Jabłkowe naleśniki - idealne śniadanie na początek wiosny! Zdradzamy najlepszy przepis na puszyste naleśniki od Braci Sadowników i Elizy z WhitePlate.com
Takich naleśników z pewnością jeszcze nie jedliście. Cudownie puszyste ciasto, naturalna słodycz jabłek, kusząco słodki karmel... Bracia Sadownicy wiedzą, jak skutecznie pobudzić nasze podniebienia przed wiosną! Oto przepis na naleśniki, od których nie będziecie w stanie się oderwać.
- Bracia Sadownicy w Glamour
Miękkie, puszyste i rozpływające się w ustach - po prostu doskonałe! Idealne na słodkie śniadanie lub podwieczorek, którym mile zaskoczysz bliską osobę. W duecie z Tłoczonym Jabłkiem podbiją podniebienia nie tylko wielbicieli jabłek.
Tak opisują je autorzy przepisu, a my się w 100% podpisujemy pod tymi słowami. Bo jabłka smakują wspaniale jesienią i zimą, ale ogrzane wiosenno-letnim słońcem, potrafią być jeszcze słodsze i pyszniejsze. Szczególnie, jeśli pochodzą z sadu, który jest przyjazny ptakom, pszczołom i innym owadom, w którym rosną wyborne w smaku jabłka. Właśnie taki bajkowy sad w Śmiłowicach na Kujawach prowadzą Bracia Sadownicy - rodzinna firma, producent soków, napojów i innych produktów na bazie jabłek. Marka postanowiła odczarować ten polski skarb natury i wraz z autorką bloga WhitePlate.com - Elizą Mórawską-Kmitą, prowadzi kampanię „Jabłka na talerzu”, prezentując nieoczywiste pomysły na dania i przekąski, które znajdziecie na stronie braciasadownicy.pl/jablkanatalerzu.
Najlepszy przepis na puszyste naleśniki od Braci Sadowników i Elizy z WhitePlate.com:
Liczba porcji: 4 małe
Czas przygotowania: 30 min.
Składniki:
Naleśniki:
- 2 jajka
- 150 g maślanki
- 100 -150 ml Tłoczonego jabłka od Braci Sadowników
- 100 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżka cukru pudru
Karmel:
- 4 łyżki białego cukru
- 2 łyżki śmietany 36%
- ½ łyżeczki soli morskiej
- ½ łyżki masła
- świeży rozmaryn do dekoracji
Karmelizowane jabłka:
- 2-3 jabłka od Braci Sadowników
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka masła
- szczypta soli
Sposób przygotowania
Naleśniki:
- Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na pianę, odstawiamy.
- Żółtka łączymy z maślanką i Tłoczonym jabłkiem.
- Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy (nie miksujemy).
- Następnie ostrożnie dodajemy pianę z białek, rozprowadzając ją w cieście możliwie delikatnie, dzięki czemu naleśniki będą puszyste.
- Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju roślinnego.
- Rozprowadzamy 2-3 łyżki stołowe ciasta i smażymy na złoto 1-2 minuty z każdej strony.
Karmel:
- Na patelni rozpuszczamy cukier mieszając, by się nie spalił.
- Dodajemy śmietanę i sól, energicznie mieszamy.
- Dodajemy masło.
- Kiedy lekko przestygnie, polewamy nim naleśniki.
- Wierzch posypujemy posiekanym rozmarynem.
Jabłka:
- Jabłka obieramy i kroimy w kostkę średniej wielkości.
- Na patelnię wsypujemy cukier, dodajemy masło, szczyptę soli i poczekamy aż się skarmelizuje.
- Na początku nie mieszamy, zaczynamy mieszać, kiedy cukier zacznie się topić.
- Dodajemy pokrojone jabłka, delikatnie mieszamy i gotujemy 3-4 minuty.
- Podajemy gorące, razem z naleśnikami.
Jeśli zrobisz zdjęcie swojego wiosennego, jabłkowego śniadania z przepisu Braci Sadowników i Elizy z WhitePlate.com, nie zapomnij o udostępnieniu go w mediach społecznościowych i odpowiednich #braciasadownicy i #jablkanatalerzu - chcemy zobaczyć, jak Wam wyszło!
W Tłoczonym jabłku świeże owoce tłoczone są na zimno, dzięki czemu nie tracą wartości odżywczych. To zdrowy i pyszny wybór na słodkie, owocowe orzeźwienie w ciągu dnia. W ofercie Braci Sadowników Tłoczone jabłko dostępne jest w aż 6 smakach - z pigwą, z agrestem, z marchewką, z czarną porzeczką, z pomarańczą oraz słodkie odmiany. Pijcie i gotujcie z takich jabłkowych kombinacji, jakie lubicie najbardziej!