Reklama

Cold Brew, czyli kawa parzona na zimno, swoją światową popularność zyskuje dzięki orzeźwiającym właściwościom. Jako pierwsi tę metodę przygotowania kawy wypróbowali Japończycy, którzy dzięki specjalnemu, wielogodzinnemu procesowi parzenia, zdołali wydobyć z ziaren niespotykaną głębię smaku.

Reklama

- Dzięki powolnemu parzeniu na zimno otrzymujemy zupełnie inny smak niż w procesie gorącego parzenia. Cold Brew nie zawiera tyle intensywnej goryczy, co kawa parzona standardowo. Jest naturalnie słodsza - tłumaczy Aleksandra Stępień, Starbucks Coffee Master. - Warto pamiętać, że kawa ta ma niską kwasowość, co jest korzystniejsze dla żołądka, a jednocześnie uwalnia też większą ilość kofeiny, co sprawia, że świetnie sprawdza się jako napój pobudzający - dodaje.

Kawę można zaparzyć metodą Cold Brew nawet w domu. Trzeba jednak wybrać właściwy rodzaj ziaren - nie wszystkie się do tego nadają. Połączenie ziaren pochodzących z Ameryki Południowej i Afryki zamknięte w Starbucks Cold Brew Blend, nadaje jej czekoladowy smak z cytrusową nutą, który rozkwita dzięki wielogodzinnemu parzeniu na zimno.

Jak samemu przygotować Cold Brew?

Krok 1. Zmieloną kawę wsyp do naczynia i zalej wodą w temperaturze pokojowej

Krok 2. Wymieszaj i odstaw do nasiąknięcia na ok. 20 godzin

Krok 3. Następnie przelej całość używając dostępnego filtra do kawy

Reklama

Krok 4. Uzyskaną esencję kawy rozcieńcz w szklance. Gotowy napój najlepiej podawać z kostkami lodu

Reklama
Reklama
Reklama