są oczywiście dobrej jakości składniki w odpowiednich proporcjach i staranne przygotowanie. Jak poprawnie zrobić wigilijną kapustę z grzybami według przepisu Magdy Gessle? Sprawdź już teraz poniżej i oczaruj swoich bliskich w nadchodzącej święta Bożego Narodzenia jej zniewalającym smakiem.
Kapusta z grzybami wigilijna Magdy Gessler – przepis:
Składniki:
- 50 g suszonych prawdziwków (lub innych grzybów)
- 1 kg kapusty kiszonej
- 4 łyżki oleju lnianego (lub innego oleju roślinnego)
- 1 jabłko złota reneta
- 4 owoce pigwy
- 2 cebule
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szczypta soli
Ciastka piernikowe, które zrobisz w 25 minut. Zobacz przepis od Ewy Wójcik (Ciastka z kremem)
Przedstawiamy przepis na najlepsze ciastka piernikowe od Ewy Wójcik, którą możesz kojarzyć jako Ciastka z kremem. Ich przygotowanie zajmie Ci zaledwie 25 minut. To świetna alternatywa dla klasycznego piernika. Bez wyrabiania, wałkowania i wycinania!Przygotowanie:
- Zalej grzyby ciepłą wodą i odstaw na kilka godzin. Gdy będą miękkie, opłucz je i ugotuj zalewając ok. półtorej szklanki wody. Następnie odcedź.
- Posiekaj kapustę. Uwaga - nie płucz jej, aby nie straciła smaku! Kapustę razem z grzybami delikatnie obsmaż na patelni z 3 łyżkami oleju roślinnego.
- Obierz cebule. Następnie obsmaż w całości w garnku z 1 łyżką oleju.
- Obierz umyte jabłko i pokrój je w ćwiartki. Następnie dodaj do kapusty. Dodaj całą pigwę wraz z łyżeczką kminku. Dodaj cebulę i przez kilka minut duś pod przykryciem. Następnie dodaj łyżeczkę cukru (jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, to nieco więcej), dodaj soli i szczyptę kminku.
- Wyjmij cebulę, gdy kapusta już będzie gotowa. Gotowe danie możesz zamrozić i odgrzać na wolnym ogniu na krótko przed podaniem na stół wigilijny.