Reklama

O co chodzi z tym całym glutenem?

Reklama

Co to jest gluten?
Gluten to nic innego jak białko pochodzenia roślinnego występujące w niektórych ziarnach zbóż i produktach z nich otrzymywanych.

Co zawiera gluten?
Gluten zawierają ziarna pszenicy, żyta, orkiszu, jęczmienia i owsa oraz otrzymywane z nich otręby, kasze i mąki.

Nietolerancja glutenu
To bardzo rzadki przypadek. Choć szacuje się, że na tzw. celiakię cierpi zaledwie 1% społeczeństwa, dieta bezglutenowa jest jedną z najmodniejszych ostatnich miesięcy, a nawet lat. Dlaczego? To chyba wynik stereotypów, bo smutna prawda jest taka, że bezglutenowa dieta, nie dość, że nie jest dietą odchudzającą, to w dodatku drogą, bo za odpowiedniki zawierających gluten zbóż zapłacimy kilkakrotnie więcej. A kaloryczność wysoko przetworzonych bezglutenowych produktów jest niemal identyczna jak w oryginale. (Kromka pieczywa bezglutenowego to około 242 kcal, a tego zawierającego gluten ok. 254 kcal)

Nie tylko zboża
Gdy myślisz o rezygnacji z glutenu widzisz tylko pszenną bagietkę? Niestety sprawa jest bardziej skomplikowana. Będziesz musiała odstawić znacznie więcej ulubionych produktów. Chociażby napoje słodzone słodem jęczmiennym i piwo.

Jeśli się upierasz…
Eliminacja glutenu raczej Cię nie oczyści, ale jeśli wybierzesz zdrowe zamienniki zbóż z zawartością glutenu, na pewno też nie zaszkodzi. Twoi sprzymierzeńcy na bezglutenowej diecie to kukurydza, ryż, ziemniaki, soja, proso, gryka, tapioka, amarantus, maniok, soczewica, fasola, sago, sorgo, kasza jaglana i gryczana.

Twoje bezglutenowe menu

Unikaj wysokoprzetworzonych produktów bezglutenowych. Zamiast tego wybieraj składniki, które z natury nie zawierają tego białka. Na naszych ulubionych kulinarnych blogach znaleźliśmy dla was przepisy na bezglutenowe potrawy od rana do wieczora.

Śniadanie: Ruloniki jaglane

Składniki:

  • 50 g kaszy jaglanej
  • 35 ml wody
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego lub sody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oleju
  • Dodatki

Pełny przepis znajdziesz na www.kotlet.tv

Drugie śniadanie: Zupa krem z kurek zabielana kalafiorem

Składniki:

  • 0,8 l bulionu warzywnego
  • 400 g kurek
  • 1 cebula
  • ½ kalafiora
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • pęczek świeżego koperku
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól

Pełny przepis znajdziesz na www.bezokruszka.pl

Obiad: Wegańskie placuszki szpinakowe

Składniki:

  • 3 duże garście szpinaku
  • 3 łyżki nasion lnu lub chia (zmieszanych z 9 łyżkami wody i zostawionymi do nasiąknięcia)
  • 150 g mąki ryżowej
  • 250 ml wody
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oliwy

Pełny przepis znajdziesz na www.bezokruszka.pl

Podwieczorek: Czekoladowy pudding z tapioki

Składniki:

  • 400 ml mleka kokosowego*
  • 1/4 szklanki szklanki tapioki
  • kawałek laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 2 łyżki cukru brzozowego (ksylitolu) lub 2 łyżki syropu klonowego

Pełny przepis znajdziesz na www. kwestiasmaku.com

ZOBACZ TAKŻE:

NOWY TREND NA INSTAGRAMIE: #GIRLSWITHGLUTEN

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama