Jajka na śniadanie i nie tylko. Kucharz Michał Toczyłowski podaje 4 łatwe przepisy na potrawy z jajek
Jajka na śniadanie, obiad z jajek, szybka kolacja z jajek, a może jajka na deser? Michał Toczyłowski – kucharz i autor książek kulinarnych – stworzył dla was 4 łatwe przepisy na potrawy z jajek!
- Redakcja
Co można zrobić z jajek? Okazuje się, że sprawdzą się nie tylko podczas śniadania. Michał Toczyłowski, czyli kucharz i współautor książek o tematyce kulinarnych, wraca z prostymi, a zarazem zaskakującymi przepisami na dania z jajek. Specjalnie dla was przygotował smaczne opcje na (dosłownie!) każdą porę dnia. Jesteśmy przekonane, że większość potrzebnych składników macie już w swojej kuchni. W takim razie: do dzieła! Poznajcie sprawdzone przepisy na jajka od profesjonalnego kucharza!
Potrawy z jajek: Jajka po turecku
Składniki:
- 200 g jogurtu
- skórka i sok z cytryny do smaku
- 2 łyżki masła
- 2 jajka
- 1 łyżka octu (jabłkowy, winny biały lub ryżowy)
- 1 ząbek czosnku pokrojony w cienkie plasterki
- Szczypta płatków chili
- Szczypta wędzonej papryki
- Szczypta kuminu (opcjonalnie)
- ½ pęczka natki pietruszki
- 2 kromki chleba
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Jogurt dopraw solą, pieprzem, startą skórką i sokiem z cytryny.
Na patelni rozpuść masło, gdy zrobi się płynne, podgrzewaj je dalej do momentu, w którym zacznie lekko brązowieć i przyjemnie pachnieć orzechami. W tym momencie dodaj płatki chili i czosnek i od razu ściągnij masło z ognia. Czas na jajka w koszulkach; Rozbij jajko i przełóż je do małej miseczki.
Zagotuj wodę w rondelku i dolej do niej łyżkę octu. Do ledwo gotującej się na małym ogniu wody wlej wybite jajko. Gotuj przez 2-3 minuty, aż białko się zetnie. Odcedź i przełóż na talerzyk posmarowany tłuszczem. Tak samo zrób z drugim jajkiem.
Gotowe jajka podawaj w miseczkach z jogurtem na dnie, polewaj je masłem i posypuj wędzoną papryką, kuminem i posiekaną natką pietruszki! Jedz z chrupiącym chlebem posmarowanym szczodrą ilością masła!
Potrawy z jajek: Pikantna szakszuka z fasolą
Składniki:
- 3 łyżki oliwy
- 1 mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów lub gęstego przecieru pomidorowego
- 1 puszka fioletowej fasoli
- 3 łyżeczki sproszkowanego chilli
- 2 łyżeczki kuminu
- 4 jajka
- Sól i pieprz do smaku
- Kolendra lub natka pietruszki do podania
Sposób przygotowania:
W głębokiej i szerokiej patelni lub szerokim płaskim garnku podsmaż na oliwie posiekane drobno cebulę i czosnek. Gdy cebula z czosnkiem się zeszklą dodaj pomidory z puszki i gotuj przez około 8 minut.
Do gotującego się sosu dodaj odsączoną fasole z puszki, dopraw solą, pieprzem, kuminem i chilli w proszku. Wymieszaj dokładnie, następnie zrób niewielkie wgłębienia i wbij w nie jajka. Przykryj garnek pokrywką i gotuj przez około 5-6 minut do momentu, w którym białko jaj się zetnie, ale żółtko pozostanie płynne. Podawaj, póki gorące posypane posiekaną natką lub kolendrą. Nie zapomnij o kromce chleba z masłem!
Potrawy z jajek: Jajka po szkocku
Składniki:
- 300 g mielonego mięsa wieprzowego
- ½ łyżeczki wędzonej ostrej papryki lub innej papryki jaką masz w domu
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki rozmarynu suszonego
- ½ łyżeczki tymianku suszonego
- 4 duże jajka
- 100 g mąki pszennej
- 200 g bułki tartej
- Olej do smażenia
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Mielone mięso dopraw do smaku papryką, gałką, rozmarynem, tymiankiem solą i pieprzem. Ugotuj 2 jajka – jajka w temperaturze pokojowej umieść w garnku z gotującą się i osoloną wodą. Gotuj przez 5 minut, następnie zanurz je w lodowatej wodzie by wystygły i delikatnie obierz ze skorupek.
Przygotuj 3 miski lub talerze. W pierwszym umieść mąkę, w drugim wybij pozostałe jajka i rozbełtaj je, a do trzeciego nasyp bułki tartej.
Mięso podziel na 2 części i uformuj z nich kulki. Następnie na desce lub kawałku folii spożywczej rozpłaszcz kulkę mięsa tak, by dało się zwinąć w nią jajko. Obtoczone mięsem jajko dokładnie zaklej, ale uważaj, bo jest bardzo delikatne. Tak przygotowane „pulpety” obtaczaj w mące, zanurz w roztrzepanym jajku, po czym dokładnie zapanieruj bułką tartą. Gotowe obtoczone jajka włóż na 30 minut do lodówki by panierka stężała. W tym czasie garnek lub głęboką patelnie wstaw na duży ogień i wlej do środka około 10 cm oleju – tak by pulpet z jajkiem był zanurzony chociaż w połowie. Gdy olej będzie gorący ostrożnie umieść w nim obtoczone jajko. Smaż przez mniej więcej 6-8 minut, by było złotobrązowe z każdej strony. Tak samo usmaż drugie jajko. Podawaj z lekką sałatką i wybraną przez ciebie kaszą!
Potrawy z jajek: Beza z kremem waniliowym
Składniki:
- Na bezę:
- 200 g białek (około 5 jajek)
- 300 g cukru
- 1 łyżka skrobii ziemniaczanej
- 1 łyżka soku z cytryny
- Krem:
- Żółtka pozostałe z białek
- 5 łyżek cukru
- 500 g mascarpone
- 1 laska wanilii lub 2 łyżeczki cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
Oddziel białka od żółtek, tak by w białkach nie znalazła się nawet odrobina żółtka. Żółtka odstaw na bok – zrobisz z nich potem krem. Białka wlej do metalowej miski i zacznij ubijać mikserem. Ubijając dodawaj cukier łyżka po łyżce. Gdy skończysz dodawać cukier ubijaj białka dalej na maksymalnych obrotach przez 15-20 minut. Pod koniec dodaj do ubijania skrobię i sok z cytryny. Piana powinna być sztywna i lśniąca. Ubitą masę przekładamy na dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia – formujemy z niej okręgi wielkości talerza obiadowego. Tak przygotowane blaty włóż do piekarnika nagrzanego do 120 stopni z termoobiegiem. Po 40 minutach zmień temperaturę na 100 stopni i piecz przez 2 godziny.
Gdy czas minie – wyłącz piekarnik i zostaw bezy w środku do całkowitego ostygnięcia. W tym czasie przygotuj krem. Żółtka ubij cukrem i ziarnami z laski wanilii/cukrem waniliowym na jednolitą puszystą masę. Następnie ubity krem wmieszaj delikatnie z mascarpone. Do kremu możesz dodać również owoce, orzechy lub konfitury wszystko zależy od Ciebie i od tego co masz w domu. Gotowe blaty bezowe przekładaj kremem i podawaj!
Owsianka i inne dania z płatków owsianych – 4 przepisy od kucharza Michała Toczyłowskiego >>>