Reklama

W tym artykule:

  1. Grzaniec – nie tylko alkohol. Czyli składniki, których potrzebujemy, by zrobić grzaniec
  2. Grzaniec: przepis na grzane piwo
  3. Grzaniec: przepis na grzane wino
  4. Grzaniec: przepis na grzane whisky
  5. Grzaniec: przepis na grzany poncz
  6. Grzaniec - napój naszych przodków
  7. Jak zrobić grzaniec bez alkoholu?
Reklama

Grzaniec jest pyszny, ale jak go zrobić? Zacznijmy jednak od tego, że to nie tylko doskonałe urozmaicenie zimowych wieczorów, ale także napój o bardzo cennych właściwościach. Świetnie rozgrzewa po zimowych spacerach. Co więcej, grzane wino znane jest również z właściwości uodparniających. Zawdzięcza to głównie korzennym przyprawom, które dodajesz w trakcie przygotowywania napoju. W sezonie zimowym, kiedy ryzyko przeziębień jest znacznie większe, grzane wino może zapobiegać osłabieniu organizmu. Dlatego odpowiadamy na pytanie jak zrobić grzaniec, czyli grzane wino, piwo a także grzany napój bez alkoholu.

Grzaniec – nie tylko alkohol. Czyli składniki, których potrzebujemy, by zrobić grzaniec

Grzaniec: jak go zrobić? To bardzo hasło, którego intensywnie szukamy w sieci zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Na szczęście grzaniec to napój, którego przyrządzenie zajmuje zaledwie kilka chwil. Nic dziwnego, że jest tak popularnym napojem rozgrzewającym. Do jego przygotowania najlepiej sprawdzi się to półsłodkie bądź słodkie wino, choć w przepisach na grzańce coraz częściej znajdujemy też piwo, whisky a nawet poncz! Oprócz trunku bazowego potrzebujesz też mieszanki przypraw. Aby grzaniec był aromatyczny i smaczny, użyj wyłącznie przypraw korzennych. Tutaj najlepiej sprawdzą się takie dodatki jak imbir, gałka muszkatołowa, goździki, cynamon, kardamon. To jednak nie wszystko. Aby poprawić i wzmocnić smak grzańca, możesz dodać owoce. Najczęściej wykorzystywane w tym wypadku są pomarańcze, cytryny czy jabłka. Można powiedzieć, że to owocowa klasyka, dzięki której grzany napój będzie miał przyjemny, słodkawy i aromatyczny smak. Jeśli lubisz naprawdę słodkie napoje, które stawiają na nogi, dodaj do swojego grzańca miód, syrop klonowy lub z agawy. Jak połączyć te wszystkie składniki, by otrzymać pyszny napój z naszym ulubionym alkoholem? Czytajcie dalej!

Grzaniec: przepis na grzane piwo

Jak zrobić grzańca z naszego ulubionego piwa? Tak naprawdę wystarczy kilka dodatków, aby stworzyć przepyszny napój, który doskonale nas rozgrzeje w zimowe wieczory. Czego zatem potrzebujemy, by przygotować doskonały domowy grzaniec na bazie piwa?

Składniki:

  • 0,5 l jasnego piwa
  • pół dużej pomarańczy
  • 2 łyżki miodu
  • 2 szczypty cynamonu (lub mała laska cynamonu)
  • 4 goździki
  • kilka plasterków imbiru

Nasz przepis na grzańca z piwa jest bardzo prosty. W pierwszej kolejności warto przygotować wszystkie dodatki. Pomarańczę dokładnie myjemy i kroimy na ćwiartki. Z kolei imbir obieramy i kroimy na bardzo cienkie plasterki. Następnie do rondelka wlewamy piwo wraz z wszystkimi przyprawami i miodem. Do piwa wciskamy też sok z kawałków pomarańczy i wrzucamy jej skórki do rondla, aby oddały swój aromat. Całość podgrzewamy na średnim ogniu i pilnujemy, by nie doprowadzić piwa do wrzenia. Należy je jedynie mocno zagrzać i przez kilka minut utrzymywać temperaturę. Oczywiście przed przelaniem piwa do kufla (najlepiej z grubego szkła) należy skosztować grzańca i ewentualnie dodać do smaku miód, sok z cytryny lub cynamon.

Grzaniec: przepis na grzane wino

Grzaniec z wina to świetny sposób na rozgrzanie się po dniu spędzonym na stoku lub długim spacerze. Jak zrobić grzaniec na bazie wina? Wystarczy butelka wina oraz przyprawy i ulubione dodatki, które dodadzą mu wyjątkowego aromatu i smaku. Jakie wino wybrać do grzańca? Powinniśmy użyć naszego ulubionego rodzaju trunku. Wszystko zależy bowiem od naszych osobistych upodobań. Najczęściej wybierane są jednak wina słodkie, półsłodkie lub półwytrawne. A więc jak zrobić grzane wino?

Składniki:

  • butelka czerwonego wina
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 6-8 goździków
  • szczypta kardamonu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 2 łyżki miodu
  • 1 pomarańcza

Dokładnie myjemy pomarańczę, a następnie kroimy ją w plasterki i wrzucamy do rondelka. Wlewamy do niego również wino i dodajemy miód oraz wszystkie przyprawy. Całość podgrzewamy na małym ogniu przez ok. 10 minut, mieszając co jakiś czas. Pamiętajmy, aby nie doprowadzić wina do wrzenia, a jedynie do momentu, gdy zacznie delikatnie parować. Gorący napój rozlewamy do kubków.

Grzaniec: przepis na grzane whisky

Choć ten napój nie zyskał jeszcze w naszym kraju tak dużej popularności jak dwie poprzednie propozycje, grzaniec z whisky podbija serca coraz większej liczby Polaków. Jak zrobić grzaniec na bazie whisky? Jego przygotowanie jest banalnie proste, a do tego jesteśmy pewni, że whisky na ciepło przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi tego trunku. Czego potrzebujemy, aby przygotować grzane whisky?

Składniki:

  • 50 ml whisky
  • 3/4 szklanki wrzątku
  • plasterek cytryny
  • kilka goździków
  • 2 łyżeczki brązowego cukru

Do szklanki z grubszego szkła wlewamy najpierw whisky, następnie dodajemy plasterek cytryny z wbitymi w niego goździkami oraz cukier. Na koniec dolewamy gorącej wody i mieszamy do momentu aż cukier się rozpuści. Rozgrzewający napój jest gotowy do picia!

Grzaniec: przepis na grzany poncz

Poncz to kolejny napój, który szybko stanie się naszym ulubionym sposobem na rozgrzanie w chłodne wieczory. Możemy go przygotować w różnych wersjach, a poncz alkoholowy świetnie się sprawdzi podczas świątecznych, sylwestrowych czy karnawałowych imprez. Jak zatem przygotować poncz w tradycyjnym wydaniu?

Składniki:

  • 1 l mocnego wywaru z czarnej herbaty
  • 3-4 goździki
  • szczypta cynamonu
  • butelka czerwonego wina (wytrawnego lub półwytrawnego)
  • 1 szklanka rumu
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 l soku z pomarańczy
  • sok wyciśnięty z 3 cytryn

Przepis na poncz jest dość prosty. Najpierw sporządzamy wywar z czarnej herbaty, do którego dodajemy cynamon i goździki. Po jego ostygnięciu, wywar przecedzamy i dodajemy do niego pozostałe składniki. Całość podgrzewamy na średnim ogniu, pamiętając o tym, aby nie doprowadzić ponczu do wrzenia. Podajemy go oczywiście na ciepło.

Grzaniec - napój naszych przodków

Wiemy już jak zrobić grzaniec. I choć to napój, którym delektujemy się na świątecznych jarmarkach czy w narciarskich kurortach, to okazuje się, że grzaniec, niezależnie od alkoholi, na których bazujemy, to napój, który szybko i bez problemu przygotujemy sami. Zarówno w domu, jak i podczas zimowych wyjazdów na ferie czy narty. Przy okazji jego spożycia warto pamiętać nie tylko o jego zaletach smakowych, ale także tych zdrowotnych. Zalety grzańca doceniali bowiem już nasi przodkowie. W średniowieczu grzane wino uchodziło za doskonałe lekarstwo, którym chętnie raczono się w ciemne i długie zimne dni. Marcin z Urzędowa, znany XVI-wieczny medyk i zielarz, zalecał picie podgrzewanych napojów alkoholowych dla wzmocnienia organizmu. Grzaniec pojawia się także w twórczości polskich literatów. Jan Kochanowski pisał: „Milczysz przy stole mój panie kamracie, czy tylko dla grzańca gębę swą trzymacie?”.

Współcześnie grzaniec wciąż nie traci na popularności. Specjaliści z zakresu dietetyki nie zawsze jednak podzielają entuzjazm Marcina z Urzędowa czy Jana Kochanowskiego. Dlaczego? Alkohol i substancje słodzące zawarte w grzańcu sprawiają, że jest on wysokokaloryczny i ciężkostrawny. Kubek grzanego wina to około 260 kalorii. Warto zatem grzańcem raczyć się rozsądnie, roztropnie i w niezbyt dużych ilościach. W końcu to też alkohol, więc poza kalorycznością ma także inne wady. Oczywiście jest też alternatywa w postaci grzańca bez alkoholu.

Jak zrobić grzaniec bez alkoholu?

Grzaniec bezalkoholowy? Brzmi jak oksymoron? Nic bardziej mylnego! Też może rozgrzewać i świetnie smakować. Jak zrobić grzaniec bez alkoholu? Na przykład na bazie herbaty. Co będzie potrzebne? Czarna herbata, najlepiej liściasta i aromatyczna. Do tego przyprawy oraz owoce, czyli podobnie jak w przypadku grzańca na bazie piwa czy wina. Tutaj podstawą będzie mocna i esencjonalna herbata. Można ją podkręcić miodem.

Składniki:

  • 1 litr wywaru z czarnej herbaty
  • 3-4 goździki
  • laska cynamonu
  • świeżo starty imbir
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 l soku z pomarańczy
  • sok wyciśnięty z 3 cytryn
  • 2 łyżki soku wiśniowego lub malinowego
Reklama

W dużym garnku gotujemy wodę z herbatą przez około 3 minuty. Następnie dodajemy do niego przyprawy i sok z cytryn oraz pomarańczy. Wszystko to należy zagotować razem. Później odstawić na chwilę, przecedzić. I już w szklankach czy kubkach doprawiamy sokiem malinowym lub wiśniowym. Możemy dodać miód, pokrojone kawałki jabłka, pomarańczy, dbając też o stronę wizualną naszego napoju.

Reklama
Reklama
Reklama