Dieta Montignaca, czyli monitorowanie indeksu glikemicznego pozwoli Ci szybko schudnąć
Dieta Montignaca to dieta odchudzająca, która nie wymaga liczenia kalorii. Ważniejsza od wartości energetycznej zjedzonego pokarmu jest jego jakość, właściwy dobór produktów i metody łączenia składników. Dieta Montignaca menu opiera na pożywieniu o niskim indeksie glikemicznym, gdyż jej autor wychodził z założenia, że to nie kaloryczność, a nadwyżka węglowodanów w diecie stanowi przyczynę nadwagi.
- Redakcja
W tym artykule:
- Dieta Montignac – na czym polega?
- Dieta Montignaca – podstawowe zasady
- Dieta Montignaca – jak szybko daje efekty?
- Dieta Montignaca – opinie
- Dieta Montignaca - jadłospis (na jeden dzień)
Dieta Montignac polecana jest osobom, które pragną schudnąć bez efektu jojo, znajdują się w grupie zagrożonej cukrzycą lub insulinoopornością oraz chcą zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego. Ustalając zasady, Montignac, francuski kardiolog, dążył do wykorzystania produktów pozwalających zahamować uczucie głodu. Wysoki indeks glikemiczny produktów spożywczych wywołuje zwiększenie stężenia glukozy we krwi, a następnie wyrzut insuliny. Celem jest zapobieżenie takiej sytuacji.
Dieta Montignac – na czym polega?
Dieta Montignaca jadłospis dzieli na dwie fazy. W pierwszym etapie celem jest przede wszystkim zmniejszenie masy ciała poprzez spożywanie produktów o bardzo niskim indeksie glikemicznym (do 35 jednostek). Czas trwania tej fazy uzależniony jest od tego, ilu kilogramów chcemy się pozbyć. Celem kolejnego etapu jest utrzymanie efektu poprzez spożywanie produktów o indeksie glikemicznym poniżej 50. Ta faza powinna być kontynuowana przez całe życie. Dieta Montignaca menu ma konstruowane na podstawie tabeli z wykazem wartości indeksu glikemicznego, w którą dobrze jest się zaopatrzyć. Tabela podzielona jest na trzy grupy: do wartości 55 IG mówi się o niskim indeksie, do 69 IG o średnim, a powyżej 70 IG o wysokim indeksie glikemicznym.
Produkty dozwolone w ramach diety Montignaca to:
- produkty zbożowe: kasza jęczmienna i gryczana, pełnoziarniste pieczywo, makaron razowy, ryż brązowy i dziki, amarantus,
- warzywa: brokuły, kalafior, kapusta, brukselka, cykoria, wszystkie odmiany sałat, szczaw, seler, por, rzodkiewka, rzepa, bakłażan, cukinia, surowy burak, cebula, surowa marchewka, ogórki, pomidory, papryka, szpinak, szparagi oraz rośliny strączkowe takie jak: fasola, soczewica, cieciorka, groch,
- owoce: grejpfruty, pomarańcze, nektarynki, brzoskwinie, morele, śliwki, truskawki, wiśnie, jabłka, gruszki, jagody, maliny, porzeczki, agrest, granat, morwa,
- mięso: chude mięso, ryby, owoce morza,
- chudy nabiał i jajka,
- tłuszcze roślinne
- orzechy i pestki,
- grzyby,
- czekolada gorzka w ograniczonych ilościach,
- przyprawy, musztarda.
Na liście produktów zabronionych znaleźć można przede wszystkim:
- słodycze,
- potrawy wysokoprzetworzone oraz typu fast food,
- napoje słodzone i gazowane,
- cukier,
- alkohol,
- mąkę pszenną i produkty z niej powstałe,
- biały ryż,
- wszystkie produkty o indeksie glikemicznym przekraczającym wartość 50.
Dieta Montignaca – podstawowe zasady
Dieta Montignaca zasady ma sformułowane w sposób bardzo przejrzysty. Podstawowa reguła zakłada, że najobfitszym posiłkiem w ciągu dnia powinno być śniadanie, zaś najskromniejszym – kolacja. Łącznie takich posiłków zaplanować należy cztery: śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację właśnie, w odstępach 3-4 godzin.
