Reklama

W tym artykule:

  1. Białko konopne – delikatny smak, który doceniają nie tylko weganie
  2. Białko konopne – co to jest i czy jest zdrowe?
  3. Białko konopne – właściwości
  4. Jak stosować białko konopne? Ile dziennie?
  5. Jak jeść białko konopne? Z czym smakuje najlepiej?
  6. Białko konopne po treningu – jak stosować?
  7. Białko konopne – cena
  8. Białko konopne – opinie
  9. Białko konopne: przeciwskazania i skutki uboczne
Reklama

Białko konopne – delikatny smak, który doceniają nie tylko weganie

Białko konopne ma delikatny, orzechowy smak, który doskonale znają osoby na diecie roślinnej, ale coraz częściej przekonują się do niego również osoby zainteresowane po prostu zdrowym stylem życia (szczególnie te, które dbają o dietę i są aktywne fizycznie). Przyjazne alergikom, o szeregu dobroczynnych właściwości, jego zalety można by wymieniać bez końca. Nie bez kozery białko konopne nierzadko jest zaliczane do grona superfoods, czyli takich produktów, które warto włączyć do diety, by cieszyć się dobrym samopoczuciem i funkcjonowaniem organizmu. Czemu jest wyjątkowe?

Białko konopne – co to jest i czy jest zdrowe?

Białko konopne to białko roślinne produkowane z tłoczonych na zimno nasion konopi siewnej. Uzyskuje się je poprzez tłoczenie na zimno nasion konopi siewnej, a następnie oddzielenie substancji stałych od oleju. Uzyskana pasta jest suszona i mielona na proszek, który ma zielonkawy kolor (białko konopne w proszku jest produktem naturalnym, zachowującym cenne właściwości rośliny, z której powstaje). Warto zaznaczyć, że konopie siewne – w odróżnieniu od indyjskich – nie wykazują właściwości psychoaktywnych, mogą być zatem stosowane bezpiecznie w ciągu dnia.

Proteiny konopne mają status białka pełnowartościowego. Oznacza to, że zawierają się w nim wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. Nic dziwnego, że tak chętnie stosują je sportowcy, osoby na dietach redukcyjnych oraz wegańskich, a także wszyscy zainteresowani naturalnym, zdrowym odżywianiem.

Białko konopne bio pochodzi z ekologicznych upraw. Niezależnie jednak od tego, czy na danym opakowaniu znajdziemy informację o certyfikacie, warto docenić właściwości tego produktu. Szereg badań pokazał, że białko konopne jest bardzo zdrowe i warto je stosować.

Czym zastąpić mięso w diecie wegetariańskiej?

Już nie tylko weganie i wegetarianie zadają sobie pytanie: czym zastąpić mięso w diecie, by było pożywnie i smacznie? Coraz więcej osób przekonuje się do alternatyw: roślinnych zamienników mięsa, które są nie tylko bogate w białko, ale też mają mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Te produkty świetnie sprawdzą się w obiedzie, zupie czy na kanapkę, z powodzeniem zastąpią kurczaka i mielone w twoim ukochanym spaghetti. Naprawdę warto spróbować!
Czym zastąpić mięso?
fot. Getty Images

Białko konopne – właściwości

Wartości odżywcze białka konopnego są naprawdę imponujące. Proteiny konopne zalicza się, jak wspomnieliśmy już wcześniej, do białek pełnowartościowych, zawierających aminokwasy egzogenne, chociażby histydynę czy cysteinę budujące masę mięśniową, oraz białka globularne - edestynę i albuminę, wspierające pracę układu odpornościowego.

Wspomnieć warto również o argininie – aminokwasie, z którego powstaje tlenek azotu odpowiedzialny za rozszerzanie światła naczyń krwionośnych, poprawę ukrwienia i odżywienia komórek mięśniowych. Białko konopne zawiera wszystkie niezbędne kwasy tłuszczowe, z których organizm czerpie energię. Wśród nich znajdują się kwasy omega-3, omega-6 i omega-9 w bardzo dobrych proporcjach. Ich obecność w diecie korzystnie wpływa na wygląd włosów i skóry, a także zmniejsza stany zapalne.

Badanie realizowane w grupie kobiet po 65. roku życia wykazało, że zażywanie białka konopnego pozwoliło zwiększyć gęstość kości ze względu na obecność kwasów tłuszczowych GLA i EPA. W niektórych przypadkach doszło nawet do cofnięcia wcześniejszych uszkodzeń.

W białku konopnym znajdziemy też cenną witaminę E, która jest łatwo przyswajalna ze względu na obecność kwasów, oraz błonnik - sprzymierzeńca osób na diecie. Nie bez znaczenia jest również obecność witamin z grupy B oraz minerałów: żelaza, potasu, cynku, miedzi i wapnia. Czego z kolei w białku konopnym nie znajdziemy? Nie ma tu ani glutenu, ani laktozy, ani też hormonów dodawanych do mięsa. W odróżnieniu od białka sojowego, proteiny konopi nie mają działania alergizującego.

Produkty bogate w białko – co jeść, gdy ćwiczysz siłowo? LISTA

Produkty białkowe są nieodłącznym elementem diety każdego człowieka, a zwłaszcza - osób aktywnych fizycznie. Rola białka jest nieoceniona, bez względu na to, czy chcemy zredukować tkankę tłuszczową, czy zbudować silne mięśnie - w każdym przypadku, podstawowym makroskładnikiem będzie właśnie białko. Jednym z wielu kluczy do sukcesu jest zatem odpowiednia dieta, uwzględniająca produkty bogate w białko.
Produkty bogate w białko
fot. Getty Images

Jak stosować białko konopne? Ile dziennie?

