Reklama

W tym artykule:

  1. Domowa lemoniada cytrynowa – przepis
  2. Domowa lemoniada arbuzowa – przepis
  3. Domowa lemoniada z pomarańczy – przepis
Reklama

Domowa lemoniada cytrynowa – przepis

Lemoniadę cytrynową przygotować można w zaledwie pięć minut z kilku zaledwie składników. Wersji tradycyjnego, cytrynowego napitku jest wiele – my proponujemy jedną z nich, pozbawioną kalorycznego cukru. Oto przepis na domową lemoniadę w wersji „fit”:

Do przyrządzenia naszej lemoniady potrzebujemy:

  • 4 cytryny
  • limonkę
  • 1l schłodzonej mineralnej wody niegazowanej lub gazowanej
  • opcjonalnie 3-4 łyżki stewii, cukru brzozowego (ksylitolu) lub miodu

Sok z owoców wyciskamy bezpośrednio do dzbanka, usuwając przy tym pestki. Dolewamy wodę, możemy dla ozdoby dorzucić do naczynia kilka plasterków cytryny i gałązkę mięty lub melisy i już mamy sposobność rozkoszować się orzeźwiającym napojem.

Lemoniada z cytryny bez cukru lub jego słodkich odpowiedników będzie bardzo wytrawna, dlatego jeśli jesteśmy posiadaczami kubków smakowych wrażliwych na kwaśny smak, użyjmy którejś z wymienionych wyżej substancji słodzących. Pamiętajmy przy tym, że miód, choć zdecydowanie zdrowszy od cukru, jest bardzo kaloryczny w porównaniu ze stewią czy ksylitolem, a także częściej wywołuje reakcję uczulającą.

Domowa lemoniada arbuzowa – przepis

Jeśli cytrynowy napój jest dla nas po prostu zbyt kwaśny, albo szukamy nowych, oryginalnych smaków, na pewno zainteresuje nas lemoniada domowa z arbuza. Do jej przygotowania potrzebne nam będą:

  • 2 szklanki schłodzonego miąższu z arbuza bez pestek
  • 2 cytryny
  • 0,5 l schłodzonej mineralnej wody niegazowanej
  • opcjonalnie 3-4 łyżki stewii, ksylitolu lub miodu

Pyszna lemoniada o oryginalnym smaku, nieco bardziej gęsta niż tradycyjna i doskonale gasząca pragnienie powstanie po zblendowaniu miąższu arbuza i zmieszaniu go z wodą oraz wyciśniętym z cytryn sokiem. Jeśli arbuz jest słodki, nawet osoby które niespecjalnie przepadają za kwaskiem cytryny nie będą czuły potrzeby zastosowania miodu, cukru brzozowego czy stewii.

Domowa lemoniada z pomarańczy – przepis

Jeśli bliska jest nam klasyka, a jednocześnie chcemy wypróbować inne smaki, przyrządźmy orzeźwiającą domową lemoniadę pomarańczową. Jest nieco słodsza niż tradycyjna, a jednocześnie ciągle pobudzająca i ożywcza dzięki cytrynowej nucie. Jej wykonanie jest tak samo łatwe i szybkie jak w wersji podstawowej. Do przygotowania pomarańczowego napoju potrzebne nam będą:

  • 3 dojrzałe pomarańcze
  • 1 cytryna
  • 1l schłodzonej mineralnej wody gazowanej
  • opcjonalnie dodać można 1-2 czubate łyżki miodu lub cukru brzozowego albo stewii

Do wysokiego i dość wąskiego pojemnika należy wycisnąć sok ze wszystkich owoców, usuwając pestki. Następnie całość uzupełnić wodą gazowaną. Jeśli uznamy, że napój powinien być słodszy, dobrze jest rozpuścić miód, stewię czy ksylitol w odrobinie letniej wody i dopiero tę mieszaninę dodać do lemoniady – w zimnej wodzie każda substancja rozpuszcza się gorzej.

Gotowy napitek przelewamy do szklaneczek czy kieliszków, które możemy ozdobić kawałkiem cytryny lub limonki. Podobnie jak w lemoniadzie klasycznej, kilka listków mięty doda pomarańczowemu napojowi smak ziołowej świeżości.

Czarna lemoniada jest hitem na Instagramie. Dlaczego warto jej spróbować? >>>

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama