4 przepisy na słodkie śniadanie w wersji fit, które pokochacie
Przepisy z książki „Dieta na luzie” Anki Dziedzic zajmą Wam mniej niż 30 minut i nie zaszkodzą Waszej sylwetce!

- Redakcja
1 z 4

Jaglanka czekoladowa z wiórkami kokosowymi, czas przygotowania: 25 minut
3 i pół łyżki suchej kaszy jaglanej 50 g
niepełna łyżka kakao 16% 7 g
łyżeczka syropu klonowego 5 g
łyżeczka wiórków kokosowych 6 g
łyżeczka migdałów 10 g
2 kostki gorzkiej czekolady 10 g
szczypta soli
Wodę zagotowujemy z odrobiną soli. Kaszę płuczemy pod bieżącą wodą, po czym wrzucamy do wrzątku i gotujemy według instrukcji na opakowaniu (około 20 minut), cały czas mieszając, aby się nie przypaliła. Kasza ma być gęsta. Pod koniec gotowania dodajemy kakao, wiórki kokosowe, startą czekoladę i syrop klonowy. Wszystko razem mieszamy, przelewamy do miseczki i posypujemy wiórkami kokosowymi oraz migdałami.
2 z 4

Placuszki owsiane z twarogiem i domową granolą, czas przygotowania: 8 minut
2 łyżki płatków owsianych górskich 20 g
jajko, rozmiar M
łyżka twarogu półtłustego 10 g
Domowa czekolada:
pół banana 60 g
2 daktyle moczone w wodzie przez 2 godziny 10 g
pół awokado 35 g
2 łyżki kakao 16% 20 g
Całość blendujemy na jednolitą masę.
Wszystkie składniki blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Wykładamy łyżką stołową na rozgrzaną patelnię teflonową lub inną patelnię beztłuszczową. Smażymy placuszki z każdej strony do zrumienienia. Smarujemy domową czekoladą, ale cienką warstwą.
3 z 4

Domowa granola, czas przygotowania: 25 minut
2 szklanki płatków owsianych
Pół szklanki orzech.w ziemnych bez soli
Pół szklanki pestek dyni
Pół szklanki pestek słonecznika
Jedna czwarta szklanki sezamu
Jedna trzecia szklanki wiórków kokosowych
łyżka cynamonu
szczypta soli
3 łyżki polskiego miodu
łyżka oleju kokosowego
sok z całej cytryny
rodzynki
Do miski wsypujemy suche składniki oprócz rodzynek. W rondelku podgrzewamy olej kokosowy z miodem, dodajemy sok z cytryny, wlewamy do miski i mieszamy z resztą składników. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni, rozkładamy granolę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 10 minut. Mieszamy i pieczemy kolejne 10 minut. Odstawiamy do wystygnięcia, posypujemy rodzynkami.