Reklama

W tym artykule:

  1. Czy wino jest zdrowe?
  2. Właściwości
  3. Czy wino jest zdrowe? Zalety picia wina
  4. Czy wino jest zdrowe? Wino a praca serca
  5. Czy wino jest zdrowe? Trawienie
  6. Czy wino jest zdrowe? Cholesterol
  7. Czy wino jest zdrowe? Starzenie się
Reklama

Czy wino jest zdrowe?

Niektóre rodzaje win, na przykład wino czerwone albo białe, mogą korzystnie wpływać na nasz organizm. Zalety spożywania tego trunku są bardzo często podkreślane przez licznych specjalistów.

Leczniczy wpływ wina na nasz organizm jest oczywiście uzależniony od ilości wypijanego trunku. Wina, jak zresztą każdego alkoholu, nie należy jednak nadużywać. Niekorzystny wpływ alkoholu na zdrowie człowieka jest powszechnie znany, a choroba alkoholowa łatwo się rozwija w przypadku dostarczania organizmowi nadmiernej ilości procentów.

Kiedy wino służy człowiekowi? Potencjalnie zdrowotne właściwości wina można zauważyć spożywając regularnie jedną lampkę wina. To optymalna dawka, która może korzystnie wpłynąć na nasz organizm. Pamiętać przy tym należy o umiarze – już trzy lampki wina dziennie mogą bardzo niekorzystnie wpływać na nasze zdrowie, przyczyniając się na przykład do rozwoju nadciśnienia tętniczego.

Zobacz także: Skutki picia alkoholu – czy są nieodwracalne? Kiedy je zauważymy? >>>

W przypadku picia wina nie bez znaczenia jest także ogólny stan zdrowia i zażywane leki. Jeśli stosujemy środki farmaceutyczne, to zawsze powinniśmy zasięgnąć opinii lekarza o ewentualnych interakcjach z alkoholem. Nawet niewielkie ilości wina w połączeniu z lekami mogą mieć wpływ na nasze zdrowie.

Jeśli jednak nie istnieją przeciwskazania, możemy śmiało sięgać po wino i cieszyć się jego właściwościami. Istnieje kilka rodzajów win – czerwone, różowe i białe –które można sklasyfikować pod kątem ich słodyczy. W ten sposób możemy wyróżnić trunek:

  • wytrawny: wyraźnie wyczuwalna kwasowość,
  • półwytrawny: w smaku zaznaczona delikatna kwasowość,
  • półsłodki: wyczuwalny słodki posmak,
  • słodki: wyraźnie wyczuwalna słodycz.

Właściwości

Picie wina może służyć naszemu organizmowi na wiele sposobów. Oto niektóre z nich:

  • wino działa pobudzająco na nasz układ trawienny – wypicie lampki tego trunku po tłustym posiłku skutecznie wpłynie na wydzielanie soków i enzymów trawiennych, które skutecznie wspomogą pracę żołądka i jelit,
  • wino wspiera przyswajanie niektórych minerałów, które zawierają spożywane przez nas posiłki,
  • wino pobudza metabolizm i w konsekwencji może okazać się pomocne w zrzuceniu zbędnych kilogramów,
  • czerwone wino zwalcza wolne rodniki, opóźniając proces starzenia,
  • wino wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwgrzybiczne,
  • wino może działać korzystnie na układ nerwowy,
  • przeciwutleniacze zawarte w białym winie mogą pozytywnie wpłynąć na układ sercowo-naczyniowy, oddalając ryzyko chorób serca.

To oczywiście tylko niektóre z pozytywnych właściwości wina, które warto mieć na uwadze. Spożywanie tego trunku ma wiele zalet, które coraz częściej są podkreślane przez ekspertów.

Zobacz także: Jak kształt kieliszka wpływa na smak wina? Czyli w jakich kieliszkach pije się różne rodzaje wina i dlaczego >>>

Czy wino jest zdrowe? Zalety picia wina

Leczniczy aspekt picia wina od lat jest przedmiotem zainteresowania wielu specjalistów. Na pytanie: czy wino jest zdrowe? można odpowiedzieć twierdząco, zwracając przy tym uwagę na odpowiednią ilość spożywanego trunku i pozostając świadomym, iż każda dawka alkoholu ma też swoje negatywne skutki.

Zasadniczo jednak podkreślić należy zalety picia wina. Picie tego trunku bywa skutecznym środkiem na układ trawienny, działa też pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy (m.in. obniża cholesterol). Do zalet spożywania wina można też zaliczyć jego potencjalne właściwości antynowotworowe (przy czym chodzi tutaj tylko o niektóre typy nowotworów, np. raka jelita grubego) i zmniejszające ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera. Wino działa też przeciwzapalnie, zwiększa odporność i pozytywnie wpływ na układ kostny. Może też zwiększać libido.

Jak widać, istnieje szereg zalet związanych z piciem wina. Nie należy jednak przesadzać ze spożywaniem tego trunku. Picie większej ilości niż 2 lampki dziennie może działać bardzo niekorzystnie na organizm, uszkadzając wątrobę, trzustkę oraz sprzyjając rozwojowi uzależnienia od alkoholu. Wina należy także unikać w przypadku niektórych chorób oraz powinno się go bezwzględnie unikać w ciąży i w okresie karmienia piersią.

