Aperitivo, czyli najgorętszy trend ostatnich lat. Wyjaśniamy, na czym dokładnie polega
Czy jest tu jakaś fanka włoskiego klimatu? Ty też śmiało celebruj czas z bliskimi! Otwórz się na ich różne historie, najlepiej... przy wspólnym posiłku. Element obowiązkowy? Aperitif, który pobudzi apetyt i zaskoczy złożonością smaków. Takie jest Crodino – bezalkoholowy napój z włoskim temperamentem.
- aperitivo
W tym artykule:
- Aperitif: historia tego rytuału
- Aperitif w wersji bezalkoholowej
- Crodino: fenomen bezalkoholowego drinka
Aperitivo łączy dwie cenne wartości Włoch: chodzi o otwartych, naturanych ludzi oraz smakowanie życia. Oto chwila, która jest doskonałą okazją do rozmów z bliskimi, spędzenia czasu w radosnej atmosferze i rozpieszczenia zmysłów specjałami włoskiej kuchni. Aperitivo to trend, który przyjął się na całym Półwyspie Apenińskim i szturmem podbił Europę. Celem Aperitivo jest pobudzenie smaku oraz apetytu przed posiłkiem za pomocą odpowiedniego drinka (aperitifu). My zachęcamy do zdrowego trybu życia, sugerujemy więc rozważyć bezalkoholową wersję drinka.
Aperitif: historia tego rytuału
Słowo aperitivo pochodzi od łacińskiego wyrażenia aperire, które oznacza „otwierać”, przez, co jest idealnym pretekstem do spotkania się ze znajomymi. Wszystko rozpoczęło się ponad 200 lat temu w Turynie, gdzie Antonio Bendetto zapoczątkował modę na aperitif. Na początku była to mieszanka wermutu z dodatkiem białego wina, ziół i przypraw, opracowana według specjalnej receptury. Koktajl ten na przestrzeni lat wiele razy ewaluował.
Aperitif w wersji bezalkoholowej
Nic nie wprawi towarzystwa w dobry nastrój tak, jak otwarcie spotkania toastem Crodino - bezalkoholowej alternatywy dla tradycyjnego, włoskiego aperitifu. Smak tego bezalkoholowego drinka można określić jako wyjątkowo intrygujący. Crodino najpierw odkrywa, a później czerpie z tego, co najlepsze, aby na koniec bez wysiłku połączyć wszystko w jednym, przepełnionym bogactwem smaku. To zachęta do wyrażania własnej wyjątkowości i dzielenia się nią z innymi w cudownej atmosferze.
Crodino: fenomen bezalkoholowego drinka
Tym, co wyróżnia Crodino, są przede wszystkim słodko-gorzkie, ziołowe oraz cytrusowe nuty. Stworzenie tak wielowarstwowego profilu smakowego jest nie lada wyzwaniem. Powstaje z połączenia ekstraktów z wysokiej jakości składników: ziół, przypraw i korzeni w pierwszym kroku, a następnie poddania ich infuzji przez okres do sześciu miesięcy. Cały proces pozwala odsłonić zaskakującą głębię smaku i zapachu oraz zachować tradycyjną recepturę, która liczy sobie ponad 50 lat.
Prawdziwie włoskie Crodino powstało w 1965 roku dzięki wielkiemu pomysłowi w małym mieście na Północy Włoch. Lokalny przedsiębiorca współpracował z ekspertem w dziedzinie ziołolecznictwa nad pomysłem stworzenia nowego napoju bezalkoholowego. W końcu, po wielu próbach, udało im się stworzyć recepturę z wysokiej jakości składników sprowadzanych z całego świata.
Połącz się z włoską sztuką aperitivo i wznieś toast z Crodino!
- Napełnij kieliszek do wina dużą ilością lodu.
- Otwórz i wlej Crodino.
- Dodaj plasterek świeżej pomarańczy.
- Gotowe.
Celebrację chwili w towarzystwie Crodino można jeszcze bardziej uprzyjemnić, dodając do drinka różnorodne, proste i wysokiej jakości małe przekąski w postaci smacznych tapas. „La Dolce Vita” jest na wyciągnięcie ręki.
Crodino to bezalkoholowy aperitif (bitter bezalkoholowy alko.