Reklama

Cloudbread – chmurkowy chlebek to najnowszy kulinarny trend z Instagrama na 2020 rok

Do niedawna zajadałyśmy się chlebkiem bananowym, popijając go dalgona coffee – najsłynniejszą kawą w social mediach (i najprostszą do zrobienia). Teraz przyszedł czas na nową pozycję w jadłospisie. Równie spektakularną i fotogeniczną. I równie prostą do wykonania (zwłaszcza, że na pewno już macie wszystkie potrzebne składniki). Pora na cloudbread, czyli chlebek... chmurkowy, który na Instagramie robi ostatnimi czasy prawdziwą furorę. To najnowszy kulinarny trend z Instagrama na 2020 rok! Pod hasztagiem #cloudbread znajdziecie już ponad 34 tysiące zdjęć. I liczba ta stale rośnie! Wy też chcecie spróbować? Podpowiadamy, jak zrobić cloudbread krok po kroku. Warto, bo to niebo w gębie! Na deser albo na śniadanie.

Reklama

Jak zrobić cloudbread, czyli chmurkowy chlebek? To banalnie proste! Przepis

Co trzeba mieć by zrobić chlebek chmurkowy (cloudbread)? Podstawą są jajka (dokładnie trzy), a właściwie białka jajek, które trzeba będzie ubić na gęstą pianę. Oprócz tego: 30 g cukru, 10 g mąki kukurydzianej, barwnik do żywności – najlepiej w niebieskim kolorze, choć na Instagramie równie często pojawiają się „chmurki” w różowym, fioletowym czy zielonym kolorze, a nawet takie w kolorach tęczy! Jeśli chcecie zaszaleć, sięgnijcie także po ulubioną kolorową posypkę.

Jeśli chodzi o naczynia i sprzęty, potrzebne będą: miska, w której ubijać będziecie pianę (lub kilka misek, jeśli chlebki chcecie upiec w kilku kolorach), mikser, łyżka, blacha i papier do pieczenia, i oczywiście piekarnik. Co jeszcze warto wiedzieć?

Reklama

Chmurkowy chlebek (cloudbread) – Przygotowanie:

  1. Najpierw oddzielamy od siebie białka i żółtka. Te pierwsze wbijamy do miski, a następnie ubijamy mikserem na gęstą pianę. To właśnie ona nadaje chlebkowi lekkości, kojarzącą się z obłoczkami (stąd zresztą nazwa).
  2. Dodajemy 30 g cukru i w dalszym ciągu ubijamy.
  3. By nadać pianie gęstości, dosypujemy do niej odrobinę mąki kukurydzianej (dokładnie 10 g)
  4. Na tym etapie dodajemy do masy kolorowy barwnik. Im więcej go dodasz, tym bardziej intensywny będzie kolor. Niektórzy nie dodają też barwnika wcale. Chmurkowy chlebek w naturalnym kolorze także wygląda obłędnie.
  5. Teraz pora na formowanie chlebków, które nie mogłoby być prostsze. Wystarczy łyżką nabrać odpowiednią ilość masy i tak stworzoną „kulkę” położyć na blasze na papierze do pieczenia.
  6. Jeśli chcemy, to właśnie na tym etapie posypujemy chlebek kolorowymi drobinkami.
  7. Piec przez 25 minut w temperaturze 150 stopni i... gotowe! Zainspirujcie się, zaglądając do naszej galerii i skorzystajcie z filmiku instruktażowego poniżej. Smacznego.
Reklama
Reklama
Reklama