Czy wino jest zdrowe? Wino a praca serca

Właściwości wina bywają doceniane ze względu na jego pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. W tym kontekście szczególną uwagę zwraca się na właściwości czerwonego wina. Jaki wpływ wywiera ono na pracę naszego serca?

Dzięki flawonoidom zawartym w winie możemy przeciwdziałać rozwojowi miażdżycy i zakrzepom. Przeciwutleniacze mają z kolei korzystny wpływ na pracę układu sercowo-naczyniowego i przeciwdziałając rozwojowi choroby wieńcowej. Wino wykazuje także inne właściwości korzystne w punktu widzenia pracy serca. Może na przykład sprzyjać utrzymywaniu prawidłowego ciśnienia krwi.

Wszystkie te czynniki, istotne z punktu widzenia pracy serca, można ocenić pozytywnie. Wino może okazać się skutecznym sprzymierzeńcem w walce z chorobami serca, zapobiegając na przykład zawałowi. Nadużywanie wina może jednak łatwo obrócić się przeciwko nam, sprzyjając rozwojowi chorób obciążających pracę serca.

Zobacz także: Czy będąc w ciąży, można od czasu do czasu wypić lampkę wina? Obalamy najpopularniejszy mit >>>

Czy wino jest zdrowe? Trawienie

Czy wino ma pozytywny wpływ na układ trawienny? Jak najbardziej! Spożywanie w niewielkich ilościach pomaga przy różnych dolegliwościach ze strony układu pokarmowego. Kiedy lampka wina przyniesie pozytywne skutki?

Wino pobudza do wydzielania żółci, która odgrywa kluczową rolę w procesie trawienia. Stymuluje przy tym pracę trzustki i wątroby. Dzięki temu wino może okazać się pomocne w trawieniu tłustych, obfitych posiłków.

Picie wina podczas posiłków pomaga w przyswajaniu niektórych składników zawartych w pożywieniu. Nic więc dziwnego, że w wielu krajach np. we Francji wino stało się nieodłącznym elementem niektórych posiłków, zwłaszcza obiadów i kolacji.

Wino może również pozytywnie wpływać na pracę jelit. Dzięki temu łatwiej jest utrzymać prawidłową wagę i uchronić organizm przed niektórymi chorobami układu trawiennego.

Czy wino jest zdrowe? Cholesterol

Jakie inne zdrowotne właściwości wina należałoby jeszcze wskazać? Wspomniano już o pozytywnym wpływie wina na układ sercowo-naczyniowy. Regularne spożywanie niewielkich ilości wina może przynieść pozytywne efekty w związku z pracą serca. Jest to związane między innymi z tym, iż wino ma pozytywny wpływ na poziom cholesterolu we krwi.

Niektóre rodzaje wina (zwłaszcza wina czerwone) mają tę własność, iż redukują poziom tak zwanego złego cholesterolu i jednocześnie sprzyjają wzrostowi dobrego cholesterolu. Dzięki wysokiej zawartości związków polifenolicznych wina czerwone mają tym samym bardzo pozytywny wpływ na poziom naszego cholesterolu. Podkreślić należy, że chodzi właśnie o wino czerwone – ich białe odpowiedniki nie wykazują tych właściwości w tak dużym stopniu, a tym samym nie wpływają w znaczącym zakresie na poziom cholesterolu we krwi.

Zobacz także: Kochacie wino? Otwarto pierwszy na świecie winny park rozrywki! >>>

Czy wino jest zdrowe? Starzenie się

Czerwone wino bywa określane eliksirem młodości. Jest to o tyle zaskakujące, gdyż powszechnie znane są negatywne zdrowotne następstwa spożywania alkoholu. W przypadku czerwonego wina istnieją jednak przesłanki, które wskazują, iż napój ten ma dobroczynny wpływ na proces starzenia. O czym dokładnie mowa?

Substancje oksydacyjne zawarte w winie zwalczają wolne rodniki i mają właściwości przeciwzapalne. Obecny w winogronach resweratrol działa pozytywnie na serce i struktury komórkowe organizmu. Przede wszystkim aktywuje tzw. gen długowieczności.

Dzięki tym właściwościom wino może opóźniać proces starzenia się. W połączeniu z innymi, wyżej wskazanymi zaletami, picie wina bywa dobrą alternatywą dla innych, zwłaszcza wysokoprocentowych alkoholi. W szczególny sposób zaleca się czerwone wino - wykazuje ono najwięcej właściwości prozdrowotnych. Zawsze jednak należy pamiętać o umiarze – spożywanie więcej niż dwóch kieliszków dziennie może bowiem mieć fatalne skutki dla naszego zdrowia, w tym dla procesu starzenia.

Reklama

Zobacz także: Drunk yoga robi się coraz popularniejsza. Czas na wersję dla miłośniczek piwa! >>>

Reklama
Reklama
Reklama