Reklama

Po makaronie i jajkach przyszedł czas na ryż. Jest to bowiem kolejny uniwersalny produkt, który zdecydowana większość z nas ma swojej kuchni. Dlatego wraz z Michałem Toczyłowskim – profesjonalnym kucharzem i współautorem książek Run&cook. Kulinarny poradnik biegacza oraz Sex & cook. Miłość od kuchni przygotowaliśmy 4 przepisy na szybkie, a zarazem pyszne dania z ryżem. Poniżej znajdziecie dokładne listy zakupów i wskazówki, dzięki którym przygotujecie śniadanie, obiad, a nawet podwieczorek z ryżem w roli głównej. Smacznego!

Reklama

Dania z ryżem: Ryżowe congee cytrusowe, czyli owsianka z ryżu

Składniki:

  • 50 g ryżu (najlepiej jaśminowego)
  • 250 ml wody
  • 1 cm imbiru
  • 1 cytryna
  • 1 limonka
  • 1 pomarańcza
  • 1 grejpfrut
  • 50 g miodu lub cukru
  • Kilka liści rukwi wodnej
  • Sól morska do smaku

Sposób przygotowania

Ryż dodaj do garnka z wodą. Zetrzyj do środka imbir i zest z cytryny, pomarańczy i limonki. Dodaj również sok z tych trzech cytrusów i gotuj wszystko do powstania swego rodzaju ryżowej owsianki (około 20-25 minut). Po ugotowaniu congee dopraw je miodem i szczyptą soli. Podawaj z kawałkami grejpfruta i liśćmi rukwi wodnej.

Owsianka i inne dania z płatków owsianych – 4 przepisy od kucharza Michała Toczyłowskiego >>>

Dania z ryżem: Grzybowe risotto

Składniki:

  • 100 g ryżu (najlepiej typ arborio lub carnaroli)
  • 1 l gorącego bulionu warzywnego
  • 20 g namoczonych suszonych grzybów lub grzybów mrożonych
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 kieliszek białego wina (ewentualnie cydr)
  • garść startego parmezanu (ewentualnie inny twardy żółty ser)
  • 3 łyżki masła
  • ½ pęczka pietruszki
  • oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

Zacznij o posiekania cebuli, czosnku i grzybów w drobną kostkę. W garnku rozgrzej oliwę z łyżką masła. Wrzuć ryż, cebulę i grzyby. Smaż do momentu aż cebula się zeszkli, a ryż zrobi się lekko przezroczysty. Dolej kieliszek wina i zamieszaj. Gdy wino wyparuje, dodaj chochlę bulionu. Gdy bulion wyparuje, kolejną chochlę. I tak przez kolejne 15 minut. Po tym czasie dodaj starty ser, masło, ostatnią chochlę bulionu i na małym ogniu mieszaj przez 5 minut. Zestaw z ognia, odczekaj dwie minuty i podawaj, póki gorące. Posypuj posiekaną natką pietruszki.

Dania z ryżem: Smażony ryż z jajkiem

Składniki:

  • 2 jaja z wolnego wybiegu
  • 2 dymki
  • 200 g dowolnego ugotowanego ryżu
  • 1 papryczka chilli
  • 100 g dowolnych mrożonych warzyw
  • 2 łyżki sosu sojowego (opcjonalnie)
  • 1 łyżka oleju sezamowego (opcjonalnie)
  • oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

Podgrzej dużą patelnię z łyżką oliwy. W tym czasie posiekaj drobno cebulki dymek i papryczkę chilli. Następnie wrzuć je na rozgrzaną patelnie i smaż na dużym ogniu przez około 2 minuty ciągle mieszając. Dodaj rozmrożone warzywa, smaż kolejne 2 minuty, następnie dodaj ugotowany ryż. Smaż przez kilka minut, aż ryż się podgrzeje. W małej misce rozbełtaj jaja. Zalej ryż rozbełtanymi jajkami i wymieszaj. Smaż jeszcze przez minutę. W tym czasie dodaj sos sojowy i olej sezamowy (opcjonalnie) i wymieszaj tak, aby rozprowadzić sosy. Na sam koniec dorzuć część posiekanego szczypioru z dymki, zamieszaj i podawaj posypane resztą szczypioru.

Dania z ryżem: Korzenny pudding ryżowy z jabłkiem

Składniki:

  • 80 g ryżu (najlepiej jaśminowego)
  • 400 ml mleka (możesz spróbować z napojem roślinnym)
  • 100 ml śmietanki 36 %
  • 50 g cukru lub miodu
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub 1 ziarenka z jednej laski wanilii
  • szczypta cynamonu
  • 2 limonki
  • 2 jabłka

Sposób przygotowania:

Reklama

W garnku umieść ryż, mleko, śmietankę, cukier lub miód, wanilie, cynamon oraz skórki z limonki. Wstaw do gotowania. Od momentu zagotowania zmniejsz ogień na minimum, mieszaj co jakiś czas by mleko z ryżem nie przywarły do dna i gotuj tak przez około 20-30 minut, aż ryż będzie odpowiednio miękki. Następnie odstaw pudding na 10 minut by jeszcze stężał. W tym czasie obierz jabłka i pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce. Następnie podsmaż je na patelni z odrobiną masła, cynamonu i miodu. Pudding serwuj na ciepło lub zimno z duszonym jabłkiem na wierzchu.

Reklama
Reklama
Reklama