Dieta pudełkowa w domu! Oto nasze szybkie, dietetyczne przepisy
Dieta pudełkowa przepisy, z których się składa, opiera na ogólnych zasadach zdrowego żywienia i - choć zwykle z szerokiej oferty możemy wybrać wariant wegetariański, niskokaloryczny czy bezglutenowy - nigdy nie jest to menu całkowicie zindywidualizowane. Zupełnie inaczej stanie się, jeśli samodzielnie zaczniemy przygotowywać posiłki na następny dzień i pakować je do pojemników.
- Redakcja
W tym artykule:
- Dieta pudełkowa przepisy - obiad do pudełka nr 1
- Dieta pudełkowa przepisy - obiad do pudełka nr 2
- Dieta pudełkowa przepisy - obiad do pudełka numer 3
- Dieta pudełkowa przepisy - obiad do pudełka nr 4
- Dieta pudełkowa przepisy - obiad do pudełka numer 5
Domowa dieta pudełkowa wcale nie jest trudna do wykonania. Pomysły na przepisy czerpać można z książek oraz internetu: blogów kulinarnych, grup w serwisach społecznościowych i stron internetowych dietetyków. Reszta jest kwestią organizacji.
Dieta pudełkowa w domu oraz w pracy składać powinna się z trzech głównych posiłków oraz zdrowych przekąsek między daniami głównymi. Zwykle najbardziej pracochłonny, ale i stwarzający najwięcej pola do popisu jest obiad. Przedstawiamy pięć smacznych i łatwych do przygotowania przepisów.
Dieta pudełkowa przepisy - obiad do pudełka nr 1
Dieta pudełkowa domowa bardzo często wykorzystuje dania z makaronem w roli głównej. Mogą to być potrawy na ciepło lub sycące sałatki nadające się do serwowania bez podgrzewania. Na pierwszy obiad proponujemy szybki makaron z sosem szpinakowym na bazie serka mascarpone.
Na jedną porcję potrzebować będziesz:
- 10 dag makaronu
- 6,5 dag serka mascarpone
- 5 dag świeżych liści szpinaku
- duża szczypta parmezanu lub sera grana padano
- świeża bazylia
- 1 niewielki ząbek czosnku
- sok z cytryny
- olej
- sól, pieprz
Makaron ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Serek, 3/4 szpinaku, bazylię, czosnek i ser umieść w blenderze i rozdrobnij na jednolitą masę. Dopraw ją sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Pozostałe listki szpinaku lekko przesmaż w całości na oleju, wlej sos z blendera, po czym dodaj ugotowany makaron. Podgrzewaj, mieszając, przez około 30 sekund. Tak przygotowany makaron przełóż do pudełka i posyp świeżą bazylią.
Jeśli masz możliwość skorzystania z kuchenki w pracy, zapakuj do pudełek osobno makaron i sos, a składniki połącz dopiero przed jedzeniem. Danie można także podgrzać w całości. Na zimno również jest smaczne.
Zasady zdrowego odżywania, o których nie słyszałaś. Mało znane, a ważne! >>>
Dieta pudełkowa przepisy - obiad do pudełka nr 2
Jadłospis wegetariański do pudełek wcale nie wymaga większego wysiłku i pomysłowości. Przykładem niech będzie strogonow z boczniaków. Podane proporcje wystarczą na przygotowanie dwóch porcji.
- 25 dag boczniaków
- 1 puszka (ok. 40 dag) pomidorów w kawałkach
- 1 czerwona papryka
- kilka suszonych grzybów dla podkręcenia smaku
- 2 kiszone ogórki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku (najlepsza będzie wędzona)
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- olej
- sól, pieprz
Cebulę i czosnek drobno posiekaj, a boczniaki i paprykę pokrój w podłużne paseczki podobnej wielkości. Cebulę, czosnek i boczniaki smaż na oleju przez 5 minut. Gdy się przyrumienią, dolej pomidory wraz z zalewą. Dodaj też pokruszone suszone grzybki, oba rodzaje sproszkowanej papryki i musztardę. Wlej trochę wody, aby uzyskać konsystencję zupy (około 1/2 szklanki). Gotuj całość pod przykryciem około 15 minut.
Następnie do strogonowa dodaj paprykę, sól oraz pieprz i podgotuj, aby papryka zmiękła. Ogórki pokrój w cienkie plasterki, dodaj do sosu i podgrzewaj przez chwilę.