Jak stosować białko konopne, aby osiągnąć upragnione efekty? To bardzo indywidualna kwestia. Dawkowanie powinno być bowiem dopasowane do potrzeb organizmu (związanych np. ze stylem życia – wysokim poziomie aktywności fizycznej lub jej braku). Warto więc zacząć od jednej łyżeczki białka konopnego. A następnie zwiększać stopniowo ilość przyjmowanego produktu. Co ważne, eksperci oraz ekspertki zalecają, by (niezależnie od tego, ile trwa twoja „przygoda” z białkiem konopnym) nie przyjmować porcji większych niż 10 gramów dziennie.

Jak jeść białko konopne? Z czym smakuje najlepiej?

Białko z konopi ma jeszcze jedną zaletę. A mianowicie istnieje wiele sposobów na to, by włączyć je do swojej diety. Najczęściej dodaje się je do koktajli warzywno-owocowych (przepisy na koktajle białkowe znajdziesz na naszej stronie - sprawdź) . Ale można również potraktować je jako uzupełnienie owsianek czy musli z dodatkiem jogurtu naturalnego, a nawet placków (np. bananowych) czy różnych wypieków (w sieci znajdziesz wiele przepisów na ciastka, brownie czy batony z białkiem konopnym). W tym wypadku wszystko zależy od ciebie. Wybierz taki sposób na przyjmowanie białka z konopi, który najbardziej ci odpowiada.

Koktajle białkowe, które naprawdę polubisz. Proste i szybkie przepisy

Koktajle białkowe pomogą ci zbudować masę mięśniową po treningu. Oto przepisy na 4 pyszne i odżywcze proteinowe shake'i - do ich przygotowania potrzebujesz tylko blendera.
Koktajle białkowe
fot. Getty Images

Białko konopne po treningu – jak stosować?

Białko konopne po treningu polecane jest nie tylko zawodowym sportowcom. Sprzyja także podejmującym wysiłek amatorsko, dla własnej przyjemności. Warto włączyć je jako suplement diety ze względu na zawartość aminokwasów BCAA, budujących mięśnie. Składnik ten pozwala przyspieszyć syntezę białek mięśniowych, powstrzymując utratę tkanki mięśniowej. Białko konopne to także źródło albuminy i edestyny, wspierających potreningową regenerację.

Jak dawkować proteiny konopne? Odpowiedź na to pytanie jest zależna od indywidualnych potrzeb organizmu. Zaleca się, aby w początkowej fazie przyjmować jedną łyżeczkę tego proszku dziennie. Później dawkę można stopniowo zwiększać. Dobowe maksimum, którego nie powinno się przekraczać to dwie łyżki białka konopnego (10 gramów proszku) trzy razy dziennie. Jest to produkt roślinny, można więc stosować go codziennie.

Białko konopne smakowe to opcja wygodna wówczas, gdy nie odpowiada nam podstawowa wersja proszku. Niektórzy twierdzą, że ma on smak zbliżony do orzecha, inni jednak mówią o charakterystycznym, ziemistym posmaku. Także konsystencja i kolor nie wszystkim odpowiadają. Na szczęście białko konopne można również dodawać do koktajli, płatków śniadaniowych, deserów.

    Białko konopne – cena

    Białko konopne nie należy do produktów najtańszych. Opakowanie o wadze 250 gramów to koszt około 35-40 zł, zaś za większy, 500-gramowy wariant zapłacić trzeba około 65-70 złotych. W sklepach dla sportowców można kupić także większe paczki: 1-, 2,5- i 5-kilogramowe. Ich cena to od 120 do 450 złotych.

    Superfoods to nie tylko jagody goji i nasiona chia. Oto lista polskich superfoods

    Wiedzieliście, że w Polsce również mamy produkty pełne wartościowych składników odżywczych? Poznajcie listę polskich superfoods, które znajdziecie w każdym sklepie!
    Superfoods to nie tylko jagody goi i nasiona chia. Oto lista polskich superfoods
    fot. Getty Images

    Białko konopne – opinie

    Opinie osób stosujących białko z konopi, nie pozostawiają wątpliwości: po treningu wspomoże odnowę tkanki mięśniowej, a wysoka zawartość błonnika sprzyja osobom na dietach. Wystarczy zajrzeć do sieci, by dowiedzieć się:

    • Osobiście nie miałam do czynienia, jednakże moja siostra stosuje i bardzo sobie chwali. Ma więcej energii niż po zwykłym białku, nie przymula po wypiciu.
    • Białko konopne jest bardzo dobrą alternatywą. Sam czasem je stosuję, bo jest bardzo dobrze przyswajalne i polecane również dla sportowców.
    • Dobry skład aminokwasów, zdrowe tłuszcze. Na 100 gramów produktu około 50 gramów białka – trochę mało i cenowo jednak nie opłaca się. Jedynie dobry wybór dla wegan – jedyne pełnowartościowe białko roślinne.

    Białko konopne: przeciwskazania i skutki uboczne

    Czy przyjmowanie białka konopnego może powodować jakieś skutki uboczne? Czy są jakieś przeciwskazania, które nie pozwalają włączyć do diety białka konopnego? Otóż produkt ten jest jednym z najbezpieczniejszych suplementów diety, jakie można sobie wyobrazić. Ponieważ nasiona konopi siewnych nie zawierają psychoaktywnych związków, nie powodują działań niepożądanych (a przynajmniej żadne badania ich do tej pory nie dowiodły).

    Reklama

    Reklama
    Reklama
    Reklama