Reklama

W tym artykule:

  1. Fit pizza z patelni – składniki
  2. Fit pizza z patelni – sposób przygotowania
  3. Fit pizza z patelni – co jeszcze można dodać?
Reklama

Fit pizza posmakuje każdemu, kto lubi pizze przygotowywaną w zaciszu własnej kuchni. Nie jest tajemnicą, że domowe potrawy zawsze smakują najlepiej, więc zapewne nie pomylimy się, jeżeli stwierdzimy, że każda z nas przynajmniej jeden raz piekła pizze samodzielnie. Rzecz w tym, że jej przygotowanie zajmuje trochę czasu, a jeżeli dbamy o linię, ten przysmak możemy z góry wykreślić z naszego jadłospisu. Czy aby na pewno? Oczywiście, że nie! Domowa fit pizza jest nie tylko szybka w przygotowaniu, ale i niskokaloryczna. Jakich składników potrzebujemy na fit pizze? Jak wygląda proces jej przygotowania? Poniżej udzielamy niezbędnych wskazówek.

Fit pizza z patelni – składniki

Fit pizza z patelni jest łatwa w przygotowaniu i nie wymaga zbyt wielu składników. Co należy wpisać na listę zakupów? W pierwszej kolejności, zajmijmy się składnikami na ciasto.

Aby móc przygotować dietetyczne ciasto na pizze, potrzebne będą następujące składniki:

  • mąka pszenna pełnoziarnista – 50 g,
  • proszek do pieczenia – 1/3 łyżeczki,
  • mleko – 30 ml,
  • jajko – jedno,
  • przyprawy do smaku: sól i pieprz.

Ciasto jest kluczowym elementem udanej pizzy, ale równie ważne są dodatki. My stawiamy na absolutną klasykę, coś w rodzaju kuchennego evergreenu, który każdemu przypadnie do gustu. Kompletując składniki na dodatki, należy zaopatrzyć się w następujące produkty:

  • polędwiczka z kurczaka – jedna,
  • koncentrat pomidorowy – jedna łyżka stołowa,
  • pomidor – jeden,
  • kukurydza konserwowa – jedna łyżka stołowa,
  • mozzarella – 3 plastry,
  • przyprawy do smaku: pieprz, sól, oregano, bazylia, suszony czosnek

Fit pizza z patelni – sposób przygotowania

Fit pizza z patelni to przysmak, który nie wymaga szczególnego talentu kulinarnego – z jej przygotowaniem nie ma najmniejszego problemu, nawet gdy dopiero zaczynamy naszą kuchenną przygodę.

W pierwszej kolejności, należy przygotować część dodatków. Polędwiczkę z kurczaka kroimy na drobne kawałki i przysmażamy na niewielkiej ilości oliwy. Zdejmujemy z patelni i odsączamy na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem kuchennym. Pomidory kroimy w kostkę.

Następnie, wszystkie składniki ciasta wsypujemy do miski i energicznie mieszamy, aż do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Czystą patelnię mocno rozgrzewamy, następnie na jej powierzchni rozsmarowujemy ciasto, najlepiej na okrągły placek. Masę smażymy na mocnym ogniu przez mniej więcej 2 minuty (do momentu, aż na powierzchni ciasta zaczną pojawiać się pęcherzyki. Placek przekładamy na drugą stronę i zdejmujemy z palnika. Smarujemy przecierem pomidorowym, układamy dodatki, dodajemy przyprawy. Smażymy pod przykryciem, na niewielkim ogniu, przez mniej więcej 10 minut. Co 2-3 minuty, delikatnie potrząsaj patelnią do przodu i do tyłu.

Pomysł na śniadanie? Specjalnie dla Was: Fancy tosty według przepisu Jagny Niedzielskiej >>>

Fit pizza z patelni – co jeszcze można dodać?

Fit pizza z patelni to właściwie "kuchenna wolna amerykanka" – możesz użyć takich dodatków, jakie lubisz.

Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dietetyczną pizzę przygotować w stylu hawajskim, dodając filet z kurczaka i ananas. Można też postawić na typowo polski smak, łącząc kiełbasę (najlepiej drobiową, w końcu rozmawiamy o daniu fit) z cebulką i konserwowymi ogórkami. Wyśmienicie smakuje też pizza z fetą, szpinakiem i czosnkiem. Lubisz śródziemnomorskie klimaty? Wystarczy dodać oliwki i krewetki. Jesteś fanką pikantnych potraw? Wykorzystaj jedną z pikantnych odmian papryki i przygotuj ostry sos do pizzy.

Możliwości jest nieskończenie wiele, warto więc dać nieco swobody swojej kulinarnej fantazji i eksperymentować. Dobrym pomysłem jest używanie innych dodatków za każdym razem, gdy tylko najdzie cię ochota na pizzę. W ten sposób, danie szybko nie zniknie z twojego notesu z przepisami.

Nie ma też żadnych przeciwwskazań przed modyfikowaniem składu ciasta. W przepisie użyliśmy mąkę pszenną, ale jeżeli wolisz, możesz zastąpić ją mąką orkiszową lub gryczaną. Możesz też łączyć ze sobą różne rodzaje mąki (świetnie smakuje ciasto przygotowane z mąki pszennej i ryżowej, w proporcji 50:50).

Reklama

Fit kolacja na szybko – 5 przepisów, które zrobisz w 5 minut >>>

Reklama
Reklama
Reklama