Reklama

Faworki Magdy Gessler to najlepszy przepis na kruche, lekkie i delikatne ciasto, które dosłownie rozpłynie się w ustach. Jak twierdzi sławna restauratorka, kto raz upiecze faworki z przepisu jej autorstwa, ten nie będzie chciał już jeść żadnych innych... Gwarantujemy, że nie tylko w tłusty czwartek.

Reklama
East News

W czym tkwi sekret idealnych faworków? Przede wszystkim w odpowiednio dobranych proporcjach i wysokiej jakości składnikach składnikach. Co ciekawe, w cukierni Magdy Gessler, 1 kilogram faworków kosztuje... ok. 150 złotych! Zdecydowanie warto więc nauczyć się przyrządzać je samodzielnie.

Poniżej znajdziecie instrukcję, jak przygotować faworki z przepisu Magdy Gessler. Przy pomocy tego przepisu zachwycisz swoją rodzinę i już zawsze będziecie przygotowana na odwiedziny niespodziewanego gościa! Zrobisz je w zaledwie godzinę.

Faworki Magdy Gessler - PRZEPIS

Składniki na faworki Magdy Gessler:

  • mąka pszenna - 600 g
  • smalec - 2 łyżki
  • żółtka - 15 szt.
  • cukier 200 g
  • śmietana - 6 łyżek
  • spirytus - 2 łyżki
  • arak - 1 łyżka
  • smalec do smażenia - 500 g
  • cukier puder - 100 g
  • wanilia

Sposób przygotowania:

1. Utrzyj smalec do konsystencji śmietany.

2. Wbij 15 żółtek, dodaj cukier, alkohole, śmietanę i mąkę.

3. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Rozwałkuj je na bardzo cienkie, lekko podsypując mąką. Podziel na paski o szerokości 3 cm i długości 15 cm. Natnij wzdłuż, w środku i przewiń.

4. Rozgrzej smalec w szerokim rondlu. Sprawdź, czy tłuszcz ma odpowiednia temperaturę. W tym celu wrzuć do niego kawałek ciasta – jeśli natychmiast wypłynie, możesz smażyć na złoty kolor. Rób to jednak partiami, przewracając je raz szpikulcem.

5. Osącz faworki przy pomocy papierowego ręcznika.

6. Posyp chruściki cukrem pudrem z wanilią.

East News
Reklama

Gotowe. Nie ma niczego złego w tym, żeby raz na jakiś czas osłodzić sobie życie. Życzymy zatem smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama