Dania z ryżem: 4 przepisy na potrawy z ryżem od kucharza Michała Toczyłowskiego, które będziecie chcieli jeść codziennie
Szukacie pomysłu na potrawy z ryżem? Oto sprawdzone przepisy na śniadanie, obiad i podwieczorek, które specjalnie dla Was przygotował Michał Toczyłowski – profesjonalny kucharz i współautor książek kulinarnych. Te dania z ryżem będziecie chcieli jeść w kółko!
- Redakcja
Po makaronie i jajkach przyszedł czas na ryż. Jest to bowiem kolejny uniwersalny produkt, który zdecydowana większość z nas ma swojej kuchni. Dlatego wraz z Michałem Toczyłowskim – profesjonalnym kucharzem i współautorem książek Run&cook. Kulinarny poradnik biegacza oraz Sex & cook. Miłość od kuchni przygotowaliśmy 4 przepisy na szybkie, a zarazem pyszne dania z ryżem. Poniżej znajdziecie dokładne listy zakupów i wskazówki, dzięki którym przygotujecie śniadanie, obiad, a nawet podwieczorek z ryżem w roli głównej. Smacznego!
Dania z ryżem: Ryżowe congee cytrusowe, czyli owsianka z ryżu
Składniki:
- 50 g ryżu (najlepiej jaśminowego)
- 250 ml wody
- 1 cm imbiru
- 1 cytryna
- 1 limonka
- 1 pomarańcza
- 1 grejpfrut
- 50 g miodu lub cukru
- Kilka liści rukwi wodnej
- Sól morska do smaku
Sposób przygotowania
Ryż dodaj do garnka z wodą. Zetrzyj do środka imbir i zest z cytryny, pomarańczy i limonki. Dodaj również sok z tych trzech cytrusów i gotuj wszystko do powstania swego rodzaju ryżowej owsianki (około 20-25 minut). Po ugotowaniu congee dopraw je miodem i szczyptą soli. Podawaj z kawałkami grejpfruta i liśćmi rukwi wodnej.
Owsianka i inne dania z płatków owsianych – 4 przepisy od kucharza Michała Toczyłowskiego >>>
Dania z ryżem: Grzybowe risotto
Składniki:
- 100 g ryżu (najlepiej typ arborio lub carnaroli)
- 1 l gorącego bulionu warzywnego
- 20 g namoczonych suszonych grzybów lub grzybów mrożonych
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 kieliszek białego wina (ewentualnie cydr)
- garść startego parmezanu (ewentualnie inny twardy żółty ser)
- 3 łyżki masła
- ½ pęczka pietruszki
- oliwa do smażenia
Sposób przygotowania:
Zacznij o posiekania cebuli, czosnku i grzybów w drobną kostkę. W garnku rozgrzej oliwę z łyżką masła. Wrzuć ryż, cebulę i grzyby. Smaż do momentu aż cebula się zeszkli, a ryż zrobi się lekko przezroczysty. Dolej kieliszek wina i zamieszaj. Gdy wino wyparuje, dodaj chochlę bulionu. Gdy bulion wyparuje, kolejną chochlę. I tak przez kolejne 15 minut. Po tym czasie dodaj starty ser, masło, ostatnią chochlę bulionu i na małym ogniu mieszaj przez 5 minut. Zestaw z ognia, odczekaj dwie minuty i podawaj, póki gorące. Posypuj posiekaną natką pietruszki.
Dania z ryżem: Smażony ryż z jajkiem
Składniki:
- 2 jaja z wolnego wybiegu
- 2 dymki
- 200 g dowolnego ugotowanego ryżu
- 1 papryczka chilli
- 100 g dowolnych mrożonych warzyw
- 2 łyżki sosu sojowego (opcjonalnie)
- 1 łyżka oleju sezamowego (opcjonalnie)
- oliwa do smażenia
Sposób przygotowania:
Podgrzej dużą patelnię z łyżką oliwy. W tym czasie posiekaj drobno cebulki dymek i papryczkę chilli. Następnie wrzuć je na rozgrzaną patelnie i smaż na dużym ogniu przez około 2 minuty ciągle mieszając. Dodaj rozmrożone warzywa, smaż kolejne 2 minuty, następnie dodaj ugotowany ryż. Smaż przez kilka minut, aż ryż się podgrzeje. W małej misce rozbełtaj jaja. Zalej ryż rozbełtanymi jajkami i wymieszaj. Smaż jeszcze przez minutę. W tym czasie dodaj sos sojowy i olej sezamowy (opcjonalnie) i wymieszaj tak, aby rozprowadzić sosy. Na sam koniec dorzuć część posiekanego szczypioru z dymki, zamieszaj i podawaj posypane resztą szczypioru.
Dania z ryżem: Korzenny pudding ryżowy z jabłkiem
Składniki:
- 80 g ryżu (najlepiej jaśminowego)
- 400 ml mleka (możesz spróbować z napojem roślinnym)
- 100 ml śmietanki 36 %
- 50 g cukru lub miodu
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub 1 ziarenka z jednej laski wanilii
- szczypta cynamonu
- 2 limonki
- 2 jabłka
Sposób przygotowania:
W garnku umieść ryż, mleko, śmietankę, cukier lub miód, wanilie, cynamon oraz skórki z limonki. Wstaw do gotowania. Od momentu zagotowania zmniejsz ogień na minimum, mieszaj co jakiś czas by mleko z ryżem nie przywarły do dna i gotuj tak przez około 20-30 minut, aż ryż będzie odpowiednio miękki. Następnie odstaw pudding na 10 minut by jeszcze stężał. W tym czasie obierz jabłka i pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce. Następnie podsmaż je na patelni z odrobiną masła, cynamonu i miodu. Pudding serwuj na ciepło lub zimno z duszonym jabłkiem na wierzchu.