Idealny deser na jesienne dni? Oto prosty przepis, który pokochacie
Macie ochotę na coś słodkiego? Z pomocą przychodzą Agata Stankiewicz i Małgorzata Nagat, czyli autorki książki „Dziewczyny z wypiekami na 4 pory roku”. Przetestujcie ich przepis na galaretkę z cydru z musem ze śliwek – to deser idealny na jesień!
- Redakcja
Jeżeli macie ochotę na coś słodkiego i szukacie przepisu na pyszny, a zarazem prosty w przygotowaniu deser, świetnie się składa. Trwa przedsprzedaż książki Dziewczyny z wypiekami na 4 pory roku autorstwa Agaty Stankiewicz i Małgorzaty Nagat. Znajdziecie w niej propozycje deserów, do przygotowania których potrzebne są m.in. sezonowe składniki, w tym serniczki, panna cottę, szarlotkę i faworki. Jesień kojarzy nam się przede wszystkim ze śliwkami. Dlatego poniżej prezentujemy przepis na galaretkę z cydru z musem ze śliwek. Ma oryginalny smak i jest prosta w przygotowaniu – idealna na jesień. Co więcej, jest to deser bezglutenowy. Smacznego!
Sprawdź również jak przygotować desery bez pieczenia.
Galaretka z cydru z musem ze śliwek
SKŁADNIKI
składniki na około 5 sztuk (GF)
Mus śliwkowy:
• 200 g śliwek
• 20 g cukru
• 50 ml soku jabłkowego
• 3 g agaru
Galaretka:
• 500 ml słodkiego cydru
• 10 g żelatyny
Do dekoracji:
• świeże owoce
PRZYGOTOWANIE
Śliwki umyj, przekrój na pół, wyjmij pestki. Razem z cukrem wrzuć je do rondelka. Podgrzewaj na małym ogniu, aż zaczną się rozpadać. Zblenduj w garnuszku blenderem ręcznym. W zimnym soku jabłkowym wymieszaj agar. Dodaj sok z agarem do śliwek, zagotuj – wtedy agar zacznie żelować. Wylej mus do kieliszków ustawionych pod kątem 45°C. Wstaw do lodówki, aby mus całkowicie stężał.
Żelatynę namocz w minimalnej ilości zimnej wody. Upłynnij w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Dolewaj powoli do cydru, który powinien być w temperaturze pokojowej. Mieszaj energicznie rózgą, tak aby żelatyna się nie ścięła i by nie utworzyły się grudki. Nalej do kieliszków ze stężałym musem. Owoce wrzucaj do galaretki, zanim ta całkowicie stężeje, tak aby częściowo się w niej zatopiły. Galaretki podawaj zimne.
Spodobał wam się przepis na deser od Agaty Stankiewicz i Małgorzaty Nagat? Weźcie udział w spotkaniu autorskim online z okazji premiery książki Dziewczyny z wypiekami na 4 pory roku! Szczegóły znajdziecie TUTAJ. Do zobaczenia 28 października o godz. 18:00!