„Emily w Paryżu”: przepis Gabriela na przepyszny omlet w iście francuskim stylu. Palce lizać!
Śniadanie nad Sekwaną kojarzy nam się przede wszystkim ze świeżo upieczonym, chrupiącym na zewnątrz i miękkim w środku croissantem oraz filiżanką dobrej kawy. A co powiecie na francuski klasyk, czyli omlet aux fines herbes, który przygotuje dla was najbardziej pożądany szef kuchni?
W tym artykule:
- Książka kucharska inspirowana serialem „Emily w Paryżu”
- Omlet aux fines herbes – przepis Gabriela z „Emily w Paryżu”
Książka kucharska inspirowana serialem „Emily w Paryżu”
„Emily w Paryżu” szturmem podbiła serca widzów na całym świecie. Nic więc dziwnego, że wszyscy z niecierpliwością odliczają do premiery trzeciego sezonu hitu Netfliksa, który na platformie ma pojawić się pod koniec roku. Aby nieco zrekompensować dłuższy czas oczekiwania na dalszą część przygód Emily Cooper (Lily Collins), twórcy serialu postanowili przygotować dla największych fanów i fanki nie lada niespodziankę. Już 16 sierpnia w sprzedaży pojawi się książka kucharska, inspirowana daniami, jakim zajadali się główni bohaterowie.
„Emily w Paryżu”: 3. i 4. sezon potwierdzony! Kiedy nowe odcinki pojawią się na Netflix?
Czekają nas jeszcze co najmniej dwa sezony „Emily w Paryżu” – to już pewne. Netflix ujawnił datę premiery 3. serii oraz zaprezentował oficjalny zwiastun nowych odcinków. Natomiast Lily Collins ujawniła szczegóły związane z fabułą. Co tym razem spotka tytułową bohaterkę? Sprawdź! Saison Trois już blisko!W ponad 200-stronicowej książce czytelnicy i czytelniczki znajdą 75 przepisów na największe francuskie klasyki – między innymi omelette aux fines herbes czy crème brûlée – które w swojej restauracji mógłby podawać Gabriel (Lucas Bravo). Co ciekawe, nie zabraknie także przysmaków zza oceanu, jak np. pizzy w stylu chicagowskim, skąd pochodzi Emily.
Oparta na tym, co Francja ma najlepszego do zaoferowania, ta książka kucharska jest wypełniona kultowymi potrawami z Paryża, Prowansji i nie tylko, podkreślając kulinarne doświadczenia, przygody i nieszczęścia Emily – mówi Darren Star, twórca, scenarzysta i producent wykonawczy „Emily w Paryżu”.
Przedsmak tego, co przygotowali dla nas twórcy serialu możecie poczuć już teraz. Poniżej prezentujemy prosty przepis krok po kroku na przepyszny omlet w iście francuskim stylu, z dodatkiem ziół, który w pierwszym sezonie przyrządził Gabriel. „O mój Boże! Czuję się, jakbym nigdy wcześniej nie jadła omletu. To było niesamowite!” – zachwycała się Emily. Czy podzielicie jej zdanie?
Omlet aux fines herbes – przepis Gabriela z „Emily w Paryżu”
Składniki (na dwie porcje):
- 4 duże jajka
- Łyżka posiekanego świeżego szczypiorku, estragonu, natki pietruszki lub mieszkanka ziół
- 2 łyżki masła
- Szczypta soli
- Pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj jajka, dodaj odrobinę mieszanki ziół oraz szczyptę soli i pieprzu.
- Suchą patelnię ustaw na średnim ogniu, rozgrzej łyżkę masła i wlej przygotowaną chwilę wcześniej masę jajeczną.
- Masę smaż się do momentu, aż omlet nabierze złocistego koloru. Kolejno przy pomocy łopatki podważ jeden koniec i całość złóż na pół.
- Pozostaw omlet przez chwilę na małym ogniu, a następnie przełóż go na talerz i udekoruj połową pozostałej mieszanki ziół.
Et Voilà! Bon appétit!
PS team Gabriel czy team Alfie?
Lucas Bravo wystąpił w nowej komedii romantycznej twórcy „Mamma Mia! 2”. W obsadzie także Julia Roberts i George Clooney
Lucas Bravo podbija Hollywood! Oto wszystko, co wiemy o filmie „Ticket to Paradise” – najnowszej produkcji z udziałem gwiazdora serialu „Emily w Paryżu”.1 z 2
„Emily w Paryżu” – przepis na omlet autorstwa Gabriela
2 z 2
„Emily w Paryżu” – przepis na omlet autorstwa Gabriela