GLUTEN: jeść czy nie jeść?
Oto jest pytanie... Czy faktycznie dieta bezglutenowa rozwiąże problem nadwagi? Czy jest zdrowa? Jakie produkty zawierają gluten i co to właściwie jest? Odpowiedzi na te pytania i przykładowe przepisy bezglutenowe znajdziesz poniżej.
O co chodzi z tym całym glutenem?
Co to jest gluten?
Gluten to nic innego jak białko pochodzenia roślinnego występujące w niektórych ziarnach zbóż i produktach z nich otrzymywanych.
Co zawiera gluten?
Gluten zawierają ziarna pszenicy, żyta, orkiszu, jęczmienia i owsa oraz otrzymywane z nich otręby, kasze i mąki.
Nietolerancja glutenu
To bardzo rzadki przypadek. Choć szacuje się, że na tzw. celiakię cierpi zaledwie 1% społeczeństwa, dieta bezglutenowa jest jedną z najmodniejszych ostatnich miesięcy, a nawet lat. Dlaczego? To chyba wynik stereotypów, bo smutna prawda jest taka, że bezglutenowa dieta, nie dość, że nie jest dietą odchudzającą, to w dodatku drogą, bo za odpowiedniki zawierających gluten zbóż zapłacimy kilkakrotnie więcej. A kaloryczność wysoko przetworzonych bezglutenowych produktów jest niemal identyczna jak w oryginale. (Kromka pieczywa bezglutenowego to około 242 kcal, a tego zawierającego gluten ok. 254 kcal)
Nie tylko zboża
Gdy myślisz o rezygnacji z glutenu widzisz tylko pszenną bagietkę? Niestety sprawa jest bardziej skomplikowana. Będziesz musiała odstawić znacznie więcej ulubionych produktów. Chociażby napoje słodzone słodem jęczmiennym i piwo.
Jeśli się upierasz…
Eliminacja glutenu raczej Cię nie oczyści, ale jeśli wybierzesz zdrowe zamienniki zbóż z zawartością glutenu, na pewno też nie zaszkodzi. Twoi sprzymierzeńcy na bezglutenowej diecie to kukurydza, ryż, ziemniaki, soja, proso, gryka, tapioka, amarantus, maniok, soczewica, fasola, sago, sorgo, kasza jaglana i gryczana.
Twoje bezglutenowe menu
Unikaj wysokoprzetworzonych produktów bezglutenowych. Zamiast tego wybieraj składniki, które z natury nie zawierają tego białka. Na naszych ulubionych kulinarnych blogach znaleźliśmy dla was przepisy na bezglutenowe potrawy od rana do wieczora.
Śniadanie: Ruloniki jaglane
Składniki:
- 50 g kaszy jaglanej
- 35 ml wody
- 1 jajko
- pół łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego lub sody
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oleju
- Dodatki
Pełny przepis znajdziesz na www.kotlet.tv
Drugie śniadanie: Zupa krem z kurek zabielana kalafiorem
Składniki:
- 0,8 l bulionu warzywnego
- 400 g kurek
- 1 cebula
- ½ kalafiora
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- pęczek świeżego koperku
- świeżo zmielony pieprz
- sól
Pełny przepis znajdziesz na www.bezokruszka.pl
Obiad: Wegańskie placuszki szpinakowe
Składniki:
- 3 duże garście szpinaku
- 3 łyżki nasion lnu lub chia (zmieszanych z 9 łyżkami wody i zostawionymi do nasiąknięcia)
- 150 g mąki ryżowej
- 250 ml wody
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka oliwy
Pełny przepis znajdziesz na www.bezokruszka.pl
Podwieczorek: Czekoladowy pudding z tapioki
Składniki:
- 400 ml mleka kokosowego*
- 1/4 szklanki szklanki tapioki
- kawałek laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 2 łyżki cukru brzozowego (ksylitolu) lub 2 łyżki syropu klonowego
Pełny przepis znajdziesz na www. kwestiasmaku.com
ZOBACZ TAKŻE:
NOWY TREND NA INSTAGRAMIE: #GIRLSWITHGLUTEN