Dalgona matcha? Po dalgona coffee przyszedł czas na nią! Jak zrobić najmodniejszy napój na Instagramie?
Nie lubicie kawy, ale spragnione jesteście najmodniejszego napoju na Instagramie? Dalgona matcha to coś dla was! Podpowiadamy, jak ją zrobić. To naprawdę proste!
Dalgona matcha – Najmodniejszy napój na Instagramie?
Na pewno słyszałyście o dalgona coffee – w końcu przepis na nią stał się wiralowym hitem. Już wam się znudziła? Nic nie szkodzi, pojawiła się alternatywa – dalgona matcha. Jeśli nie przepadacie za kawą, ale potrzebujecie pobudzenia – to idealny napój dla was. W dodatku wygląda pięknie – nie bez przyczyny to właśnie on podbija teraz Instagram. Jak zrobić dalgona matchę? To nic trudnego. Przygotowanie napoju zajmuje niecałe 15 minut!
Dalgona matcha – Jak zrobić?
Jeśli do perfekcji opanowałyście już sztukę robienia dalgona coffee, z dalgona matcha pójdzie wam równie łatwo. W końcu najważniejszą różnicą między napojami jest to, że zamiast kawy rozpuszczalnej używamy matchy, czyli sproszkowanej zielonej herbaty. Oprócz niej, by zrobić dalgona matchę będziecie potrzebować więc: mleka, wody i cukru. Mogą się też przydać kostki lodu – jeśli wolicie napój w mrożonym wydaniu (bo dalgona matchę można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno). Zgodnie z podstawowym przepisem, potrzebne będą także białka jajek (i taki przepis podajemy), ale równie dobrze można z nich zrezygnować. Nieoceniona będzie pomoc miksera (ewentualnie ręcznego spieniacza do mleka). Ale po kolei...
By zrobić dalgona matchę, w pierwszej kolejności należy do rondelka wlać 1/2 szklanki gorącej wody i wsypać do niej 1/2 szklanki cukru i mieszać do momentu, aż cukier się rozpuści. Następnie gotujemy syrop przez ok. 2-3 minuty. Do drugiego naczynia, np. miski, wbijamy białka z 2 jajek, a następnie ubijamy na gęstą pianę (mikser zrobi to najlepiej!). Gdy będzie gotowa, powoli wlewamy do niej wcześniej przygotowany syrop, stale mieszając, a najlepiej miksując, by masa stała się gęsta i puszysta. Nie zapomnijcie, by na tym etapie dosypać do niej 3 łyżeczki matchy. Tak przygotowaną masę wlewamy następnie do szklanek, które wcześniej napełniliśmy zimnym lub ciepłym mlekiem (może to być mleko roślinne – migdałowe, ryżowe czy sojowe) i... gotowe!