Jak schudnąć 5 kg w miesiąc bez efektu jojo? >>>
Tworząc posiłki, pamiętać należy o tym, by nie łączyć produktów o wyższym indeksie glikemicznym z tłustymi. Należy komponować zestawy białkowo-tłuszczowe albo węglowodanowo-białkowe, pamiętając, aby w codziennej diecie znalazły się odpowiednie dawki błonnika. Owoce dozwolone są na pół godziny przed posiłkiem. Pieczywo, wyłącznie pełnoziarniste, spożywać można tylko w porze śniadaniowej. Makaron powinien być przygotowany z mąki durum. Mocna kawa i alkohol to składniki, których należy unikać, choć w drugiej fazie dozwolone jest wino. Jak w każdej diecie, pić należy za to wodę w dużych ilościach. Dieta Montignaca indeks glikemiczny stawia w centrum zainteresowania, dlatego należy pamiętać, że wysoka zawartość błonnika zmniejsza wartość IG. Znaczenie mają także czas obróbki termicznej i jej rodzaj: produkt surowy, gotowany, smażony oraz stopień dojrzałości warzywa lub owocu.
Dieta Montignaca – jak szybko daje efekty?
Dieta Motignaca efekty daje trwałe i widoczne, natomiast nie jest ekspresowa. Sam pierwszy etap trwać może od kilku tygodni do nawet kilku miesięcy, w zależności od tego ilu nadprogramowych kilogramów chcemy się pozbyć. Za czas optymalny uznaje się od 2 do 3 miesięcy. Specjaliści podkreślają, że w tym okresie tracić można około 1,5 kg tygodniowo.
Dieta Montignaca – opinie
Dieta Montignaca opinie ma pozytywne. Swego czasu z takiego sposobu odżywiania korzystało sporo znanych osób. Jej popularność wynika jednak w dużej mierze z prostoty i przejrzystości zasad. Nie ma tutaj potrzeby liczenia kalorii. Podział na dobre i złe tłuszcze jest jasny, zaś sama koncepcja wykorzystania indeksu glikemicznego w planowaniu jadłospisu jest uzasadniona wiedzą naukową. Dieta Montignaca wymaga natomiast sporej samodyscypliny. Tabele indeksu glikemicznego ograniczają pulę dostępnych produktów. Ważna jest także regularność posiłków. Odwołując się do stanowisk naukowych dodajmy, że postulat niełączenia produktów węglowodanowych z tłuszczowymi kłóci się z dietetycznym założeniem, że w każdym posiłku znaleźć powinny się wszystkie składniki odżywcze. Co do zasady jednak, dieta Montignaca nie jest metodą eliminacyjną i organizm otrzymuje w trakcie jej trwania wszystko, czego potrzebuje.
Dieta Montignaca - jadłospis (na jeden dzień)
Dieta Montignaca przepisy ma również łatwe do wykonania, choć można znaleźć także bardziej wykwintne receptury. Przykładowy jadłospis na co dzień prezentuje się następująco:
Śniadanie na diecie Montignaca oparte na węglowodanach i niewielkiej ilości białka:
- 2 kromki pełnoziarnistego pieczywa oraz 4 łyżki chudego twarożku z posiekanym szczypiorkiem i czerwoną papryką,
lub
- 2 kromki pełnoziarnistego pieczywa, szynka drobiowa, rzodkiewki oraz pomidor,
Obiad na diecie Montignaca bazuje na tłuszczu oraz białku:
- pierś z indyka podsmażona na niewielkiej ilości tłuszczu roślinnego z sosem na bazie jogurtu,
Podwieczorek: owoc lub warzywo,
Kolacja na diecie Montignaca wykorzystująca węglowodany i białko:
- filet z dorsza duszony na oliwie oraz 1/2 szklanki ugotowanego al dente makaronu z mąki durum.