Reklama

Dzisiaj obchodzimy światowy Dzień Czekolady! W związku z tym, postanowiłyśmy przyjrzeć się bliżej jednemu z naszych ulubionych – czekoladowych deserów, a mianowicie brownie! Okazuje się, że miękkie, bardzo intensywne w smaku ciastko oraz jego historia są bardziej zaskakujące, niż mogłoby się wam wydawać! Sprawdźcie, czego (prawdopodobnie) nie wiedzieliście jeszcze o czekoladowym brownie!

Reklama

#1 Amerykańskie korzenie

Brownie jest ciastkiem czekoladowym typowym dla amerykańskiej kuchni. Nazwa pochodzi oczywiście od jego charakterystycznego, ciemnobrązowego koloru, który cukiernicy uzyskują poprzez dodanie nieprzyzwoicie dużych ilości czekolady.

#2 Słodki zakalec

Okazuje się, że ciastko brownie (tak samo, jak inne popularne dania, na przykład chipsy ziemniaczane) powstało z przypadku! Legendy głoszą, że jego twórca zapomniał dodać proszku do pieczenia do właśnie przygotowywanego ciasta, przez co finalnie stało się ono zakalcem. Musimy jednak przyznać, że to najpyszniejszy, najsłodszy i najbardziej czekoladowy zakalec, jaki kiedykolwiek jadłyśmy!

#3 Brownie aka Blondie

Pierwotnie brownie nie zawierało w sobie ani grama czekolady! Teraz wydaje nam się to niemożliwe, ale jeszcze na początku dwudziestego wieku ciastko, które wtedy nazywano blondie, składało się jedynie z masła, jajek, cukru i mąki. Dodana w latach późniejszych czekolada sprawiła, że (wtedy już) brownie stało się jeszcze bardziej popularne.

W ciągu 40 lat na świecie zabraknie czekolady?! >>>

#4 Pierwszy przepis

Pierwszy przepis na brownie, a właściwie wtedy jeszcze blondie, opublikowano w 1893 roku w książce kucharskiej Boston Cooking-School Cook Book. Kilkanaście lat później, a konkretnie w 1905 roku zmodyfikowano ten przepis i dodano do niego czekoladę.

#5 Największe brownie na świecie

Ciężko to sobie wyobrazić, ale największe brownie na świecie ważyło aż trzy kilogramy! Ogromne ciastko czekoladowe upiekła grupa cukierników z Nowego Jorku, którzy postanowili w ten sposób zebrać fundusze dla rodzin ofiar ataków World Trade Center. Brownie zawierało w sobie blisko osiemset gramów czekolady – mniam!

#6 Najlepsze ciastko na świecie

Warto również wspomnieć, że czekoladowe brownie zostało oficjalnie uznane za ulubione ciastko redakcji Glamour.pl. Milka Choco Brownie, to miękkie, bardzo intensywne w smaku ciastko z kawałkami czekolady w środku, które idealnie sprawdza się podczas krótkiej chwili przerwy. Traktujemy je jako przyjemną nagrodę tylko dla siebie i to właśnie w jego towarzystwie świętujemy tegoroczny Dzień Czekolady! Wam również je polecamy!

Reklama

Powstał nowy, różowy gatunek czekolady! >>>

Reklama
Reklama
Reklama