Domowa lemoniada – orzeźwia najlepiej. Oto 3 przepisy bez cukru
W upalne dni szukamy sposobów na przetrwanie najgorętszych godzin – przewiewne ubranie, chłodny prysznic czy rześki napój to najłatwiejsze sposoby radzenia sobie ze słonecznym żarem. W domowym zaciszu albo w biurowej kuchni przygotować można jeden z najprostszych orzeźwiających napojów – lemoniadę.
- Redakcja
W tym artykule:
- Domowa lemoniada cytrynowa – przepis
- Domowa lemoniada arbuzowa – przepis
- Domowa lemoniada z pomarańczy – przepis
Domowa lemoniada cytrynowa – przepis
Lemoniadę cytrynową przygotować można w zaledwie pięć minut z kilku zaledwie składników. Wersji tradycyjnego, cytrynowego napitku jest wiele – my proponujemy jedną z nich, pozbawioną kalorycznego cukru. Oto przepis na domową lemoniadę w wersji „fit”:
Do przyrządzenia naszej lemoniady potrzebujemy:
- 4 cytryny
- limonkę
- 1l schłodzonej mineralnej wody niegazowanej lub gazowanej
- opcjonalnie 3-4 łyżki stewii, cukru brzozowego (ksylitolu) lub miodu
Sok z owoców wyciskamy bezpośrednio do dzbanka, usuwając przy tym pestki. Dolewamy wodę, możemy dla ozdoby dorzucić do naczynia kilka plasterków cytryny i gałązkę mięty lub melisy i już mamy sposobność rozkoszować się orzeźwiającym napojem.
Lemoniada z cytryny bez cukru lub jego słodkich odpowiedników będzie bardzo wytrawna, dlatego jeśli jesteśmy posiadaczami kubków smakowych wrażliwych na kwaśny smak, użyjmy którejś z wymienionych wyżej substancji słodzących. Pamiętajmy przy tym, że miód, choć zdecydowanie zdrowszy od cukru, jest bardzo kaloryczny w porównaniu ze stewią czy ksylitolem, a także częściej wywołuje reakcję uczulającą.
Domowa lemoniada arbuzowa – przepis
Jeśli cytrynowy napój jest dla nas po prostu zbyt kwaśny, albo szukamy nowych, oryginalnych smaków, na pewno zainteresuje nas lemoniada domowa z arbuza. Do jej przygotowania potrzebne nam będą:
- 2 szklanki schłodzonego miąższu z arbuza bez pestek
- 2 cytryny
- 0,5 l schłodzonej mineralnej wody niegazowanej
- opcjonalnie 3-4 łyżki stewii, ksylitolu lub miodu
Pyszna lemoniada o oryginalnym smaku, nieco bardziej gęsta niż tradycyjna i doskonale gasząca pragnienie powstanie po zblendowaniu miąższu arbuza i zmieszaniu go z wodą oraz wyciśniętym z cytryn sokiem. Jeśli arbuz jest słodki, nawet osoby które niespecjalnie przepadają za kwaskiem cytryny nie będą czuły potrzeby zastosowania miodu, cukru brzozowego czy stewii.
Domowa lemoniada z pomarańczy – przepis
Jeśli bliska jest nam klasyka, a jednocześnie chcemy wypróbować inne smaki, przyrządźmy orzeźwiającą domową lemoniadę pomarańczową. Jest nieco słodsza niż tradycyjna, a jednocześnie ciągle pobudzająca i ożywcza dzięki cytrynowej nucie. Jej wykonanie jest tak samo łatwe i szybkie jak w wersji podstawowej. Do przygotowania pomarańczowego napoju potrzebne nam będą:
- 3 dojrzałe pomarańcze
- 1 cytryna
- 1l schłodzonej mineralnej wody gazowanej
- opcjonalnie dodać można 1-2 czubate łyżki miodu lub cukru brzozowego albo stewii
Do wysokiego i dość wąskiego pojemnika należy wycisnąć sok ze wszystkich owoców, usuwając pestki. Następnie całość uzupełnić wodą gazowaną. Jeśli uznamy, że napój powinien być słodszy, dobrze jest rozpuścić miód, stewię czy ksylitol w odrobinie letniej wody i dopiero tę mieszaninę dodać do lemoniady – w zimnej wodzie każda substancja rozpuszcza się gorzej.
Gotowy napitek przelewamy do szklaneczek czy kieliszków, które możemy ozdobić kawałkiem cytryny lub limonki. Podobnie jak w lemoniadzie klasycznej, kilka listków mięty doda pomarańczowemu napojowi smak ziołowej świeżości.
Czarna lemoniada jest hitem na Instagramie. Dlaczego warto jej spróbować? >>>