Strognow z boczniaków świetnie smakuje samodzielnie, jak gulasz, ale można podać go również z ryżem, kaszą albo pieczywem. Przed podaniem można posypać go zieleniną. Chcąc zabrać takie danie do pracy, upewnijmy się, że pokrywka pojemnika nie będzie przepuszczała cieczy.
Dieta pudełkowa przepisy - obiad do pudełka numer 3
Menu diety pudełkowej chętnie wykorzystuje jednogarnkowce. Można przygotować je bardzo szybko, nie są szczególnie pracochłonne, a i zapakowanie ich do pudełek nie wymaga wiele zachodu. Godne polecenia jest dietetyczne leczo. Na dwie porcje potrzebne będą:
- 30 dag piersi z indyka
- 50 dag passaty pomidorowej z kartonika
- 20 dag cukinii
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki, najlepiej wędzonej
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka oleju
- bazylia do posypania potrawy
- sól, pieprz
Cebulę i czosnek posiekaj, podsmaż na oleju przez 3-4 minuty. Dodaj pokrojone w paski mięso i przesmaż. Gdy indyk się zrumieni, wlej passatę i gotuj, aż mięso zmięknie, w razie potrzeby dolewając wody. Dodaj przyprawy i pokrojone w kostkę papryki. Gotuj leczo 10 minut, po czym dorzuć cukinię i gotuj jeszcze około 10 minut. Gotowe leczo posyp bazylią. W pracy najlepiej zjeść je z pieczywem. W domu można ugotować kaszę.
Dieta pudełkowa przepisy - obiad do pudełka nr 4
Obiad do pudełka to bardzo często kurczak. My dzisiaj proponujemy go w całkiem niecodziennej odsłonie jako kurczaka zapiekanego z warzywami. Poniższy przepis uwzględnia jedną porcję.
- 1 mała pierś z kurczaka (około 20 dag)
- 5-6 dag niedużych pieczarek
- około 15 dag passaty pomidorowej
- 1 mała papryka
- 1 mała czerwona cebula
- 1 mały ząbek czosnku
- kawałek świeżego chili
- 3 dag sera feta
- 2 dag czarnych lub zielonych oliwek
- 1/2 łyżki octu balsamicznego
- szczypta suszonego oregano
- świeża bazylia
- olej
- sól, pieprz
Mięso wyjmij z lodówki, a gdy będzie miało temperaturę pokojową, oprósz solą oraz pieprzem. Paprykę pokrój w paski, pieczarki w ćwiartki, a cebulę, czosnek i chili drobno posiekaj. Na niewielkiej ilości oleju podsmaż pierś przez około 2 minuty, a następnie przełóż do naczynia do zapiekania. Na patelnię dolej nieco oleju i podsmaż cebulę, a po 5 minutach dołóż paprykę i pieczarki. Przesmażaj je 2-3 minuty i dołóż do mięsa. Na patelni podsmażaj przez kilkanaście sekund czosnek i chili, dolej passatę i ocet balsamiczny, dopraw oregano, bazylią, solą i pieprzem. Gotuj 3 minuty, po czym wlej do kurczaka. Filet zapiekaj przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na koniec danie posyp oliwkami i pokruszonym serem feta.
Tak przygotowany kurczak jest bardzo smaczny z pieczywem, ryżem lub miksem sałat. Jeśli przygotowujesz go dzień wcześniej, nie dodawaj fety. Posyp serem kurczaka przed odgrzaniem lub przed podaniem.
Dieta pudełkowa przepisy - obiad do pudełka numer 5
Przepisy na dietę pudełkową zakończmy szybkim pomysłem na ryż curry z warzywami. Z podanych składników przygotujesz jedną porcję.
- 5 dag ryżu basmati
- 5 dag mrożonego groszku zielonego
- 1/2 czerwonej cebulki
- 1 mały ząbek czosnku
- 1/2 marchewki
- 1/2 łyżeczki curry
- 2 suszone morele
- liście świeżej kolendry lub bazylii
- olej
- sól
Ryż ugotuj na sypko. Cebulę, czosnek, morele i chili posiekaj drobno, a marchew zetrzyj. Groszek zblanszuj. Na rozgrzanym oleju podsmażaj przez 5 minut cebulę, czosnek i chili. Dołóż marchewkę i smaż 4-5 minut. Dosyp curry i przesmaż. Dodaj ryż i podgrzewaj go przez 5 minut. Wsyp groszek i morele, wymieszaj, dopraw, a następnie zapakuj do pudełka. Przed podaniem posyp zieleniną.
Dieta oxy – jakie daje efekty? Czy dieta oxy jest odpowiednia dla nastolatek? >>>