4 pomysły na zdrowe śniadania na słono, które zajmą Wam chwilę
Anka Dziedzic i jej przepisy z książki „Dieta na luzie” są tak proste, że grzech z nich nie skorzystać.

- Redakcja
1 z 4

Omlet z szynką parmeńską, awokado i świeżymi pomidorkami, czas przygotowania: 7 minut
Składniki:
2 jajka, rozmiar M 112 g
plaster szynki parmeńskiej 15 g
. awokado 35 g
4 pomidorki koktajlowe 100 g
garść rukoli 20 g
szczypta soli himalajskiej
szczypta pieprzu mielonego
szczypta ziół prowansalskich
kromka ciemnego chleba 35 g
masło klarowane 2 g
Do miski wbijamy jajka i roztrzepujemy widelcem. Dodajemy pokrojone w paski awokado, szynkę parmeńską i doprawiamy do smaku. Na patelni na małym ogniu roztapiamy tłuszcz, wlewamy zawartość miski i smażymy do ścięcia jajek (około minuty). Przewracamy omlet na drugą stronę i smażymy kolejną minutę. Przekładamy na talerz, składamy na pół, posypujemy rukolą i pokrojonymi na ćwiartki pomidorkami koktajlowymi. Podajemy z kromką chleba. Chleb można przypiec na tej samej patelni, na której robiliśmy omlet.
2 z 4

Pikantna owsianka z serem i pomidorami, czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
5 łyżek płatków owsianych górskich 50 g
twaróg półtłusty 120 g
nieduży świeży pomidor 150 g
szczypta soli
szczypta chili
Osoloną wodę zagotowujemy, wsypujemy do niej płatki i gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Kroimy pomidora w kostkę i dodajemy do płatków. Pod koniec gotowania dodajemy pokruszony twaróg i chili. Mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji. Przekładamy do miski.
3 z 4

Sandwicz z mozarellą, szynką parmeńską, świeżym pomidorem i sosem musztardowym
Składniki:
żytnia bułka 70 g
2 plastry mozzarelli light w kulce 30 g
plaster szynki parmeńskiej 15 g
pomidor 150 g
łyżeczka oliwy z oliwek 5 g
łyżeczka musztardy 5 g
garść świeżej sałaty
Bułkę przekrawamy wzdłuż na dwie połówki. Przygotowujemy sos: oliwę mieszamy z musztardą na jednolitą masę. Połową sosu smarujemy d.ł bułki, kładziemy sałatę. Układamy mozzarellę, szynkę parmeńską i pomidor. Skrapiamy resztką sosu. Przykrywamy drugą połową bułki. Kładziemy sandwicza na rozgrzaną patelnię grillową i podsmażamy po minucie z każdej strony.
4 z 4

Anka Dziedzic, „Dieta na luzie”, 35,49 zł
Książkę możecie dostać tutaj >>>